Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bojler, dwa bojlery, wanna…

enedue

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam problem z grzaniem ciepłej wody. Albo i nie mam, zależy, co powiecie :). Dom cały na elektryczność. Zero gazu. Nie chcę solarów. Trzy łazienki, jedna na dole, oddalona, zazwyczaj używana będzie do mycia rąk , prysznic okazjonalnie, jak się jakiś gość zatrzyma. Dwie na górze, zazwyczaj używane prysznice. Ale wanna ma być, pojemność pewnie jakieś 250 litrów. Używana aby poczuć nieco rozkoszy :) raz na dwa tygodnie? miesiąc?

Pomiędzy łazienkami na górze małe pomieszczonko, 70 cm szerokości wyjdzie, przechodnie, w którym będzie bojler, pod nim jakaś mała umywaleczka na pranie delikatnych rzeczy, które nie zjadą piętro niżej do pralni. I teraz tak, wychodzi, że zmieści się bojler na 100 l, może 120l. Na prysznic poranny wystarczy dla czterech osób. Chyba? No ale pozostają mycia głowy - syn ma długie i gęste włosy, i ta nieszczęsna kąpiel raz na jakiś czas. I łazienka dolna oddalona.

Może zrobić dwa bojlery, jeden na górze, a drugi z nim połączony w pomieszczeniu gospodarczym na parterze? Używany od święta? Albo podgrzewający wodę wstępnie, aby ten drugi miał mniej roboty, szybciej grzał, a i straty będą na tym podgrzewającym z 9* do 25 mniejsze?

Co z legionellą? Czy można takiej wody z dyzenfekcji uzyć do kapieli w wannie po zmieszaniu z zimną?

Myślimy też o tym rekuperatorze do wody z prysznica, zyphoks czy jakoś tak się nazywa.

Macie jakieś pomysły?

Aha, w podgrzewaczach gazowych istnieją zasobniki warstwowe,o większej wydajności. Czy elektryczne mają coś podobnego?

Pozdrawiam

planbojler.jpg