panmino 14.12.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Jestem na etapie wykańczania poddasza szkieletowego (dół domu murowany) mam dylemat, czy wypełnienie szkieletu wełną w postaci maty jest dobrym rozwiązaniem? Czy 2,4m wełny w pionie o grubości 15cm nie zgniecie się pod własnym ciężarem? Producenci izolacji deklarują użyteczność jednego i drugiego produktu. Maty są gorsze pod względem parametrów cieplnych, ale to nieistotne, bo mogę zrobić jeszcze jedną warstwę.Czy stosuje się wełnę, czy płyty izolacyjne w tym systemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 15.12.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Niema to wielkiego znaczenia.Liczy się ilość warstw czyli grubość ocieplenia.Płytę łatwiej i wygodniej się układa.Jedno i drugie robisz na lekki wcisk.Kluczowym elementem zabawy jest poprawny przekrój ściany czyli jej warstwy.Żadne ocieplenie nie spełni swojej funkcji jeśli będzie zawilgocone i włókna będą wywiewane przez podmuchy wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmino 15.12.2013 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 dzięki za odpowiedź. Przemyślałem sprawę i doszedł argument na korzyść wełny. Płyta ma konkretny wymiar (60cm), który akurat nie pasuje pomiędzy moje słupki i jeśli bym ją docinał, powstanie dużo odpadów. Wełnę natomiast mogę dociąć, jak chcę, a wciąż pozostaje rolka, a nie małe fragmenty. Zatem płyta jest dobra, kiedy odstępy między słupkami szkieletu wynoszą plus około 58-59cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts