Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VIESSMANN POMPA CIEPŁA SPLIT POWIETRZE WODA - Vitocal 200-S 5,6 kW

smart_guy1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 323
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ocieplenie scian do CWU maja sie tak, jak obciecie paznokci do zapalenia pluc (zeby uzyc porownania, ktore jestes w stanie zroumiec).

O rurach juz pisalem, ale za rzadko tu czytujesz posty - glownie piszesz. Mam je niestety polozone na chudziaku i tylko docieplone otulinka. To ta chwila, gdzie na moment zostawilem hydraulikow samych w domu. :)

Za namiary na znajomkow dziekuje. Jak to ludzie Twojej "klasy" to wybacz, ale wole trzymac sie z daleka. ;)

Ale Panowie, wracamy do wcześniejszych tematów. Temperatura zewnętrzna spada a pompę trzeba wysterować ;)

Kolejna doba przy temperaturze zewnętrznej - 5*C dała zużycie energii elektrycznej na co oraz cwu w ilości 31kWh czyli wzrosło pomimo zaprogramowania

4 godzinnej przerwy w pracy urządzenia podczas mojej nieobecności w domu!!? Jak to rozumieć, bo wychodzi na to, że przy grzaniu 24h zużycie jest mniejsze niż przy grzaniu przez 20h.

Na kolejne 24h otwieram pętle tak jak mówił Pyxis i zmniejszam temperaturę na zasilaniu poprzez obniżenie krzywej grzewczej.

Witam BENU. Zapraszam do lektury moich wcześniejszych postów. Ostatnia doba to temperatury zewnętrzne dzień -6*C noc -11*C. W domu utrzymywana temperatura na poziomie 21*C, zużycie dobowe na poziomie 30kWh. Chyba jest to ostateczny wynik tej pompy ciepła i tej temperatury zewnętrznej... Sądziłem i zakładałem że będzie lepiej, choć nadal manipuluje jej ustawieniami.

Witam BENU. Zapraszam do lektury moich wcześniejszych postów. Ostatnia doba to temperatury zewnętrzne dzień -6*C noc -11*C. W domu utrzymywana temperatura na poziomie 21*C, zużycie dobowe na poziomie 30kWh. Chyba jest to ostateczny wynik tej pompy ciepła i tej temperatury zewnętrznej... Sądziłem i zakładałem że będzie lepiej, choć nadal manipuluje jej ustawieniami.

Jeżeli to zużycie energii które podajesz tyczy się domu z twojej stopki to trochę lekko zwala z nóg. Mam nadzieję, że uda ci się poprawić ustawienia sterownika, bo w przeciwnym razie powietrzna pompa ciepła dla gazu konkurencją za dużą to to nie będzie. Ten domek ze stopki to taki trochę mały termosik.

Mada30 w weekend postaram się dokładnie odpisać na twoje pytanie z priv.

yaiba83 założenia budowy i ocieplenia tego domu właśnie takie są, ma być on małym termosem, a pompa ciepła ma za zadanie utrzymywać w nim stałość temperatury.

Jest to mój pierwszy sezon grzania i zabawy ustawieniami tej PC, choć zapewne jeszcze nie jestem świadom możliwości ich pełnego wykorzystania.

Wyskrobie jeszcze maila do Viessmanna, aby uzyskać porady i dodatkowe wskazówki. Zobaczymy jaka będzie ich odpowiedz.

Ocieplenie scian do CWU maja sie tak, jak obciecie paznokci do zapalenia pluc (zeby uzyc porownania, ktore jestes w stanie zroumiec).

O rurach juz pisalem, ale za rzadko tu czytujesz posty - glownie piszesz. Mam je niestety polozone na chudziaku i tylko docieplone otulinka. To ta chwila, gdzie na moment zostawilem hydraulikow samych w domu. :)

Za namiary na znajomkow dziekuje. Jak to ludzie Twojej "klasy" to wybacz, ale wole trzymac sie z daleka. ;)

Sorki Pyxis że dopiero teraz komentuję ale tak jak podejrzewałem to sposób położenia rurek od CWU warunkował twoje dalsze działania tj maksymalne ograniczenia cyrkulacji ( ja mam rurki z CWU w otulinie na 10 cm styro na parterze ) i nijak cyrkulacji którą załączam albo na 5 min co 10 min, albo na 5 min co 25 min nie zwiększa mi zużycia CWU o 50%). Wbrew pozorom grubość ocieplenia ma wpływ na CWU - bo im lepsze ocieplenie ( bardziej szczelny termos ) tym temperatura wszystkich materiałów w domu stabilniejsza i wyższa w zimie czyli cyrkulacja CWU nie straszna.

Być może to wynik nieco gorszego ocieplenia u Ciebie i obencności u mnie rekuperacji z GGWC ( czemu na podłodze dałeś tylko 5 cm ??) ale ja przy większej pompie PC Visseman Vitocal 200s 11,2 kw grzejąc 3 razy więcej podłóg niż ty mam porównywalne zużycie ( w domu 23 C ).

Mada30 na priv masz już odp. Jeśli będziesz miała dodatkowe pytania proszę o dalszy kontakt.

surgi22 będę wdzięczny za podpowiedz:

1. Jak masz ustawiony poziom krzywej grzewczej.?

2. Jakie czasy grzania w wymaganej temperaturze pomieszczeń i zredukowanej temperaturze pomieszczeń.?

3. Co radzisz w zakresie optymalizacji ustawień pracy Vitocala 200s.?

Zużycie, które podaje dotyczy pracy pompy ciepła na cele C.O. i C.W.U. bez załączania grzałek elektrycznych. Zwróciłem się do Serwisu Fabrycznego Viesmanna z prośbą o analizę ilości zużywanych kWh, w układzie funkcjonowania mojej PC. Ponadto nadal nie do końca potrafię wyszykować czas pracy urządzenia, bo te pracuje przez 20h/d (jedno wyłączenie i załączenie wciągu doby). Ponadto temperatura w domu jest bardzo niestabilna, a w przypadku nadmiernego wychłodzenia pomieszczeń PC musi nadrabiać kilka godzin by powrócić do zadanej jej wymaganej temperatury...