sandokan32 13.12.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Witam,Mam zamiar wyrównać podłogę w pokoju przed położeniem desek dębowych litych 0,22 cmx11cmx50-200cm klasa I Podłoga na samym środku opada do 2 cm i chcę ją wyrównać tylko nie wiem jakim materiałem i jakiej grubości zastosować wylewkę.Planuję zagruntować to odpowiedniej jakości materiałem gruntującym i wyleję powiedzmy 3 cm na całą powierzchnię (tak aby po bokach pokoju załapało po 1 cm) Materiału jakiego chcę użyć to Kreisel 440.Co powiecie na takie rozwiązanie.Zależy mi na tym aby deski po położeniu (przyklejeniu) nie rozerwały mi wylewkiZ góry dziękuję za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandokan32 15.12.2013 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Nikt nie kleił deski litej do posadzki minimalnie wyrównywanej (max 2 cm), Podstawowe pytanie to jaką (rodzaj) wylewkę zastosować zakładając że położę ją do 1-2 cm grubości i czy taka grubość nie spowoduje odrywania się (pod wpływem naprężeń desek) nowej wylewki od starej wylewki. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez sandokan32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 15.12.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Nikt nie kleił deski litej do posadzki minimalnie wyrównywanej (max 2 cm), Podstawowe pytanie to jaką (rodzaj) wylewkę zastosować zakładając że położę ją do 1-2 cm grubości i czy taka grubość nie spowoduje odrywania się (pod wpływem naprężeń desek) nowej wylewki od starej wylewki. przede wszystkim i bezwarunkowo musisz sprawdzić wytrzymałość na odrywanie powierzchni podłoża, na które wylejesz wylewkę. Minimalna wytrzymałość 1,2N/mm2. Jeżeli taka wytrzymałość będzie w kilku miejscach, to możesz wylać masę cementową z przeznaczeniem pod parkiet, deski o wytrzymałości na ściskanie 30N/mm2 i wytrzymałości na zginanie 5N/mm2. Masa musi byc przeznaczona do wylania w grubości minimum 30mm. Czas schnięcia przy tej grubości to około 3-4 tygodni. Dlaczego tak długo, to temat na inny raz. Nie wierz w wysychanie wylewek w pod parkiet (drewno, pcv) 2-4 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts