Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VIESSMANN POMPA CIEPŁA SPLIT POWIETRZE WODA - Vitocal 200-S 5,6 kW

smart_guy1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 323
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

smart ja autentycznie się cieszę że co w tym sezonie zmieszcze w 350 zł

Gdy po powrocie z urlopu zobaczyłem w twoim ostatnim poście w jaki samozachwyt popadasz aż się wzruszyłem :sick:

Pozdrowienia dla wspólnika...

oczywiście że pozdrowię

zużycie masz całkiem znośne

jak za ten okres

tak przy okazji na jakiej podstawie uważasz że mam wspólnika :D

• 3 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów :welcome:

W zeszłym tyg. kupiłem nowy dom (rok budowy 2014) wyposażony przez dewelopera w Vitocal 222-S + 20 tyś. dopłaty.

Projekt domu: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-n-ver-2/me581f8409c5f1

- ściany: pustak ceramiczny Porotherm 25 cm, styropian 15 cm

- Sufit wełna 20cm

- okna DRUTEX Uw = 0,95 W/(m2K).

- podłoga 10cm styropian + folia + instalacja grzewcza + 10cm betonu

- grzana podłoga ma 115m2 + 2 grzejniki w łazienkach

Byłem pełny obaw kupując ten dom ze względu na PC i nadal jestem kłębkiem nerwów czy to był dobry wybór i czy podoła.

System grzewczy został uruchomiony pierwszy raz 2 dni temu (wcześniej dom stał bez ogrzewania).

Pompa sterowana z pogodynki na północnej ścianie domu.

Jak dziś sprawdziłem na pompie ustawiona jest krzywa nachylenie 1,1 a temperatura zasilania wahała się w przedziale 32-34* (temp. zew. 12*C) CWU ustawione na 15*C.

Dodam że do systemu bezpieczników mam dodany wyłącznik prądowy grzałki elektrycznej by pompa jej nie włączała samoczynnie. (aktualnie grzałka- OFF) Wymysł instalatorów z VS podobno przydatny.

Czy to nie za mała temp. robocza jak na taką krzywą? Co sądzicie o tej inwestycji? Czy uchylone okna mają wpływ na temp. roboczą?

Edytowane przez Damian S.

W trakcie wygrzewania okna powinny byc zamkniete. Gdy w przeciągu dnia wilgoć w pomieszczeniach skumuluje się wtedy na chwile otworz okna.

Wygrzewajac posadzke sukcesywnie zmuszony jestes podnosić temp. utrzymujac otwarte okna przez caly czas komplikujesz caly proces.

Przeglądałem oferty powietrznych pomp na stronie viessmana i nie mogę pojąc dlaczego pompa o mocy 7,5kW jest aż o 10 tyś droższa od tej 5,6kW w sytuacji gdy różnica pomiędzy 3 a 5,6kW czy 7,5 a 9 to zaledwie 1,5- tyś.

Jest teraz promocja na te pompy więc kwota 13 tyś za 5,6kW byłaby do przyjęcia tylko dla mnie raczej za słaba (zapotrzebowanie budynku ok. 7kW).

Niestety mocniejsza 7,5kW to już wydatek ponad 22 tyś.

Może słaba pompa ciepła dałaby rade w 80% dniach słabej zimy a pozostałe dni musiałbym dogrzać np. kominkiem z PW lub małym śmieciuchem za 2 tyś?

W trakcie wygrzewania okna powinny byc zamkniete. Gdy w przeciągu dnia wilgoć w pomieszczeniach skumuluje się wtedy na chwile otworz okna.

Wygrzewajac posadzke sukcesywnie zmuszony jestes podnosić temp. utrzymujac otwarte okna przez caly czas komplikujesz caly proces.

Dzięki, od jutra tak zacznę robić

A nawiązując do wcześniejszego mojego postu, sądzicie że ta PC podoła z całorocznym ogrzaniem domu?

W zapasie mam kominek z dolotami ciepłego powietrza do innych pomieszczeń.

• 3 weeks później...

Damian S moim zdaniem twoja PC Viessmanna poradzi z całorocznym ogrzaniem domu. Pytanie jakie jednak się nasuwa to przy jakim sezonowym zapotrzebowaniu na kWh. Moja pompa ciepła za okres od 18.02.15 do 18.03.15 pożarła na cele C.O. i C.W.U. 287kWh

Pomimo że jeszcze grzeje mogę powiedzieć ile poszło kWh za okres grzewczy liczony przykładowo od 18.11.14 do 18.03.13.

Dla wspomnianego okresu zużycie wynosi 1 591 kWh (enea winna postawić mi pomnik :rolleyes:)

Niemniej jednak pomimo że jestem w taryfie G12 to na grubo licząc 1 591 kWh x 0,5 zł/kWh = 795 zł.

Moje opinie dot. PC Viessmann i samego Viessmanna już znacie z wcześniejszych postów...

Trudne początki

Jestem już po pierwszych kalkulacjach:

• pierwsze 10 dni grzania to 340 kWh (13 marca - 22 marca)

• kolejne 7 dni grzania to 120 kWh (22 marca - 29 marca)

Dodam, że jest to pierwsze grzanie tego domu praktycznie od temp. wewnętrznej 5*.

Pierwszy tydzień grzania PC chodziła na temp. wymaganej 25* i krzywej 1.1 (czyli 100% mocy)

Kolejny tydzień stopniowo krzywa z 0.6 aż do 0.3 temp. 20* i harmonogram czasowy dostosowany do g12.

Jak widać zużycie jest gigantyczne ale tłumacze sobie to tym, że to pierwsze rozgrzewanie murów i w sumie jestem 2 miesiące od wylewek i tynków, więc i wilgoci też jest jeszcze dużo. Zainstalowałem podlicznik do PC, więc będę monitorował na bieżąco i dzielił się doświadczeniami.

P.S

Dziś podpisałem umowę z PGE na G12 (0,35 brutto- noc) (0,66 brutto- dzień) - koszta przesyłowe itp. już doliczone

Pozdrawiam

Edytowane przez Damian S.

Damian S. Ja też tłumaczyłem sobie, że duże zużycie kWh Pompy Ciepła Viessmann-a na początku wynika z wygrzewania podłogi, osuszania murów itp. itd.

Dopiero później okazało się, że ta PC po prostu musi żreć prądu by grzać!!!

Posprawdzaj jeszcze tylko czy grzałki nie są ustawione w automacie, albo pogadaj z "fachowcami" z Viessmana.

Jeśli będę mógł coś doradzić pytaj śmiało...

Damian S moim zdaniem twoja PC Viessmanna poradzi z całorocznym ogrzaniem domu. Pytanie jakie jednak się nasuwa to przy jakim sezonowym zapotrzebowaniu na kWh. Moja pompa ciepła za okres od 18.02.15 do 18.03.15 pożarła na cele C.O. i C.W.U. 287kWh

Pomimo że jeszcze grzeje mogę powiedzieć ile poszło kWh za okres grzewczy liczony przykładowo od 18.11.14 do 18.03.13.

Dla wspomnianego okresu zużycie wynosi 1 591 kWh (enea winna postawić mi pomnik :rolleyes:)

uważasz swoje zużycie za jakoś drastycznie wysokie za ten okres?!?

• 2 weeks później...
JTKirk Uważam, że ta pompa ciepła zużywa zdecydowanie więcej energii elektrycznej niż czajnik elektryczny, do którego to w reklamach przyrównuje ją Viessmann.

Pewnie że zużywa więcej energii niż czajnik.

0,5 litra wody można zagotować szybciej dwukilowatowym czajnikiem, niż pokryć straty budynku o 500-1000m3 kubatury.

Dziwi mnie to pytanie, bo przecież TY doskonale to rozumiesz???

...a w ogóle, to energię zużywa DOM, nie pompa. Pompa tylko energię transportuje, z różną efektywnością. Czasem 3, czasem 4, podczas gdy w folderach napisano 5 ;)

zużycie za okres od 18.03.15 do 18.04.15 - 308 kWh

JTKirk a ty uważasz, że jest to dużo czy mało...???

Nieprzyzwoicie dużo, powinieneś zainwestować w izolację ;)

Jak się naogląda takich forumowych rekordów, czasami przypomina to licytację która PC weźmie mniej :p to potem można można w kompleksy wpaść...

i tak sobie tłumaczę fakt, że dla twojego konkretnego domu uważasz że te 308 kwh że jest dużo...

czasami trzeba trochę dystansu...

ja spisuję podlicznik zawsze 1-go..z ciekawości byłem zrobiłem dodatkowy odczyt dzisiaj - za okres 1.04-19.04 mam 278kwh - i uważam to za bardzo dobry, satysfakcjonujący mnie w zupełności wynik.

życzę większego dystansu...bo tutaj widzę problem...

Gość Arturo72

...a w ogóle, to energię zużywa DOM, nie pompa. Pompa tylko energię transportuje, z różną efektywnością.

I to jest coś z czego niektórzy nie zdają sobie sprawy,dotyczy to użytkowników każdego systemu grzewczego.

• 6 months później...
Dodam tylko, że urządzenie na potrzeby podgrzewu ciepłej wody eksploatuje od czerwca 2013 a na potrzeby grzewcze od października 2013, także posiadam wstępne szacunkowe koszty zużytej energii elektrycznej.

Posiadaczy pomp ciepła Viessmanna powietrze/woda typu split zapraszam do wymiany doświadczeń.

Witam,

ciekawa jestem, czy Pan smart_guy1 jest ciagle aktywny na tym forum i co miałby do powiedzenia o pomie Viessmanna dziś? Właśnie rozważam zakup takiej pompy do ogrzewania domu i cwu. Bardzo jestem ciekawa, jak się u Pana spisuje, jakie koszty eksploatacji, jaka wydajność - czy zgodna z obietnicami instalatora i producenta? Byłabym bardzo wdzięczna za opinię. Z góry dziękuję.

Witam,

ciekawa jestem, czy Pan smart_guy1 jest ciagle aktywny na tym forum i co miałby do powiedzenia o pomie Viessmanna dziś? Właśnie rozważam zakup takiej pompy do ogrzewania domu i cwu. Bardzo jestem ciekawa, jak się u Pana spisuje, jakie koszty eksploatacji, jaka wydajność - czy zgodna z obietnicami instalatora i producenta? Byłabym bardzo wdzięczna za opinię. Z góry dziękuję.

Pompa ciepła powietrze-woda jest dobrym rozwiązaniem ale nie koniecznie tegoż producenta ;)

Są inni producenci oferujący tańsze i bardziej zaawansowane technicznie pompy niż Wiesiek.

Szczegóły na forum żeby nie wyróżniać kogokolwiek.