pdw88 15.12.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Jako, że przeważnie zostawiam wszystko na ostatnią chwilę stanąłem przed koniecznością zakupu pieca. Oczywiście z uwagi na zwrot vatu temat gorący.Przewertowałem sporo informacji nt, doboru pieca i trzeba coś w końcu wybrać.Mam dylemat pomiędzy piecami: Defro AKM Duo 16kw - podajnik tłokowyGALMET EKO-GT KWPD M DUO 16 kw - podajnik ślimakowy.Instalator twierdzi, że galmet ma lepsze praktycznie bezobsługowe sterowanie.Może Koledzy mają jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 16.12.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Tłokowca daruj sobie jeśli chcesz w lato grzać wodę kotlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 16.12.2013 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Do grzania wody nastawiam się na PC. Co jest powodem niewskazania tłokowca do grzania wody w sezonie letnim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 16.12.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Częste wygaszanie kotła, ślimak lepiej dozuje paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynamical 17.12.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Z tego co słyszałem, Galmet jest bardziej wytrzymały, ale nie jest to przetestowane na własnej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 17.12.2013 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Skłaniam się ku Derfro akm duo. Przekonuje mnie szerszy wachlarz paliwa dla tego pieca. Z tego co wyczytalem ów tłokowiec toleruje miał, czego ślimak już niekoniecznie. Pierwotnie instalator na 180m2 + 44 garażu zaproponował piec 22kw. Przyznam, że wartość mnie lekko przeraziła. Po dogłębnej literaturze optuję za mocą 16kw. Nie chcę aby w domu ocieplonym 15 styropianem z oknami trzy-szybowymi mieć mocno przewymiarowany piec. Hydraulik drapie się głowę i twierdzi, że takich małych pieców to on nie montował. "Panie podlogówka to dużego kotla potrzebuje, musi byc zapas mocy, a co będzie jak zimy będą długie" itp. Ostatecznie chciałbym się podeprzeć opinią Waszmościów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 17.12.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Skłaniam się ku Derfro akm duo. Przekonuje mnie szerszy wachlarz paliwa dla tego pieca. Z tego co wyczytalem ów tłokowiec toleruje miał, czego ślimak już niekoniecznie. Pierwotnie instalator na 180m2 + 44 garażu zaproponował piec 22kw. Przyznam, że wartość mnie lekko przeraziła. Po dogłębnej literaturze optuję za mocą 16kw. Nie chcę aby w domu ocieplonym 15 styropianem z oknami trzy-szybowymi mieć mocno przewymiarowany piec. Hydraulik drapie się głowę i twierdzi, że takich małych pieców to on nie montował. "Panie podlogówka to dużego kotla potrzebuje, musi byc zapas mocy, a co będzie jak zimy będą długie" itp. Ostatecznie chciałbym się podeprzeć opinią Waszmościów... Witam..mam 16kw na 240 po podłogach.Spokojnie ci wystarczy...Jak masz dojście do dobrego eko,dom dobrze ocieplony to możesz pokusić się o piecyk w przedziałem mocy 10-12kw. Edytowane 17 Grudnia 2013 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 17.12.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Odpuść sobie AKM Duo - w ogóle Duo sobie odpuść. Duo znaczy - z rusztem wodnym. Po co Ci syf i sadza? W ogóle tłoki są wymagające jak idzie o umiejętności palacza. Łatwiej Ci będzie ogarnąć palnik prostokątny, obrotówkę albo rynnę. Z Defro AKM brałbym AKM Uni - rynna, spali praktycznie wszystko czemu dałby radę tłok, dawkuje z precyzją ślimaka. Ale wpierw przemyślałbym np. obrotówkę Ardeo albo palnik prostokątny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 18.12.2013 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 to w/m galmet będzie lepszym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts