Bolek123 14.12.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Witam serdecznie forumowiczów.Mam taki problem z ogrzewaniem a mianowicie zakupiłem ostatnio dom o ok.280m 2 powierzchni. Ocieplenie jest pomiędzy dwoma warstwami pustaków (styropian 10). Jest on częściowo podpiwniczony ok. 2/3. W części nie podpiwniczonej rozprowadzane były rury żeliwne do ogrzewania (w wylewce na parterze). W pozostałej części rozprowadzilem instalacje miedziana i zakupiłem piec kondensacyjny Vaillant ecoTec plus vc 246/5-5. Montowaly go uprawnione do tego osoby a po wszystkim przyszedł serwisant z Vaillantu i piodpial pogodynke i ustawił wszystkie parametry.I tu się zaczyna problem z wydajnością. Przy temperaturze dziennej 19 st.C a nocnej 18, podgrzewaniu wody i wykorzystywaniu gazu do kuchenki to 20m3/dobę. Wydaje mi się, że jest to troszkę dużo. Jeśli mógłby ktoś pomóc bardzo bym prosił. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 14.12.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 podbijam temat podobny piecyk Vaillant ecoTec plus vc 246/5-5. zakupiony ale jeszcze nie podłączony niech fachowcy z Valianta się wypowiedza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 15.12.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Jaki masz sterownik i jakie ustawienia na nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolek123 15.12.2013 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 CalorMatic 470.Ciśnienie wody 2,4 bar,Temp. dzienna 19 st.C,Temp. nocna 18 st.C,Auto dzień do 23:00,I poustawiane różnie te programy czasowe. Nie wiem czy jeszcze jest coś potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 15.12.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Masz cyrkulację ciepłej wody? Sprawdź czy chodzi cały czas( bo tu są duże straty) czy tylko w pewnych godzinach. Jaka tem. na CWU? Zobacz też w sterowniku jaką masz ustawioną tem. minimalną na CO. Jak ustawiony jest sterownik ; tryb termostat , czy korekta, czy brak. I napisz na jaką K G jest ustawiony kocioł. Czemu takie duże ciśnienie wody w instalacji? Co jest ustawione w czasie" nocnym" obniżenie , eko, czy ochrona przed zamarzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 15.12.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 tak przy okazji. Czy próbowaliście funkcji "BRAK" zamiast termostatu i korekty na vaillancie?. Mnie na korekcie sporo spala poza tym chyba ona się sprawdza tylko przy wahaniach temperatury w domu-słońce, kominek, farelki itp. W każdym razie ta korekta pożera mi więcej gazu niż na termostacie. Zastanawiam się "z czym się je" ustawienie BRAK. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 15.12.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Funkcja "termostat " wyłączy kocioł po osiągnięciu tem. zadanej w pomieszczeniu a "brak" to prawie to samo co "korekta" tylko nie uwzględnia tem. w pomieszczeniu czyli działa na samej pogodówce. Taka praca kotła jest pracą ciągłą a nie jak przy termostacie - wł/wył. Jest ona bardzo dobra przy dużych instalacjach zawierających mnóstwo wody. Przy pracy ciągłej można obniżyć K G bo woda w instalacji jest cały czas podgrzewana. Przy ustawieniu "termostat" trzeba podnieś o tyle K G aby automatyka kotła go nie wyłączyła. Kocioł ma być wyłączony przez sterownik. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolek123 15.12.2013 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Temp CWU45,CO 55,sterownik tryb termostat,KG 0.9,czas nocny jeśli to jest to samo co tryb auto-wyłącz to ustawiony jest na eko,pompa cyrkulacyjna włączona,bez możliwości wyłączenia.Przygotowanie ciepłej wody pn-pt 5-6,18:30-20;sob-niedz 6-7,12:30-13:30,20:30-21:30.a w cyrkulacji jest takie ustawienie(było,ja nie krecilem przy tym):pon-pt 5-8,17-22:30,sob-niedz 5-8,17-22:30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolek123 15.12.2013 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 P.S. Nie jestem pewien czy mimo takich nastawien cyrkulacji,zawór od niej(ktory jest na zasobniku),nie jest wyłączony(w sensie zamknięty,ustawiony w pozycji off). I nie napisałem też, że na domu znajduje się pogodynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 16.12.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Gersik, Ty na jakim ustawieniu jedziesz?. Czy regulator temperatury CO masz na piecu na maksa w prawo czy regulujesz temperaturę nim ręcznie?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 16.12.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Pokrętło na kotle mam na maksa a regulator na ścianie. Ja mam Cm i ustawiony na "korektę". Tem. komfortowa 21oC od 5 do 9 i od 14 do 21 w pozostałych godzinach jak do tej pory mam " ochrona przed zamarzaniem " opóźniona o 10 godz. Dzięki temu kocioł w tych godzinach nie włącza się wcale. Jak będzie chłodniej na zewnątrz to to ustawienie zmieniam na "obniżenie" 19oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 16.12.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Dzięki. Ja mam AuroMatic na ścianie i niestety nie mam takich funkcji. Mogę nastawić tylko 3 przedziały czasowe i jeden zakres temperatury tj. jedną zadana i jedną obniżoną dla jednego obwodu. W pomieszczeniach mam termozawory połączone z siłownikami i to jedyna możliwość regulacji temperatury typu komfort i normalna. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolek123 16.12.2013 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 A na jakim poziomie macie dobowe spalanie gazu w stosunku do metrażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 16.12.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 A na jakim poziomie macie dobowe spalanie gazu w stosunku do metrażu? Spalanie gazu przez kocioł zależy najmniej od kotła . Jeżeli masz wątpliwości wystarczy zmierzyć sprawności kotła analizatorem spalin . Jeżeli wyjdzie około 100 % a wyjdzie ,to nie oczekuj więcej. Porównywanie powierzchni lub kubatury i spalania jest bardzo mało wiarygodne. Znam przypadki gdzie zamontowanie 2 m2 styropianu spowodowało spadek zużycie gazu o 50 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 16.12.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Ja mam aktualnie ok. 10 m.kw spalania a ogrzewam około 250 m.kw użytkowej. W jednych pomieszczeniach mam na 19 stopni ale w większości 21.5. Już kiedyś pisałem, że podawanie spalania na dobę mija się z celem. Jeden grzeje tak naprawdę 6 godzin na dobę i pisze że mu wychodzi 5 metrów a inny 24 h i pisze że pali mu 15 metrów i się wqur...a że ten pierwszy ma mniejsze spalanie. Jeden żyje w 18 stopniach i udaje że mu OK ale chodzi w domu w uszance i się cieszy ze spalania, drugi chce mieć 24 stopnie i łazi w bokserkach. Najlepiej po prostu ustalić swoją temperaturę komfortu i dążyć do najmniejszego spalania poprzez szukanie rozwiązań. Ja ostatnio założyłem żaluzje na okna i je na noc całe zaciągam i myślę że jest lepiej Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts