Sawy3R11 15.12.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Witam, Jak wykonać podsypkę pod kostke, firma zaproponowała mi -podsypke z piasku 10 cm -ławe betonową 12cm -na tym kostka. Jednak po przeczytaniu paru opinii zauważyłem że polecacie bardziej podsypkę wykonaną z klińca lub tłucznia 20-30cm. Mam jeszcze takie pytanie jakiej firmy kostkę wybrać aby się nie przebarwiała i nie łuszczyła. Jakie są u was orientacyjne ceny za m2 kostki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 18.12.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Kostka bezpośrednio na ławę? Gdzie Wy ludzie takich speców wynajdujecie?Wiele zależ od regionu w jakim jest wykonywana inwestycja. Jedni robią na podbudowie cementowo piaskowej, bo kruszywa mają okropnie drogie.W moim regionie kruszywa mamy pod dostatkiem i w niskich cenach, więc wykonujemy zlecenia w taki sposób. Później w przypadku potrzeby rozkopania części podbudowy nie ma takiego problemu jak z wylaną ławą. Na prywatnych posesjach z naciskiem do 8t wystarczy użyć dwóch rodzajów kruszyw 0-31 (30-40cm) i 2.8 (5cm).Przy większych obciążeniach daję jeszcze warstwę 20cm kruszywa 0-63Pod ciągi piesze nie narażone na duże obciążenia daję 15cm 0-31 i 5cm 2.8.Obecnie najlepsza kostka wychodzi z Bruk betu. Zimą kupisz taniej.Ceny są uzależnione od wielu zmiennych (ilość m2, stopień skomplikowania ułożenia, przeznaczenie, rodzaj kostki, dostęp dla sprzętu ciężkiego, itd).Ja biorę od 60zł w górę z materiałem + kostka. Do tego należy doliczyć wywóz urobku i koszt koparki. Oraz ewentualne dodatkowe koszty, jak skuwanie betonu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 19.12.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Mam jeszcze takie pytanie jakiej firmy kostkę wybrać aby się nie przebarwiała i nie łuszczyła. Pozdrawiam Najlepiej granitową , napisz do mnie na PW to ci zrobię dobrą ofertę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nerwus 19.12.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Tylko granit, w Strzegomiu można wyrwać kostkę za dobre pieniądze, najlepiej całą wanne bo wtedy wychodzi taniej a co do podsypki u mnie zrobiłem:30 cm tłucznia 60mm20 cm klińca 0-30 mm5 cm mielonego klińca grubego na jakieś 2-8 mmna to kosteczka szaro ruda 7/9, tak jest na wjeździe dla samochodów, chodniczek do drzwi jest bez tłucznia, tylko samo 30cm klińca 0-30, z tym że na nim mam kosteczkę 4/6.Jak na razie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts