Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe na dwóch kondygnacjach - rozwiązanie

patrykq

Recommended Posts

Witajcie, chciałbym się Was poradzić w pewnej kwestii.

Mianowicie chcemy mieć u siebie w domku wszędzie ogrzewanie podłogowe, tj. parter i poddasze czyli 57m2 plus 50 m2.

Na dole ma być 7 pętli, na górze również 7 pętli. Nie będą one długie gdyż na takich powierzchniach nie ma gdzie poszaleć ;)

Chcemy zastosować dwa rozdzielacze oczywiście uzbrojone w głowice i przepływki.

Zasilanie będzie z pieca gazowego kondensacyjnego, który razem z pierwszym rozdzielaczem, pompą i osprzętem będzie zamontowany w garażu.

Czy właściwym rozwiązaniem jest zastosowanie jednej pompy na ten układ - wg mnie tak ze względu na niewielką powierzchnię, dodatkowo celem zmniejszenia oporów mogę zastosować rury Rotha o przekroju 17x2.

Instalacja była by wykonana wg poniższego schematu (system Ferro), z zastosowaniem zaworu 4drogowego. Cały Układ Wydaje mi się przemyślany jednak mimo wszystko prosiłbym o Wasze opinie. Zasilanie jak i powrót na poddasze będzie wykonane z rury miedzianej fi 22 i wpięte w rozdzielacz - czy dodatkowo go w coś jeszcze dozbrajać ?

ogrzewanie.jpg

z góry dziękuję za pomoc i informacje

witam

myślę, że niepotrzebnie komplikujesz instalację

na tak mały domek wystarczy pompa, w którą wyposażony jest kocioł i rozdzielacze podpięte bezpośrednio do kotła

nie ma potrzeby montażu zaworu 4-drogowego

jaki kocioł masz zamiar zamontować?

któryś z "najmniejszych mocowo" i o małym progu dolnej modulacji będzie najbardziej odpowiedni

pozdrawiam

Myślałem o Viessmann Vitodens 100-W z zasobnikiem. Zrezygnować z zaworu 4D - czyli wnioskuję, że przy układzie tylko podłogówka nie będzie on potrzeby ? nie będzie to miało wpływu na nieodpowiednią temperaturę powrotu ?

Kurczaczki, może faktycznie zrobić na początek tylko na pompie z pieca, a w razie co zawsze mogę ją jeszcze dołożyć.

Przyznam, że zabiliście mi ćwieka. Koszty instalacji polecą w dół, jednak mimo wszystko nie chciałbym z czegoś rezygnować niepotrzebnie.

dzięki za szybką reakcję.

p.s. podłogówka w całym domu będzie jak dla mnie małym eksperymentem ( drugim alternatywnym źródłem jest kominek z DGP na tęgie mrozy) dlatego chowam u góry w ścianach ślepe rurki i wyprowadzam je do kotłowni w razie potrzeby ewentualnych grzejników.

Tak jak pisał poprzednik zawór 4D zupełnie niepotrzebny, jak najniższa temperatura powrotu jest mocno pożądana. Na taką instalację pompa z pieca powinna "wydolić".

Dobrze jak też jak dla bezpieczeństwa układu i dodatkowej możliwości regulacji dołożysz sobie zawór 3D termostatyczny (nie wiem jak wygląda to przy gazie i piecu kondensacyjnym, ale u mnie przy pętlach w granicach do 100m temperatura zasilania jest około 34C a powrotu 24). Wtedy wystarczy pompa z pieca CO i zwykły rozdzielacz z rotametrami. Rotametry też dobież z zakresem do 2,5l/min bo i tak więcej nie zobaczysz a na mniejszych lepiej się reguluje.

ale jak dasz zawór 3D, który ma obniżyć temp to za nim będziesz musiał dać pompę

są piece, które tak nisko schodzą a czy ten model to nie wiem

Też to przemyślałem i już edytowałem posta, ale mnie ubiegłeś. 3D nie będzie prawidłowo działał przed pompą tylko za. Wystarczy spokojnie jak piec zejdzie do 40C i będzie się po prostu rzadziej włączał ( u mnie maksymalna wartość to 41C i chyba tylko ją użyje w największe mrozy, teraz jest ustawione 34C i tak pompa sporo odpoczywa).

ok, przekonaliście mnie. Rezygnuję w takim razie z pompy i zaworu 3d czy też 4d. Zobaczę jak to będzie działało, jakby coś to zawsze można podokładać inne elementy. Póki co jutro montuję skrzynki i rozdzielacze, a dalej kręcimy rurki - namawiają mnie na Polski produkt Tweetop Pert-Al-Pert, dobre to ?

Ten kocioł jest w 3 wersjach, najmocniejsza ma ok. 35 W - więc jak pisaliście dużo za dużo. Ten 6,5 do 19 W powinien być OK, średnia moc to 6,5 - 27 W.

ok, przekonaliście mnie. ....

Tak jak piszą koledzy wyżej - staraj się uzyskać jak najprostszą instalację. Też miałem obawy i też mam zrobione podejścia do grzejników :). U mnie wszystko pędzi pompa z kotła Cała moja kotłownia wygląda tak jak załączonych fotkach. Drugi rozdzielacz mam na poddaszu.

Mój kocioł teraz (można to uznać za okres przejściowy, temperatury w okolicy zera) - wpuszcza w instalację wodę o temp. ok. 30-31 stopni i nie ma z tym problemu.

060220112749.jpg

060220112750.jpg

060220112751.jpg

Zasobnik CWU to zupełnie oddzielna kwestia. Piec (kocioł) grzeje ją do 40-45 (nie pamiętam dokładnie ile ustawiłem), a wtedy temperatura zasilania to okolice 60 st - tyle idzie w wężownice zasobnika. Kocioł jednofuncyjny działa tak, że grzeje np. podłogówkę, a gdy temp. w zasobniku spada, przełącza się na grzanie zasobnika (w tym czasie nie grzeje podłogówki) - co nie jest żadną wadą, żeby nie było ;). Na pierwszym zdjęciu te dwie rury w szarej otulinie idą do właśnie do wężownicy w zasobniku. Dwie skrajne miedziane to zasilanie i powrót do rozdzielaczy podłogówki.

Masz mały domek - albo zastanów się nad kotłem z niższą mocą minimalną, albo może pompą ciepła. Na moje 212 mkw spokojnie starcza 14kW - a zaletą mojego kotła jest to, że startuje od 3 kW. Niska moc minimalna jest jednym z czynników ekonomicznego zużycia.

• 4 months później...