Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy pod kominek dawa? styropian?

Recommended Posts

Witajcie

Koncepcję mam taką. Na wylewce muruję z cegieł podest pod kominek (tylko po bokach) a pomiędzy i na reszcie podłogi daję styropian. Na to szlichta.

Zastanawiam się, czy temperatura pod kominkiem może być na tyle wysoka, żeby stopiła ten styropian pod kominkiem.

Z drugiej strony, jeśli nie dam tam styropianu to będzie to mostek termiczny. Przecież nie zawsze pali się w kominku.

Co otym sądzicie? I jak Wy robiliście/będziecie robić?

pzdr.a.

Witam!

Ja też stanąłem przed takim dylematem i zastosowałem keramzyt. Tam gdzie miał być kominek między styropian rozsypałem taką samą warstwę keramzytu. Izolacyjność keramzytu dużo nie odbiega od styropianu tak więc mostek termiczny nie występuje. I jeszcze jedno. W ten sposób osiągnąłem także dylatacje kominka od pozostałej części podłogi. Od ponad roku nie zaobserwowałem żadnych niepokojących objawów rozwiązania które zastosowałem.

Pozdrawiam!

W moim kominku, żebym nie wiem jak palił to podłoga pod spodem jest zimna. Tzn. ma mniej niż 30st. C. Zmierzone pirometrem.

Też bałem się temperatury i pod kominkiem dałem twardą wełnę a po obwodzie obudowy bloczki gazobetonowe. Teraz wiem, że należy przejmować się tylko ciężarem obudowy i wkładu, który w sumie może sięgać nawet 500-600kg. Jeśli ktoś się rozkręci to i więcej.

No cóz - tego wlasnie nie rozumiem, przeciez to ewidentny mostek termiczny

Widze że opanaowała was mania mostków mam nadzieje ,że kominek nie jest postawiony przy ścianie zewnętrznej jak to nieraz bywa jeżeli stoji jako wolnostojący to napewno nie potrzeba dawać styropianu temperatura napewno pod i wkoło kominka nie bedzie wieksza jak cirka 10 stopni c a przy takiej różnicy to "gołyleon " sie nie stopi co mówiąc o styropianir pod wylewką

No cóz - tego wlasnie nie rozumiem, przeciez to ewidentny mostek termiczny

Widze że opanaowała was mania mostków mam nadzieje ,że kominek nie jest postawiony przy ścianie zewnętrznej jak to nieraz bywa jeżeli stoji jako wolnostojący to napewno nie potrzeba dawać styropianu temperatura napewno pod i wkoło kominka nie bedzie wieksza jak cirka 10 stopni c a przy takiej różnicy to "gołyleon " sie nie stopi co mówiąc o styropianir pod wylewką

Witam.

Kiedyś już "wałkowaliśmy" ten problem, poszukajcie wcześniejszych wątków.

Nie chce mi się powtarzać obliczeń bo już jest póżno i kleją mi się oczy, ale jasno z nich mi "wyszło" iż większy nacisk jednostkowy na podłogę ma człowiek stojący na swych lasnych nogach niż przeciętnej wagi kominek. Co się zaś tyczy temperarury to tak jak ArtMedia pisał - pod kominkiem powietrze ma temp. tylko nieco wyższą od otoczenia kominka ponieważ (w większości przypadków) jest ono tązę częścią kominka "wciągane".

Pozdrawiam sennie.

a ja mam 1,2m na 1m zostawione na kominek miejsce po środku budynku bez ocieplenia i tym się tak bardzo nie martwię

ale chyba gorsze jest to, że przy ścianie również mam pozostawione miejsce 1m na 1,5 m na ogromne akwarium i również bez ocieplenia...... no ale akwarium będzie ważyło ok 500 kg.

mam pytanie.. skoro nie ma takiej potrzeby by pod ciężar ok 300 kg pod kominek nie dawać styropianu bo nic sie nei dzieje to czemu dokumentnie wszyscy mówią, że ma go nie być ....

Ja mam styropian. Kominek stoi 2 lata, nic sie nie dzieje.

Pod kominkiem przekroj wyglada tak:

na gruncie leza 2 grube krawezniki drogowe (takie po 100kg)

potem wylewka betonowa (oczywiscie w calym pomieszczeniu)

izolacja (papa, izolbet, papa, folia)

styropian FS20 2 razy po 5 cm

wylewka 10cm zbojona siatka stalowa (oczka 5cm na 5 cm)

na wylewce stelaz z cegly i wklad zeliwny.

to tyle, stoi stabilnie, nie siada, a temperatura pod kominkiem nie przekracza 27-30 st.C

Mysle zatem ze styropian jest bezpieczny.

Wklad nie styka sie bezposrednio ze stelazem z cegiel.

Wyglas to tak, ze sa dwa murki z cegiel, a na naich leza dwa profilce stalowe. Dopiero na tych profilach (i to w dodatku na nozkach, a nie cala powierzchnia) stoi wklad. Cegly nie nagrzewaja sie. Co innego te, ktore stanowia obudowe bokow wkladu. Ja zastosowalem zwykla cegle klinkieorowa. Nie jest to cegla pelna, wiec zaprawa trzyma niezwykle mocno. Po dwoch latach palenia: intensywnie w sezonie zimowym oraz mniej intensywnie w sezonie wiosennym i jesiennym, cala wlasnorecznie wykonana obudowa sprawuje sie bez zarzutow.

Pzdr. prem

Powtarzam swoją wypowiedź ze starego wątku

Niestety ale ten "kawałek podłogi" nie może być izolowany styropianem. Kominek winien być umieszczony na postumencie betonowym. Ciężar kominka + obudowy może spowodować wgniecenie styropianu i skruszenie wylewki. Znam wygraną przez zamawiającego sprawę sądową o odszkodowanie za zniszczony kominek (popękane płyty marmurowe).

Oczywiście w przypadku jakiegoś lekkiego wkładu z marketu + takiej samej obudowy przy grubej wylewce można "ryzykować" niemniej jednak jest to ryzyko.

Forest-Natura - tak, to co piszesz jest prawdą. Rzeczywiście często - większy nacisk jednostkowy na podłogę ma człowiek stojący na swych własnych nogach niż przeciętnej wagi kominek niemniej ten człowiek po chwili sobie gdzieś pójdzie a wkład kominowy z obudową nie.