Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VIESSMANN POMPA CIEPŁA SPLIT POWIETRZE WODA - Vitocal 200-S 5,6 kW

smart_guy1

Recommended Posts

• 7 months później...
  • Odpowiedzi 323
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich w sezonie grzewczym 2014r./2015r. Jako, że w Wielkopolsce od kilku dobrych dni mamy temperatury ujemne wznawiam temat eksploatacji PC Viessmana Powietrze/Woda VITOCAL 200-S 5,6kW, a równolegle zapraszam zainteresowanych do wymiany doświadczeń w zakresie ogrzewania domu i ciepłej wody tym właśnie modelem PC.

Na dzień dobry chciałbym zaprezentować ostatnie, dobowe wyniki zużycia energii elektrycznej dla następujących uwarunkowań.

- temp. zewnętrzna -4*C

- w domu wymagana temperatura 22*C - 23*C

- ciepła woda grzana do 43*C - 45*C

- czas pracy pompy ciepła około 10h dziennie

- zużycie prądu na poziomie 25kWh

Będę zobowiązany za opinie i komentarze związane z tematem...

PC Viessmana Powietrze/Woda VITOCAL 200-S 5,6kW w mojej instalacji pracuje na zasadzie programatora czasowego (ustawiam godziny pracy od-do) Oczywiście staram się aby pompa grzała w godzinach taniej taryfy, która obowiązuje od 22:00 - 6:00 i od 13:00 do 15:00 (wygrzewam podłogi i pomieszczenia, które w pozostałych godzinach oddają ciepło.

W przypadku mroźnych dni potrzeby na kWh są wysokie, a PC musi pracować poza godzinami taniej taryfy...

Niestety wyłączenie pompy na jeden dzień powoduje, że później trudno jest wygrzać podłogi a PC potrzebuje wiele więcej kWh.

tomekwa

Podzielę się wynikiem ostatniej doby:

od 0:00 do 6:00 zużycie na C.O. pomieszczenia 21*C - 22*C + C.W.U do 45*C 11kWh

od 13:00 do 15:00 zużycie na samo C.O. 21*C - 22*C 5kWh

--------------------------------------------------------

16kWh

Kto mi powie jak można jeszcze ustawieniami lub czasami pracy zmniejszyć zapotrzebowanie na energie PC.

Obecne ustawienia:

- Wymagana temp pomieszczeń 22*C

- Zredukowana temp. pomieszczeń 20*C

- Temperatura zasilania 35*C

- Temperatura powrotu 32*C

• 2 weeks później...

Z przedstawicielami Viessmanna rozmawiam wyłącznie w ostateczności... Faktycznie jest to firma, której zależy na sprzedaży w układzie jak najwięcej, najdrożej. Z trudem trzeba byłoby szukać prawdziwego specjalistę z Viessmanna, który ma doświadczenie i praktykę w obsłudze Pomp Ciepła.

Wiem to nie tylko ja na tym forum...

A już doszedłeś w czym u ciebie jest problem? Pompa nie domaga i dobija grzałkami czy ten model charakteryzuje się beznadziejnym COP`em? No kurcze taki mały domek, tak ocieplony i aż nie wierzę w to co piszesz. Ja co prawda do firmy Viessmann podchodzę z dystansem to z ich stacji uzdatniania wody na razie jestem zadowolony.

Przez cały okres grzewczy 2012/2013 i obecny 2014/2015 grzałki w pompie NIE BYŁY załączane. Ponadto grzałka musi być odpalona ręcznie, nie załącza się automatycznie.

Problem jest w sterowaniu urządzeniem, gdzie grzanie odbywa się wyłącznie w oparciu o zaprogramowane programy czasowe. Na skutek tego może dojść do przegrzania lub wychłodzenia pomieszczeń, a równolegle z tym zużycie kWh jest jakie jest...

Sterownik tego modelu jest beznadziejny. Bo jak w dobie dzisiejszego postępu technologicznego możne nie posiadać opcji wewnętrznej pamięci ustawionej daty i godziny. Po zaniku energii elektrycznej pompa każdorazowo wymaga ponownego programowania.

Vitocal 200-S w wersji AWS AC 5,6kW najnowszy model z przełomu 2012/2013r.

Masz na niej regulator Vitotronic 200 ? Jeżeli tak, co masz za problem z wyziębieniem/ wygrzaniem pomieszczeń - ustawiasz temperaturę komfortową oraz obniżona, określasz godziny, dni i jeżeli pompa jest prawidłowo dobrana do instalacji, nic więcej przy niej nie robisz.

Ile masz na nią gwarancji - reklamuj regulator, jeżeli traci ustawienia po zaniku zasilania, bo to raczej nie będzie wada sterownika, tylko usterka.

Masz pewność, że po stronie powietrznej wszystko ok z instalacją tej pompy, wzywałeś serwis do przeglądu, sprawdzenia ?

asaselllo a co ma piernik do wiatraka... Na sterowniku pokojowym ustawiam otwarcie lub zamkniecie siłowników przy rozdzielaczu poprzez ustawienie zadanej temperatury dla wybranego pomieszczenia. Jak napisał kasprzyk na sterowniku ustawiam "wymagana temp. pomieszczeń" i "zredukowana temp. pomieszczeń" przy równoległej możliwości określenia godzin i dni pracy pompy. Oczywiście, że mogę zapuścić grzanie i "nic więcej przy pompie nie robić" tylko wtedy wpadam do drugiej, drogiej taryfy, a pompa nie posiada czegoś ala termostat, który rozłączył by urządzenie po uzyskaniu zakładanej temperatury pomieszczeń. Równolegle pompa mogłaby pracować non stop przez 24h.

kasprzyk, surgi22, tomekwa, Ile macie gwarancji na swoje pompy ciepła Viessmanna?, jak często wykonujecie przeglądy???, i ile was to kosztuje???

NO I ZAPADŁA GROBOWA CISZAAA... w zakresie odpowiedzi na moje ostatnie pytanie. Ale, dla zainteresowanych i tych posiadających doświadczenie mam kolejne.

Jaki może być powód sytuacji w której Pompa Ciepła nie uzyskuje wymaganej temperatury na zasilaniu w przypadku C.O.? Dodam, że przy grzaniu C.W.U problem nie występuje.

PRZYKŁAD: dla temp zewnętrznej -10*C krzywa grzewcza, sterowana regulatorem pogodowym zadaje na zasilanie 45*C, a Pompa Ciepła uzyskuje tylko 30*C.