Slaww 13.12.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Witam. Jak w temacie z czego zrobić ścianki działowe, na poddaszu. Pokoje będą pod wynajem dla turystów, czyli muszą być mocne i przede wszystkim muszą tłumić krępujące hałasy... I przydałoby się żeby były w miarę lekkie. Rozważam BK np. Ytong 11,5cm grube, na to tynk, (ewentualnie też jakiś tynk gipsowy). Może ktoś ma inny, lepszy pomysł. Myślałem też o płytach karton-gips, ale boję się, że nie będą za bardzo trwałe. Czekam i liczę na jakieś opinie i pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 14.12.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 najlepsza akustycznie jest silka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 14.12.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 najlepsza akustycznie jest silka. Ale silka będzie bardzo ciężka... Na poddasze moim zdaniem zbyt ciężka. A jaki masz tam w ogóle strop? Moim zdaniem warto byłoby się skonsultować z jakimś projektantem, który przeliczyłby max dopuszczalne obciążenie w zależności od wytrzymałości stropu. Bo może się okazać, że będziesz skazany na płytę gk na profilach aluminiowych. A to rozwiązanie w żaden sposób nie zagłuszy "krępujących" hałasów . ALE skoro rozważasz beton, to najwyraźniej obciążenia nie muszą być aż tak małe. Moim zdaniem optymalnym rozwiązaniem będzie najcieńszy porotherm (8 cm), który i tak będzie miał znacznie lepsze Rw niż grubszy Ytong. Poro 8 P+W ma współczynnik Rw na poziomie 47 db - to naprawdę genialny wynik jak na tak cienki materiał. W ceramice przenikalność akustyczna wynika z dużej gęstości materiału i nie zależy aż tak bardzo od grubości ściany. 8 cm to jest tak naprawdę tyle ile osławiony profil ALU z dokręconymi płytami, więc dodatkowo zyskasz też troszkę więcej powierzchni. Ja mam w domu działówki z grubszego porothermu (11,5) i jestem bardzo zadowolony - pomiędzy pomieszczeniami nie słychać np. telewizora czy normalnych rozmów między dwoma osobami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaww 15.12.2013 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Kierownik budowy sugerował Ytong'a., że nie jest za ciężki, a w miarę tłumi te hałasy. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 15.12.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Tego kierownika pogoń z budowy jak ci tak doradza. Ytong jest najgorszym wyborem jeśli chodzi o akustykę. Jeśli chcesz mieć ścianę działową o niedużej masie i dobrej akustyce, to tylko szkieletówka na profilu 100mm, z obu stron 2xpłyta karton gips o gr. 12,5mm, do środka wełna 100mm. Przy tym wariancie możesz osiągnąć RW rzędu 64db i lejesz inne systemy na głowę. Podwójna płyta fajnie usztywni ścianę, której całkowita gr wyniesie 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaww 15.12.2013 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 hmmm. Kamil a o które dokładnie pustaki wewnętrzne Ci chodzi? A co do płyt karton-gips, boję się, że będą mało wytrzymałe, chyba, że będzie silna i gęsta konstrukcja pod nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 15.12.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Jaki masz strop? Najcieńszy porotherm 8cm - otynkowany, to ok 130kg/m2. Więc to lekkie nie jest. Z własnego doświadczenia dodam, że nieraz nocowałem w pewnym ośrodku wypoczynkowym, w którym ściany między pokojami są zrobione z betonu komórkowego o gr. 36cm i słychać każde pięrdnięcie zza ściany. Także jeśli masz strop drewniany lub niewzmocnioną terive, pozostaje ci tylko szkielet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.12.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 A ja zalecę lekkie ścianki na metalowym ruszcie z wypełnieniem wełną mineralną - dają duży komfort akustyczny i nie będą znacząco dociążać stropów. Dobry efekt uzyskuje się na podwójnym ruszcie z profili CW50 z przesunieciem, aby nie stykały się w sąsiednich rzędach. Przestrzeń pomiedzy słypkami proponuję wypełnić wełną ROCKTON, a dla wzmocnienia przed przykręceniem płyt gipsowych zamocować płyty wiórowe np. OSB-3 lub gipsowo-włóknowe. Nie ma możliwości aby ktoś „przeszedł” przez taką ściankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 08.01.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Koledze chodziło o bloczki z betonu komórkowego a nie blockzi betonowe, to duża róznica w masie.Jeżeli szukasz oszczędności w obciążeniach to bk jest dobrym pomysłem, akustycznie wypada jak porotherm ale jest lżejszy. Pomysł z wełną i płytą gk jest także godnym rozważenia, może lepiej tłumić niż bk.Koszty raczej porównywalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts