arzesz 14.05.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 WitamMam do rozprowadzenia rury wodne na parterze (woda zimna, ciepła + cyrkulacja): - kuchnia: zlewozmywak + zmywarka (ale będą stać obok siebie, więc chyba jedno źródło wystarczy) - łazienka: umywalka, prysznic i toaleta - kotłownia: pralka - 2 wyjścia do podlewania ogrodu (po obu stronach domu) - wyprowadzenie pionu do łazienki na górzeWszystkie przekucia zrobię sam - chodzi tylko o pozgrzewanie rurek.Jak myślicie ile za to zapłacić?pzdr.a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 14.05.2004 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Ponawiam pytanie. Bardzo prosze o odpowiedzi - sprawa b. pilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 14.05.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Cena punktu to cena umowna i wynosi od 60 zł-120 (niestety taka duza rozpietasc zauwazylem w zaleznosci od fachowca i od miejscowosci) Punkt to kazde zakonczenie koncowka z gwintem czyli umywalka ma 2 punkty a wc 1 zmywarka 1 itd. Jak masz zamilowanie do majsterkowania i troche smykalki to zrob sobie maly projekt lub spojrz do projektu -jak masz dobry to powinien zawierac projekt instalacji chociaz z doswiadczenia wiem ze i tak robi sie troche inaczej niz jest w projekcie bo np zona chce miec zlewozmywak czy umywalke w innym miejscu niz to sobie projektant wymyslil kup rury do zgrzewania poprzymierzaj pamietajac o stopniowaniu srednic rur nastepnie pozycz zgrzewarke na 1-2 dni (ok 30zł za dobe) i zabawa na weekend murowana pamietaj ze trzeba do tego dwoch osob (jedna trzyma zgrzewarke druga laczy rury) wiec popros o pomoc tescia brata itp. Wiem co mowie bo robilem tak samo i wszystko wyszlo ok a w kieszeni pozostalo ok 2kzl (mialem 23 punkty jak policzylem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 14.05.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 W Poznaniu ceny podobne 70-110 pln za punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 14.05.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Cena za punkt to i moze byc 150 zl zalezy od "fachowca" i rejonu. Ale jak piszesz ze chodzi TYLKO o zgrzanie rurek, bo reszte wykonasz sam to powinno ci sie udac dogadac z "fachowcem" gdzies na poziomie 30-40 zl za punkt, gdyz wiecej ta praca nie jest warta (oczywiscie pod warunkiem ze caly material jest twoj, a jego tylko czas i zgrzewarka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 14.05.2004 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Niebylbym takim optymista ze jak ja wykuje dziury to ktos policzy za punkt tylko 30-40 zł. Wykucie dziur to jest najmniejszy problem (zalezy jeszcze w czym to kucie ja mialem PTH wiec kucie to przyjemnosc ) Najwiekszym problemem to dobre zaprojektowanie i samo zgrzewanie. Tak jak wspominalem musi byc do tego dwoch. No i trzeba dobrze myslec i sie pilnowac przy zgrzewaniu zeby sie nie pomylic - szczegolnie jak przechodzi sie przez sciane na druga strone. Zdarzylo mi sie 2 razy pomylic wiec trzebabylo przeciac rurki i wstawic mufe lub nowy kawalek. Wiec albo decedujesz sie robic wszystko sam albo wszystko ktos robi. Mysle ze za wykucie mozna by utargowac co najwyzej jakies 100-200 zł max na calosci ale raczej nie wyjdzie to 30 zł za punkt. Chociaz tez uwazam ze ta praca jest tyle warta. Wiem co mowie bo sam to robilem. Z wlasnym projektem wyszlo mi 3 popoludnia glowkowania i 2 dni zgrzewania. Tak jak wczesniej pisalem zaplacilbym za to pewnie jakies 2000 zł za pelne trzy dni moze w porywach 4. Czyli wychodzi ze na miesiac taki instalator zarabia kupe kasy.I niemialbym nic przeciwko temu gdybym ja zarabial np 16000 zl na miesiac to pewnie nawet by mi sie niechcialo myslec aby sie bawic samemu w to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 14.05.2004 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Bardzo, bardzo dziekuje za odpowiedzi. Grzesiu z Krakowa a czy robiles to pierwszy raz? Czy miales juz jakas wprawe?I czy ukladales rurki w podlodze czy w scianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 14.05.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Eeee od razu optymista ja jestem urodzonym pesymista Ale tak na powaznie - wlasnie chodzi mo o sam fakt, ze dla kogos kto sie zajmuje tym od dawna i ma w tym wprawe to samo zgrzanie nie jest problemem, wiec jak ma juz instalacje zrobiona, i tylko przyjdzie pozgrzewac to trzeba byc twardym i sie targowac - bo ci "fachowcy" naprawde na glowy poupadali za te swoje stawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 14.05.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Jezeli chodzi o zgrzewanie to robilem to pierwszy raz wczesniej bawilem sie w sklejanie ale to byly male przerobki u rodzicow w domu. natomiast taka pelna powazna instalacje to pierwszy raz.Jezeli chodzi o rury to czesc byla w podlodze ( w peszlach i otulinach)czesc na scianie (np w kuchni za szafkami ida na uchwytach po scianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 14.05.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Punkt to kazde zakonczenie koncowka z gwintem czyli umywalka ma 2 punkty a wc 1 zmywarka 1 itd. U mnie hydraulik niedawno brał 110 zł za punkt, ale dla niego punkt to było całe "urządzenie". Tj, umuwalka też była liczona za 1 punkt. Wyjątkiem był piec CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 14.05.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Wszystko zalezy od precyzyjnego dogadania sie. Dla mnie tez punkt bylo to zawsze urzadzenie. I umywalka byla jednym punktem. Ale jak sie rozpytywalem fachowcow ktorzy przymierzali sie do mojej instalacji to bylo to roznie. Dlatego na poczatku nalezy przecyzyjnie okreslic co to jest punkt i za ile. A najlepiej pokazac co jest do zrobienia i umowic sie na kwote. w tedy nie bedzie niedomowien. Inna sprawa ze jak ktos jest niezdecydowany i w trakcie roboty wychodz ze tu by sie przydal jeszcze kran a tam cos innego no to moga byc nieporozumienia. W trakcie prac najlepiej zone wywiesc do rodzicow/tesciow i niech nie robi zamentu - sa takie egzemplarze (naszczescie dzieki Bogu moja nie nalezy do nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 14.05.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Ja rozmawiałem z kilkoma fachowcami - i punktem jest odbiornik (umywalka, grzejnik, wanna, itd), niezależnie, czy fizycznie jest tam 1 czy 2 rurki z wodą + ew. odpływ. Jak ktoś chce liczyć po 100-120 zł za rurkę z gwintem - to należy wysłać go na drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruspan2000 19.05.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Moj fachowiec powiedzial 140 za odbiornik (chyba tak ma byc rozumiany punkt) czyli ciepla/zimna/odplyw - okolice Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 19.05.2004 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Dogadalem sie z hydraulikiem.Ja robie wszelkie przekucia, bruzdy itp.On tnie i klei rurki.400PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqwa 19.05.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 I słusznie. Cena nie wygórowana, a jednak praca odpowiedzialna. Należy tylko przypilnować żeby zrobił próbę - najlepiej powietrzem, ok. 4 bar.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts