airfrance 15.12.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Mam pytanie o wykończenie otworów okiennych budowanych z Porothermu. Znalazłem na forum info co do tego jak to robić, natomiast pytanie jest bardziej o to czy wykonawca umieszczając w kosztorysie poniższy zapis: "KNR 2-02 0126-01Otwory na okna w ścianach murowanych gr.1ceg.z cegieł pojed.,bloczków i pustaków" wiedząc, że będzie budował z ceramiki poryzowanej, w której występują zamki, jest ZOBLIGOWANY do wyrównania powierzchni pionowych przygotowując jednocześnie wnękę do prawidłowego montażu okien??? Jeśli tak nie jest jak chciałbym żeby było - to co właściwie oznacza ta pozycja? Dlaczego mam płacić wcale niemałą kasę za to że gość zrobi przerwę budując scianę. Inną kwestią jest montaż nadproży i to rozumiem, ale zrobienie otworu okiennego?!?!?!? Może ktoś z Was znan inne pozycje kosztorysowe z programu Norma PRO (bądź innego), które w sposób jednoznaczny regulują tą kwestię. Może mi się szykować mała wojenka z wykonawcą w tej kwestii, dlatego potrzebowałbym dość mocnych argumentów bo trochę tych okien mam. Z góry dziękuję za info. airfrance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 30.12.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Zapis faktycznie brzmi tajemniczo, ale obawiam się, że nie oznacza tego, o czym myślisz... Na pewno w kategorię "wykonanie otworów okiennych" łapie się wykonanie otworu (zrobienie przerwy w murze w odpowiednim wymiarze i odpowiednim miejscu). Nie jest to takie całkiem proste, bo bardzo często oznacza konieczność cięcia wielu pustaków - to jest wbrew pozorom sporo roboty i nie jest tak, że chłopaki w którymś miejscu po prostu nie położą pustaków To precyzyjna robota. Czy w grę wchodzi montaż nadproży? Niekoniecznie, musisz o to dopytać. Natomiast nie sądzę żeby wiązało się z tym cokolwiek innego - w szczególności zabezpieczenie dolnej krawędzi do tzw. ciepłego montażu. To jest robota monterów okien i nawet lepiej żeby tak było - lepiej dla ciebie. Oni na pewno zrobią to znacznie lepiej i dokładniej. Natomiast budowlańcy powinni prowizorycznie zabezpieczyć dolną krawędź, żeby nie złapała wilgoci do czasu doprowadzenia do SSZ. Pogadaj na spokojnie z wykonawcą - na pewno wytłumaczy konkretnie o co chodzi - ja pamiętam, że miałem mnóstwo pytań odnośnie zapisów kosztorysu, bo po prostu nie rozumiałem co się za tym kryje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts