Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż gniazda na szybie - za duży otwór

Recommended Posts

Witam, może ktoś podpowie jak sobie poradzić z montażem gniazda elektrycznego podtynkowego na szybie w kuchni, w sytuacji gdy wycięty otwór w szybie jest za duży - mostek gniazda wpada do niego. Mostek jest 0,5 mm szerszy niż dziura w szybie, a dziura jest dodatkowo fazowana. W dodatku gniazda są dwa obok siebie.

Kombinuje już i kombinuję i nie mam dobrego pomysłu. gniazda Kontakt Simon Premium54 + ramka podwójna.

Wygląda to tak jak na załączonym schemacie. Szare prostokąty symbolizują mostek, przesunąłem go w lewo i do góry na rysunku aby pokazać, że jak z dwóch stron ma 2-3 mm oparcia na szybie to pozostałe dwie strony wiszą w powietrzu.

Jak to ogarnąć (już miałem pomysł w rodzaju dorobienie u ślusarza nieco większego mostka, na dwa moduły od razu tak aby z jednej strony opierał się na szybie dookoła a z drugiej dało się założyć na niego ramkę). Nie pomyślałem, że można było kazać wyciąć otwory okrągłe tak jak są puszki +/- wtedy nie było by problemu bo mostek jest kwadratowy i rogami by się oparł.... Pomocy!!!

szyba.jpg

szyba2.jpg

Edytowane przez Smakor

Najlepiej zrób zdjęcie i pokaż jak to wygląda w realu.

Dodałem fotkę do głównej wiadomości żeby nie zaśmiecać.

Pod szyba jest ściana. Puszki nie są idealnie wmontowane więc są nie równo i nieco głębiej. generalnie to akurat nie problem o ile mostek ma się o co oprzeć.

Dystans nie może bardziej wystawać niż szyba bo ramka nie zakryje szczeliny, a mostek nie chciałbym aby "szczerbił" szybę podczas wyciągania i wkładania wtyczek - wiadomo robi się to szybko i bez rozczulania, a szyba tego nie lubi. Znajomym pękła od tego ;/ I tak chcę dać uszczelki takie jak pod IP44 pod mostek jak ma się opierać o szybę ;/

Edytowane przez Smakor

No właśnie dlatego szukam jakiegoś "ładnego" rozwiązania, które zapewni pewny montaż i uniknę zbyt dużej kombinacji. Zdolności manualne u mnie umiarkowane ;/

Myślałem aby dokręcić do puszek poszerzenia i tak je zeszlifować aby mostek opierał się o nie a nie o szybę... Ale to też trudna sprawa bo puszki są nie równo. nawet myślałem czy nie wyrwać puszek i nie osadzić ich na równi z szybą... Ale to też kombinacja...

Może by cos dolutować lub dospawać do mostka, jakieś łapki itp. No i zespawać dwa mostki ze sobą? To jest jakiś pomysł!?

Z tym dolutowaniem, spawaniem - nie mam żadnych doświadczeń. Wykucie puszki i ponowne osadzenie byłoby solidnym rozwiązaniem, jednak cholernie ryzykownym przy tym szkle, po tym zabiegu nadal musisz założyć jakiś dystans, gumową podkładkę, więcej pomysłów nie mam, wszystko w tym przypadku to metoda prób i błędów ;)

pzdr

Są do kupienia dystanse do zbyt głęboko osadzonych puszek, kup, w razie potrzeby obetniesz ostrym nożem na długość (przy czym z uwagi na tą szybę i tak robiłbym to delikatnie wystające poza płaszczyznę szyby), a szczelinę między dystansem a krawędzią szkła wypełniłbym jakąś masą szpachlową.