papi240 13.12.2013 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Witam potrzebuję zrobić zakpy do CO jeszcze w tym roku żeby odzyskać część VAT w domu 100% podłogówka sas 23kw + bufor 1000l z wężownicą CWU dom z poddaszem, wg programu Purmo SDG będę potrzebował ok 640 metrów pexa parter ma 113m2, poddasze ok 25 chciał bym żeby instalacja była możliwie prosta np coś takiego : czy w sytuacji jak na zdjęciu zda egzamin jedna pompa zasilająca podłogówkę ? czy może będę musiał mieć 2 pompy, jedna na parter druga na poddaszę ? nie bardzo mam pojęcie jak to policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.12.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 jedna pompa starczy, jak dobierzesz poprawnie na przepływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 14.12.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Witam potrzebuję zrobić zakpy do CO jeszcze w tym roku żeby odzyskać część VAT w domu 100% podłogówka sas 23kw + bufor 1000l z wężownicą CWU dom z poddaszem, wg programu Purmo SDG będę potrzebował ok 640 metrów pexa parter ma 113m2, poddasze ok 25 chciał bym żeby instalacja była możliwie prosta np coś takiego : [ATTACH=CONFIG]230107[/ATTACH] czy w sytuacji jak na zdjęciu zda egzamin jedna pompa zasilająca podłogówkę ? czy może będę musiał mieć 2 pompy, jedna na parter druga na poddaszę ? nie bardzo mam pojęcie jak to policzyć witam jedna dobrze dobrana pompa na 138 m2 podłogówki wystarczy wydaje mi się, że kocioł o mocy 23kW masz bardzo bardzo przewymiarowany:yes: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 14.12.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Warto zauważyć, że oprócz podłogówki jest jeszcze zbiornik buforowy 1000L + ładowanie CWU.Nim rozgrzeje się podłogówka i zagrzeje zbiornik buforowy to piecyk się troszkę napracuje. 23kW ma w sam raz - nie wiem gdzie wy widzicie przewymiarowanie. Sam użytkuję piec 29kW, grzanie CWU, bufor 600l i ok 240m2 grzania, więc trochę doświadczenia mam. W twoim przypadku pompa 25-60 w zupełności wystarczy z 25-40 możesz czasami mieć problem.Osobiście polecam nowe pompy typu Grundfos Alpha2 lub odpowiedniki ze Leszna. Niedawno nabyłem Alphe2 i chodzi to rewelacyjnie. Za to naciąłem się na Omnigenie taniej jak barszcz w porównaniu do pomp wcześniej wymienionych, ale działanie też było bardzo krótkie i same problemy. Edytowane 14 Grudnia 2013 przez yaiba83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.12.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 ... nie wiem gdzie wy widzicie przewymiarowanie. Sam użytkuję piec 29kW, grzanie CWU, bufor 600l i ok 240m2 grzania, więc trochę doświadczenia mam. . A ilu to z 2 postujących napisało że w/g niego za mocny??? Ja widzę jednego I zgoda z Tobą - jak jest bufor to dobieramy moc kotła do pojemności bufora raczej - jeden wsad spalamy i chwacit na kilka dni jak chałupa dobra, a nie latać i 3-4 razy dorzucać do małego kociołka żeby bufor naładować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 14.12.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 W twoim przypadku pompa 25-60 w zupełności wystarczy z 25-40 możesz czasami mieć problem. Osobiście polecam nowe pompy typu Grundfos Alpha2 lub odpowiedniki ze Leszna. Niedawno nabyłem Alphe2 i chodzi to rewelacyjnie. Za to naciąłem się na Omnigenie taniej jak barszcz w porównaniu do pomp wcześniej wymienionych, ale działanie też było bardzo krótkie i same problemy. Ciekawe jak dobrałeś punkt pracy nie znając długości pętli? .Może ma 200 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 14.12.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 witam jedna dobrze dobrana pompa na 138 m2 podłogówki wystarczy wydaje mi się, że kocioł o mocy 23kW masz bardzo bardzo przewymiarowany:yes: pozdrawiam To ze ma 23 kW to niepotrzebne ,ale nie szkodliwe .Przy podłogówce to nie problem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 14.12.2013 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Ciekawe jak dobrałeś punkt pracy nie znając długości pętli? .Może ma 200 m Witam pętle będą od 40 do max 70metrów kocioł miał być 17KW ale jak zerknąłem na strone SASa to kocioł 23KW ma tylko jeden wymiar inny - szerokość, jest szerszy o 6cm i 6KW mocniejszy, różnica w cenie zakupu to ok 350zł dla mnie będzie to znaczyło ładowanie bufora powiedzmy od 25 do 85 stopni prawie godzinę krócej ciekawe jest tez spalanie paliwa jakie deklaruje producent, dla SAS UWG 17KW - 1.4kg/godzine* dla SAS UWG 23KW - 1.5kg/godzine* * - przy pracy z obciążeniem średnim (50% mocy nominalnej kotła) dla paliwa podstawowego http://www.sas.busko.pl/pl/images/stories/sas/produkty/parametry_techniczne/uwg_pt_2013.pdf nie wiem tylko jak to będzie w sezonie letnim, kiedy będę chciał naładować kocioł np od 45 do 70, zanim większy złapie temp to mniejszy już będzie oddawał ciepło do bufora, dobrze rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 14.12.2013 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 jeszcze jedno pytanie, może ktoś podpowie jak obliczyć prawidłowy przepływ dla mojego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.12.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 jeszcze jedno pytanie, może ktoś podpowie jak obliczyć prawidłowy przepływ dla mojego domu ? Nie wiem jak cieply dom masz, ale: weź ilość pętli, pomnóż przez 1,5-2l/min, pomnóż przez 60, będziesz miał l/h czyli z dokładnością kg/h, otwierasz przeglądarkę, w google wpisujesz "grundfoss", na stronie grundfoss'a wybierasz WebCaps i dobierasz pompę - opory przyjmij nie większe jak 20kPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 14.12.2013 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 dzięki za pomoc, pętli 7-8 na dole i na poddaszu 3wyda z powodzeniem grundfos alpha2 25-60czy od pompy do rozdzielaczy użyć tej samej średnicy rur ? czy może do rozdzielacza na poddasze dać grubszą rure ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.12.2013 02:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 skoro 2,5raza mniej pętli to chyba cieńszą? można by (20 by starczyła) tylko po co zwiększać opory - pomiędzy pompą a rozdzielaczami zrób równo - fi25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 15.12.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Tak tylko dodam od siebie, że ja mam 1km rurek na dwóch poziomach w sumie 10 pętli po ok. 100m. Napędza to pompa wilo yonos pico 25-60 ale mniejsza by bez problemu wystarczyła. Przy ustawieniu na pompie 3m podnoszenia pobiera 16W( max. pobór ma 40W). Jak ją kiedyś na parę dni przestawiłem na 5W też dawała radę ale już różnica temp. zasilanie/powrót podłogówki była zbyt duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 16.12.2013 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 miał bym jeszcze pytanie do polecanej tu pompy grundfos alpha 2, na stronie producenta znalazłem informację że pompa ta powinna być pontowana na powricie ?? http://pl.grundfos.com/products/find-product/alpha2-l.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 16.12.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 miał bym jeszcze pytanie do polecanej tu pompy grundfos alpha 2, na stronie producenta znalazłem informację że pompa ta powinna być pontowana na powricie ?? http://pl.grundfos.com/products/find-product/alpha2-l.html witam lepiej dla "żywotności" pompy jak pracuje na niższej temperaturze:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 16.12.2013 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 myślisz że tylko w tym rzecz ? u mnie miała by ona zasilać podłogówkę więc pod względem temperatury nawet na zasilaniu źle by nie miała, zamontowana miała by być za zaworem 3drogowym myślałem że rozchodzi się o to że może ma więcej siły "ciągnąć" niż "pchać" :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.12.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) miał bym jeszcze pytanie do polecanej tu pompy grundfos alpha 2, na stronie producenta znalazłem informację że pompa ta powinna być pontowana na powricie ?? http://pl.grundfos.com/products/find-product/alpha2-l.html Ta pompa co o niej czytałes to do CWU. Po co wrzucasz linki nie związane z tematem? Widziałeś kiedyś pompę do cyrkulacji CWU montowaną na rurze zasilającej instalację domowa CWU??? Tu sobie poczytaj o pompie do podłogówki http://pl.grundfos.com/products/find-product/new-alpha2.html Jak chcecie coś stosować, to chociaż zadajcie sobie trud i czytajcie ze zrozumieniem Edytowane 17 Grudnia 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 17.12.2013 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 nigdy na oczy nie widziałem pompy do cyrkulacji CWU, jest to dla mnie obcy temat, dlatego też trafiłem na to forum i dzięki niemu wogóle wiem co to jest a tak do rzeczy to google jako jeden z pierwszych wyników wyszukiawnia znalazło mi ten link który zamieściłemdziękuję za sprostowanie Panie gentoonx.kupuję pompę new-alpha2, jestem pewny że podoła mojej instalacji z zapasempozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 17.12.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Papi kpiłeś już kocioł jeśli nie to przeczytaj to: http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/ranking-kotlow-weglowych/ jeśli tak to też przeczytaj/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.12.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Papi kpiłeś już kocioł jeśli nie to przeczytaj to: http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/ranking-kotlow-weglowych/ jeśli tak to też przeczytaj/ Dobra rzecz. Przydatna dla przyszłych węglarzy Edytowane 17 Grudnia 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts