Patryk3802 14.12.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Witam wszystkich. Jestem tutaj nowym forumowiczem i pragnę z góry przeprosić jeśli pomyliłem dział. Otóż chciałem opisać swoją sytuację. Od kilku lat planuję zrobić "przekładkę" dachu na budynku inwentarskim- oborze, prócz tego chciałbym wzdłuż ściany bocznej zrobić "zadaszenie" wychodzące z dachu obory. Ta wiata miała by być bez słupów podpierających tylko "wisząca" na legarach i zakosach. Podobna konstrukcja jest u pewnego gospodarza w sąsiedniej wiosce. U mnie ten dach byłby maxymalnie 3 metry od muru wysunięty. ten dach musiałby się zaczynać wyżej niż murłata terażniejszego dachu, by nie obniżyć kostrukcji. Zależy mi na tym gdyż nie było by problemu z podjazdem z przyczepą pełną siana. Wszystko wiem jak powinienem zrobić. Mój teść zajmuje się budownictwem to już konstrukcja jest znana mam. Ale problem jest taki iż budynek jest poniemiecki (mieszkam w woj. dolnośląskim) i czy na taką zmianę dachu potrzebny byłby projekt oraz odpowiednie zezwolenia czy samo zgłoszenie w starostwie. Obawiam się własnie wtedy czy architekt zezwoli mi na taką ową budowlę gdyż to obciążać będzie ściane mimo że chcę zastosować pokrycie blachą. I jeśli potrzebny byłby projekt to jaki byłby orientacyjny koszt takowego projektu bo jeśli ma przerosnąć koszta materiałów to wolę zaniechać planu. Właśnie jestem w trakcie pozyskiwania materiału na kostrukcję w swoim lesie więc będe wiedział czy na traku będę przecierał na konstrukcję dachu czy na inne deski. Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 14.12.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Zmiana takowa wymaga pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.12.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 A pozwolenie wymaga projektu. Projektant lub konstruktor będzie musiał ocenić stan techniczny budynku i określić czy Twoje oczekiwania będą mogły być spełnione. Określi Ci również koszt wykonania projektu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts