Vld 13.01.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Pieprzysz Pan i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 13.01.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 viessmann, dimplex czy exotherm to wszytko podobnie pracuje i podobnie się psuje. Nie ma różnic, w 2013 roku robiłem 2 napraw w viessmannie, 3 w dimplexie, 2 w exotherm, 3 w gree. Wadliwość jest podobna, jakość wykonania też... Skoro pamiętasz ilość uszkodzeń, to może pamiętasz również ich rodzaj. Podasz jakieś przykładowe usterki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 13.01.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 No to ja rozumiem że panu Jankowi za tegoroczne wino instalacja się nie udała. Ale jak to robi autoryzowany serwis producenta za duże złotówki to ja już nie rozumiem takich bubli, albo na forum działa jakaś antyreklama propagowana przez inne firmy... Widzisz, bo w Polsce istnieje przekonanie, że każdy zna się najlepiej na wszystkim, kiedyś "przysłowiowy Kowalski" zasłyszał coś pod kościołem albo budką z piwem i wieści szły w świat, kilka razy przekręcone bez obiektywnej oceny byleby z sensacją było - teraz tą rolę przejął internet. Doskonałym przykładem takiego zachowania jest np. kolega Tomaszs131 - który kilka postów wyżej napisał coś w stylu: Linie lotnicze LOT specjalizują się w przewozie osób PKP Intercity - zobacz - nikt nie zaprzeczył... nie wiadomo czy śmiać się czy płakać żeby było jaśniej - chodziło o jego stwierdzenie: Firma ta specjalizuje sie w produkcji kotow na paliwo stale,.... specjalizuje się w śmieciuchach Nie wie, nie ma pojęcia na pewne tematy - ale napisać musi, inaczej pewnie się udusi Ale najgorzej jak brnie w temat dalej, wypisując dewiację na temat opinii którą zasłyszał od rzekomo "kilku instalatorów Pci którzy mieli okazję serwisować ich sprzęt" tu ręce już całkowicie opadają, bo skąd niby taki instalator miałby mieć "okazję" ??? Albo ma uprawnienia do serwisowania danych urządzeń konkretnych marek, albo jest instalatorem kręcącym rurki i na tym jego rola się kończy. Jeżeli owy instalator zainwestował w szkolenia, zdał egzamin który zakwalifikował go do konkretnej grupy serwisantów i teraz rozpowszechnia takie informacje, to znaczy że jest tępakiem, który nie ogarnął tematu i musiał zwinąć manele - a jedyną obroną jego dupy, jest zwalenie winy na sprzęt. Niestety w 90% jest tak, że "Pan instalator" po zamontowaniu jednego, dwóch urządzeń, myśli, że stał się właśnie specjalistom i guru w temacie pomp ciepła czy innych urządzeń, kłopoty pojawiają się, kiedy niezadowolony klient wzywa serwis... Przeważnie wtedy są dwie puenty - albo instalator beczy i poprawia to co spieprzył, albo słyszymy po jakimś czasie płacz inwestora narzekającego że kupił gówno marki xxxxx (ta druga opcja jest najczęściej wtedy, kiedy serwisant ratuje zadek instalatorowi, jak tego nie zrobi - czyli pogrąży wykonawcę - to musi się liczyć z konsekwencjami opisanymi na początku tego postu - że to najgorszy serwis itd. ) Obecnie dużym błędem inwestorów jest wybieranie jak najniższej oferty i brak opracowanych projektów - tyczy się to właściwie każdej dziedziny instalacyjnej podczas budowy domu. Warto określić swoje potrzeby, przenieść to na papier, zainwestować w projekt i podpisać umowę. Jeżeli pojawią się kłopoty - mamy podstawę do swoich roszczeń. Ktoś wspomniał wyżej - wszystko się może zepsuć - nie ma obecnie złotego środka, który zagwarantował by nam jedyny słuszny wybór. Za każdym razem kiedy pytany jestem - "panie czy to dobre, bezawaryjne urządzenie?" - odpowiadam, że czas to pokaże, bo nie "siedzimy" w danym urządzeniu i nie wiemy czy pochodzi bezawaryjnie 2,5 czy 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.01.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Akurat w Vieskach problem polega na tym iz parowniki i skraplacze w nich montowane sa gole bez izolacji co sie z tym po 5 latach dzieje nie musze chyba pisac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 14.01.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 obecnie pompy ciepła podobnie jak wszelkie inne urządzenia sa tak robione by wytrzymywały określony czas pracy, nikt juz nie chce mieć takiego problemu jak firma mercedes w latach 80 jak produkowała W123, ten model auta doprowadził firmę prawie do bankructwa, wytrzymywał 15 lat bez żadnej usterki, a przebieg 800tys km nie powodował większego zużycia.Takiego czegoś już nikt nigdy nie zrobi bo będzie głupcem, szczególnie niemcy oni liczą kase lepiej od nas. Niemiecki pompy ciepła są obliczone na ok. 8lat pracy i koniec. Inne nowe firmy które chca wejść na rynek produkują pompy ciepła o większej żywotności przewidzianej na ok. 10-15lat, ale tylko dlatego by zyskac klientów. Technicznie obecnie można by produkować samochody na 40lat , telewizory na 20lat, to nie jest żaden problem. Nikt mądry jednak tego nie zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 20.01.2015 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Jak przeczytałem wasze ostatnie posty, aż blady się zrobiłem. Chciałbym minimum po pięciu latach eksploatacji swojej PC powiedzieć, że nadal pracuje jak igła Niestety już dziś wiem, że koszty eksploatacji nie jest tak kolorowy jak przedstawiał to sprzedawca Viessmanna, a koszt corocznego serwisowania pożera ewentualnie powstałe pseudo oszczędności na tanim ogrzewaniu Niestety dopiero teraz chce mi się śmiać i płakać gdy oglądam dostępny w internecie spoty viessmanna np. ten pod linkiem minuta od 3:30 do minuta 4:10 Cyrk na kółkach, PC która do ogrzania domu 120m2 i C.W.U zużywa tyle energii co czajnik elektryczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.01.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Jak to mowia reklama dzwignia handlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 20.01.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Uśmiałbyś się dopiero jakbyś posłuchał "pogodnego" jak mówi na żywca bez scenariusza o nowoczesnych systemach grzewczych przy których się promuje. Miałem taką "przyjemność" - nie ogarnia kuwety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 20.01.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Hasło na Allegro: "czajnik elektryczny" wyniki: http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=czajnik+elektryczny&bmatch=s0-e-0113Przyjąłem najmniejszą moc 2,2kW.Teraz akurat dla przykładu firma o której piszecie: DTR pompy Vitocall 200-S dla mocy grzewczej pozycja druga 5,6kW (nie wiem czy wspomnieli o OZC tego budynku, podejrzewam że 5,6kW wystarczy jeszcze z zapasem) Maksymalne znamionowe natężenie prądu sprężarki - 9A - wynik = 2,07kW do tego jednostka wewnętrzna niech pobierze 100W (pomijam inne urządzenia układu które wystąpiłyby także przy tradycyjnym kotle, oczywiście nie rozmawiamy też o pracy pompy ciepła w sytuacji z dodatkowym źródłem np. grzałką elektryczną) Panowie - pompa może pobierać nawet mniej prądu niż czajnik elektryczny, dlatego warto przed wypisaniem szyderczych opinii poczytać trochę o faktach - jeżeli będzie taka potrzeba a znajdę się przy PC jakiejkolwiek firmy o zbliżonej mocy - zrobię pomiar miernikiem cęgowym i nagram dla niedowiarków.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.01.2015 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 PC która do ogrzania domu 120m2 i C.W.U zużywa tyle energii co czajnik elektryczny... Panowie - pompa może pobierać nawet mniej prądu niż czajnik elektryczny, dlatego warto przed wypisaniem szyderczych opinii poczytać trochę o faktach - jeżeli będzie taka potrzeba a znajdę się przy PC jakiejkolwiek firmy o zbliżonej mocy - zrobię pomiar miernikiem cęgowym i nagram dla niedowiarków. Smart_guj pisze wyraznie o ENERGII, a Ty piszesz o MOCY. To sa dwie rozne wielkosci fizyczne. Nie mozna ich uzywac i porownywac zamiennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 21.01.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Smart_guj pisze wyraznie o ENERGII, a Ty piszesz o MOCY. To sa dwie rozne wielkosci fizyczne. Nie mozna ich uzywac i porownywac zamiennie. Kolego Pyxis, z całym szacunkiem do Ciebie, uważasz, że koledzy wyżej nie zrozumieli zamieszczonego filmiku i porównania o pobieranym prądzie ? Proszę Cię nie rób teraz z nich przedszkolaków, a skoro teraz ich bronisz - to może myśleli oni także że ta pompa ciepła ogrzewa tą makietę domu pokazaną na początku i tak odebrali ten film ? Ok - jeżeli więc uważasz, że pomyśleli oni o zużyciu "energii" to w jakim czasie - zagotowana woda na herbatę = ogrzaniu mieszkania na dzień, miesiąc, rok ? - Proszę Cię - niech sami odpiszą za siebie - może faktycznie tylko ja źle zrozumiałem przekaz w tym filmie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.01.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Jak przeczytałem wasze ostatnie posty, aż blady się zrobiłem. Chciałbym minimum po pięciu latach eksploatacji swojej PC powiedzieć, że nadal pracuje jak igła Niestety już dziś wiem, że koszty eksploatacji nie jest tak kolorowy jak przedstawiał to sprzedawca Viessmanna, a koszt corocznego serwisowania pożera ewentualnie powstałe pseudo oszczędności na tanim ogrzewaniu Niestety dopiero teraz chce mi się śmiać i płakać gdy oglądam dostępny w internecie spoty viessmanna np. ten pod linkiem minuta od 3:30 do minuta 4:10 Cyrk na kółkach, PC która do ogrzania domu 120m2 i C.W.U zużywa tyle energii co czajnik elektryczny... zgadzam się z Tobą że przegieli z podaniem kosztów co w takim domu-800 zł dla mnie jeśli ten dom jest zrobiony poprawnie nie ma prawa przekroczyć 500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 21.01.2015 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Forum byłoby piękne, gdyby nie wpisy komercyjne/reklamowe tworzone przez opłacanych/zatrudnionych do tego celu ludzi na etacie w firmach sprzedających, w tym przypadku Pompy Ciepła...I tak boki zrywam...I tak będę zdania, ze kłamca zawsze kłamie bez mrugnięcia oka. Cytat z filmiku: Pytanie prowadzącego: Może Pan to potwierdzić z czystym sumieniem? Odpowiedź przedstawiciela: Mmmhhhy. Odpowiedz bardzo przekonująca i pewna Buuuhahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.01.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) KOLEJNY RAZ Z TOBA SIĘ SMART ZGADZAMw moim domu i licznik i podlicznik w kotłownii i ja jestem w zmowie pozdrawiam widzę że smart masz do mnie niedaleko 100 km na wschódprzyjmuję że mamy podobne temp zewn.dla ułatwienia zobrazuje ci styczniowym zużyciem dobowym na co i cwu łączniewychodzi mi 10,8 kwh same co pewnie w okolicach 7,5 kwhw domu minimum musi być 22 w kominku paliłem ostatnio w wigilię a następnie w trzech KR. zaznaczaM ŻE NIE MAM żadnej super pompy tylką taką zwykłą Edytowane 21 Stycznia 2015 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 21.01.2015 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 A ja dom ogrzewam zapałkami, a pompy ciepła viessmanna na oczy nie widziałem.Szkoda mi na ciebie czasu, reklamuj się gdzie indziej... Temat w którym piszesz sam zakładałem, bo ani instalator, ani serwis fabryczny Viessmanna bezpośrednio po instalacji urządzenia grzewczego nie potrafił ustawić optymalnej pracy przy optymalnym zapotrzebowaniu na kolejne kWh mojej Pompy Ciepła. Dopiero na podstawie prób i błędów, przy pomocy innych użytkowników pomp ciepła z tego forum dotarłem do optimum, które jest dalekie od pracy czajnika elektrycznego... I co? Twoim zdaniem innych inwestorów, którzy ciężko harowali na wybudowanie swojego domu można karmić tymi głupotami, czy lepiej żeby byli mądrzejsi doświadczeniem innych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.01.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 KOLEJNY raz się z tobą zgadzam warto być mądrzejszym doswiadczeniem innych. nikt nikomu nie broni porządnie zaizolować domu [ i tu nie chodzi o grubości tylko , a także staranność i przede wszystkim wyeliminowanie wszelkich mostków termicznych] to że ci dom taki wyszedł jaki wyszedł to nie powód żeby walić takie teksty do innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 22.01.2015 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Moja odpowiedz na twój ostatni post:Mmmhhhy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.01.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 No tak - tradycyjnie jak brakuje argumentow do rzeczowej dyskusji to najlatwiej pajacowaćZnasz swoje ozc?Hydrauli w tym wątku ci wskazał twoje błędyJa zawsze powtarzam żeby byc zadowolonym z powietrznej to warto budować dom jak pod' kableA potem rozczarowanie ze zużycia , wjeżdżania w dzienną taryfę Nie maskuj swego niechlujstwa niedowierzaniem że da się porządnie to wykonaćPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.01.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 No tak - tradycyjnie jak brakuje argumentow do rzeczowej dyskusji to najlatwiej pajacowaćZnasz swoje ozc?Hydrauli w tym wątku ci wskazał twoje błędyJa zawsze powtarzam żeby byc zadowolonym z powietrznej to warto budować dom jak pod' kableA potem rozczarowanie ze zużycia , wjeżdżania w dzienną taryfę Nie maskuj swego niechlujstwa niedowierzaniem że da się porządnie to wykonaćPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 22.01.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Jak się ma takie dylematy to nie prościej założyć ciepłomierz? Będziesz wiedział kto dał dupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts