Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VIESSMANN POMPA CIEPŁA SPLIT POWIETRZE WODA - Vitocal 200-S 5,6 kW

smart_guy1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 323
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niemcy od zawsze byli najlepsi w produkcji pieców, tradycje sięgają lat 39-44 XX wieku, z pompami ciepła to sobie nie radzą, brak doświadczeń

Henderson,

Z Twoich wypowiedzi wynika, że znasz się na wszystkich pompach, wszystkie pompy są złe ( również markowe pompy producentów, którzy mają 50% udziału w rynku pomp ciepła) a jedynie te które instalujesz lub nimi handlujesz są dobre.

Pozdrawiam

PC w ostatnie dni w które temperatura zewnętrzna wynosiła około +6*C na potrzeby C.O. do 21*C i C.W.U. do 45*C w cyklu 9h pracy potrzebowała 11kWh

Po konsultacjach na tym forum z innymi eksploratorami PC Powietrze Woda, w korelacji z wieloma rozmowami telefonicznymi z serwisem Viessmanna, chyba zaczynam "czuć" zasady pracy swojego układu C.O. i C.W.U, wraz z rozpoznaniem słabych punktów funkcjonowania całości instalacji...

Nadal jednak brakuje mi wymiany doświadczeń innych użytkowników POMPY CIEPŁA SPLIT POWIETRZE WODA - Vitocal 200-S

Powiem tak. Na dzień dzisiejszy moja wiedza z zakresu eksploatacji tego modelu PC jest zapewne większa niż niejednego fachowca od tego typu instalacji i urządzeń. Szkoda jednak, że aby zdobyć niezbędny zasób wiedzy trzeba uczyć się na własnych błędach, wysokich rachunkach za zużyte kWh, a całość konsultować na forum muratora. Obecnie już wiem, że średnia zużycia energii elektrycznej do ogrzewania mojego domu i ciepłej wody przy pomocy tej pompy ciepła będzie mniejsze lub porównywalne do szacowanego, projektowego zużycia propanu.

Spokoju jednak nie dają mi zagadnienia dotyczące pogwarancyjnych przeglądów urządzenia, gdyż chciałbym uniknąć dodatkowych wydatków mogących zaburzyć równowagę wypracowanych potencjalnie oszczędności.

yaiba83 wspominałeś kiedyś, że w firmie miałeś do czynienia z Powietrznymi Pompami Ciepła Viessmanna, może jesteś wstanie podpytać jak wyglądały przeglądy, jak często się odbywały, co obejmowały, ile kosztowały...???

U nas był serwisant do kotła Vitodensa 200W i przy okazji zleciliśmy mu by za jedną drogą wykonał przegląd i konserwację pompy ciepła. W sumie gościa nikt nie pilnował, bo w firmie uznano, że gościu na tym się zna i nie ma takiej potrzeby. 3 tygodnie później wzięliśmy się za małą przeróbkę, bo chcieliśmy zacząć wykorzystywać chłodne powietrze latem do chłodzenia pomieszczeń zamiast instalować nową klimatyzację. Zakupiliśmy nową nasadę na powietrze z ruru fi 160 zamiast oryginalnej na powietrze obiegowe. Podczas demontażu głównej pokrywy okazało się, że serwisant wogóle tam nie zajrzał. Cały wymiennik był zakurzony. Sam osobiście odkurzyłem go odkurzaczem, na koniec wszystko ostrożnie potraktowałem sprężarką. Widok był okrutny.

Od tego czasu panu z firmy Bosterm Nowy Tomyśl dziękujemy za przegląd pompy. Po prostu na tym się nie zna/nie chce mu się. Za rzekomy przegląd skasowali 150zł.

Rada na przyszłość - pilnuj majstrów, jak masz możliwość to nawet nagrywaj. W końcu u ciebie i na twoje zlecenie pracują.

150 zł za przegląd???? Za tyle to dobry serwisant nawet obudowy nie zdejmie. Jeśli serwis ma być dobry i tani to trzeba sobie zadać pytanie po co 2 razy robić to samo? Najpierw tanio a potem dobrze?

Cena nie jest wyznacznikiem jakości, są serwisanci co za przegląd kotła wołają 300zł bez otwierania obudowy... czy są najlepsi ? ;)

Z przeglądu tej pompy należy wyciągnąć pozytywy, przecież mógł zrobić to samo i zawołać 500zł ;)

Podczas I przeglądu szału w zakresie wkonanych czynnosci przez serwisanta nieodnotowałem, a kosztował on jak chyba 300zł.

Na dzień obecny dla zachowania wymaganego komfortu cieplnego w domu i ogrzaniaciepłej wody PC potrzebuje około 15kWh (w układzie utrzymujacych się dodatnich temp. zewnętrznych).

Chyba jest to max tego co można wyciągnąć z tej PC, przy uwarunkowaniach mojego budynku, i dotychczasowej gimnastyki z ustawieniami...

• 2 weeks później...
Powiem tak. Na dzień dzisiejszy moja wiedza z zakresu eksploatacji tego modelu PC jest zapewne większa niż niejednego fachowca od tego typu instalacji i urządzeń. Szkoda jednak, że aby zdobyć niezbędny zasób wiedzy trzeba uczyć się na własnych błędach, wysokich rachunkach za zużyte kWh, a całość konsultować na forum muratora. Obecnie już wiem, że średnia zużycia energii elektrycznej do ogrzewania mojego domu i ciepłej wody przy pomocy tej pompy ciepła będzie mniejsze lub porównywalne do szacowanego, projektowego zużycia propanu.

Spokoju jednak nie dają mi zagadnienia dotyczące pogwarancyjnych przeglądów urządzenia, gdyż chciałbym uniknąć dodatkowych wydatków mogących zaburzyć równowagę wypracowanych potencjalnie oszczędności.

yaiba83 wspominałeś kiedyś, że w firmie miałeś do czynienia z Powietrznymi Pompami Ciepła Viessmanna, może jesteś wstanie podpytać jak wyglądały przeglądy, jak często się odbywały, co obejmowały, ile kosztowały...???

Pisałem już że V robi PW chyba tylko dlatego żeby potem wcisnąć klientowi jeszcze kocioł ich stać na takie numery tym bardziej że z kieszeni klientów te pompy to tragedia pod względem osiągów poniżej 0 to stare on-off które montowałem przed inwerterami chyba były lepsze.

Pisałem już że V robi PW chyba tylko dlatego żeby potem wcisnąć klientowi jeszcze kocioł ich stać na takie numery tym bardziej że z kieszeni klientów te pompy to tragedia pod względem osiągów poniżej 0 to stare on-off które montowałem przed inwerterami chyba były lepsze.

No popatrz, popatrz a Ja tym badziewiem PC PW Vieśka 11,6 KW grzeje 310 m2 ( i częściowo 130m2 nieogrzewanego, nieużytkowego strychu ) i nawet przy -15 ( tej i zeszłej zimy ) nie załączały się grzałki - cuda panie, cuda.

No popatrz, popatrz a Ja tym badziewiem PC PW Vieśka 11,6 KW grzeje 310 m2 ( i częściowo 130m2 nieogrzewanego, nieużytkowego strychu ) i nawet przy -15 ( tej i zeszłej zimy ) nie załączały się grzałki - cuda panie, cuda.

A jakie masz obciążenie może dobry termos?

Wyrobiłem sobie takie zdanie ponieważ kiedyś przeglądałem krzywe mocy tych pc i nie wyglądały "dobrze" ...

surgi22 jestem zdania że mkm silesia ma trochę racji. Viessman to bardzo duża firma, dla której priorytetem jest uruchomienie i obsługa instalacj przemysłowej centralnego ogrzewania a nie PC w małym dmku jednorodzinnym.

Niemniej jednak każdy zleceniobiorca pracuje na wizerunek firmy której jest przedstawicielem. A rynek instalacji na pompach ciepła w naszym kraju, w budownictwie jednorodzinnym działa nadal bardzo prosto. Jeden zadowolony klient przyprowadzi dwóch kolejnych, a jeden niezadowolony klient oznacza brak kolejnego w całym regionie a nawet powiecie.

W dobie internetu, i forum tej rangi co murator żadna firma nie powinna tego lekceważyć, nawet Viessmann.

surgi22 jestem zdania że mkm silesia ma trochę racji. Viessman to bardzo duża firma, dla której priorytetem jest uruchomienie i obsługa instalacj przemysłowej centralnego ogrzewania a nie PC w małym dmku jednorodzinnym.

Niemniej jednak każdy zleceniobiorca pracuje na wizerunek firmy której jest przedstawicielem. A rynek instalacji na pompach ciepła w naszym kraju, w budownictwie jednorodzinnym działa nadal bardzo prosto. Jeden zadowolony klient przyprowadzi dwóch kolejnych, a jeden niezadowolony klient oznacza brak kolejnego w całym regionie a nawet powiecie.

W dobie internetu, i forum tej rangi co murator żadna firma nie powinna tego lekceważyć, nawet Viessmann.

Też mam zastrzeżenia do serwisu Viesmana ale do samej PC niewielkie,( denerwuje mnie miejsce odprowadzania skroplin-trudne do sensownego uszczelnienia - odprowadzam do studni chłonnej na tarasie ) poza tym w miarę OK. Rachunki za prąd nie szokują. Oczywiście że dom jest dobrze ocieplony z rekuperacją i GGWC ale przy wyborze PC PW to oczywistość. Jeżeli ktoś liczy że przy standardowo ocieplonym domku zastosuje PC PW i będzie miał niskie rachunki to się pomyli. Z ŚCHEBM wyszło mi zapotrzebowanie na energię użytkową (ogrzewanie i wentylacja ) 44,15 kWh/m2 ale myślę że realnie mam niższe ( i mam jeszcze kilka rzeczy do poprawienia ). Celowo nie zdecydowałem się na budowanie pasywniaka tylko niskoenergetycznego z PC PW, różnica w cop czy scop pomiędzy PC PW i PC GW w moim przypadku wynosiłaby maksymalnie ok. 800 PLN -1 tys PLN/rok co przy kosztach odwiertów pionowych ok.20 tys. ( brak miejsca na poziome ) - różnica zwracałaby się ok.20-25 lat. Nikt mi nie da gwarancji na 20 lat na bezawaryjne działanie pionowych odwiertów przez 20-25 lat.

Też mam zastrzeżenia do serwisu Viesmana ale do samej PC niewielkie,( denerwuje mnie miejsce odprowadzania skroplin-trudne do sensownego uszczelnienia - odprowadzam do studni chłonnej na tarasie ) poza tym w miarę OK. Rachunki za prąd nie szokują. Oczywiście że dom jest dobrze ocieplony z rekuperacją i GGWC ale przy wyborze PC PW to oczywistość. Jeżeli ktoś liczy że przy standardowo ocieplonym domku zastosuje PC PW i będzie miał niskie rachunki to się pomyli. Z ŚCHEBM wyszło mi zapotrzebowanie na energię użytkową (ogrzewanie i wentylacja ) 44,15 kWh/m2 ale myślę że realnie mam niższe ( i mam jeszcze kilka rzeczy do poprawienia ). Celowo nie zdecydowałem się na budowanie pasywniaka tylko niskoenergetycznego z PC PW, różnica w cop czy scop pomiędzy PC PW i PC GW w moim przypadku wynosiłaby maksymalnie ok. 800 PLN -1 tys PLN/rok co przy kosztach odwiertów pionowych ok.20 tys. ( brak miejsca na poziome ) - różnica zwracałaby się ok.20-25 lat. Nikt mi nie da gwarancji na 20 lat na bezawaryjne działanie pionowych odwiertów przez 20-25 lat.

U mnie jest jeszcze taka akcja że za 15 lat może się okazać że akurat chcą fedrować bo wongel może być potrzebny że klimat "łagodny" jak na PL to nie wspomnę

• 3 weeks później...

Witam użytkowników Pomp Ciepła Powietrze Woda. Chciałbym tradycyjnie podzielić się zużyciem kWh mojej pompy ciepła w okresie kolejnego miesiąca

tj. 18.02.14r. - 18.03.14r., które wynosi łącznie 200kWh na cele C.W.U. ogrzewanej codziennie do temp. 46*C, oraz celów C.O. grzejącego codziennie do temp. pomieszczeń 21*C (z wyłączeniem kilku weekendowych dni, podczas których przy winku paliliśmy w kominku) :rolleyes:

Jednocześnie proszę zainteresowanych o komentarz do prezentowanego w poście zużycia energii elektrycznej.