Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spada ciśnienie co w kotle gazowym

maksio75

Recommended Posts

Mam duży problem z ciśnieniem co w nowej instalacji gazowej. Wcześniej było ogrzewanie na ekogroszek-system otwarty, teraz zamknięty. Piec nowy-kondensacyjny Buderus GB 162-15KW, Instalator zamontował naczynie przeponowe, bo w tym modelu nie ma w zestawie. Od początku mam problemy z utrzymaniem prawidłowego ciśnienia, sterowanie pogodowe, np. przy zasilaniu 35 st-ciśnienie 1,7 ba, w cyklu nocnym piec odpoczywa, instalacja się wychładza i spada ciśnienia na manometrze poniżej 1 ba, a nawet 0,2 ba. Pojawia się błąd na piecu h7 ( zbyt niskie ciśnienie w instalacji) a rano o 6.00 sterownik wchodzi w tryb dzienny i piec normalnie odpala z ciśnienia 0,2 ba i bardzo szybko osiąga ciśnienie 1,7 ba. Czy to normalne, że piec odpala przy tak niskim ciśnieniu? Myślałam wcześniej, że nie jest to możliwe i dolewałam wody do instalacji, wycieku nie ma, wszystko dokręcone. instalator ma przyjść i wymienić naczynie przeponowe na większe, tylko czy to coś da. Zawór bezpieczeństwa w kotle i przy naczyniu przeponowym suchy. Na co zwrócić uwagę kiedy przyjdzie instalator, nie wiem już co mam robić. Nie chce mi się wierzyć, że nowe naczynie przeponowe jest popsute, czy za małe bo gdzie podziała się ta woda, którą już kilka razy dolewałam do instalacji. Mam nadzieję, że nie ma wycieku w podłogówce, którą mam w 30%. Instalacja ma 7 lat i rury z alupex, przy grzejnikach wycieku również nie widać. Cała instalacja odpowietrzona.

jaki duży jest zbiornik przeponowy?

jakie jest jego ciśnienie?

czy nie był pompowany przy ciśnieniu wody?

może założył zbiornik i nie upuścil powietrza i cisnienie w zbiorniku jest za duże i nie pracuje odpowiednio, w nowym zbiorniku może być około 3 barów a powinno być około 1,5 nie wdając się w szczegóły

Naczynie przeponowe reflex 12 l, ale czy było coś pompowane podczas montażu-tego nie wiem. Teraz przy wymianie na większe mają zamontować zawór spustowy przy naczyniu bo go nie ma. Nie ma możliwości sprawdzenia tego naczynia teraz bo trzeba by spuścić wodę z całej instalacji. Instalacja na dom 160m, 10 grzejników i ogrzewanie podłogowe o powierzchni ok 35 m.

Sprawdzasz jak w kole samochodu - na stronie przeciwnej naczynia niż jest ono połączone z instalacją jest klasyczny wentyl samochodowy, czyli odkręcasz plastikowy kapturek i dociskasz manometr i wszystko będzie jasne. Jak ciśnienie będzie powyżej 2 to spuściłbym przez któryś grzejnik (zwór odpowietrzający) nadmiar wody, żeby ciśnienie w instalacji spadło do 0, potem w naczyniu ciśnienie obniżyłbym do 1,5 i uzupełnił wodę w instalacji do 1,5, jak ciśnienie w naczyniu 0,2 to trzeba dopompować naczynie też przez ten zawór (można pompką samochodową). Czasami zdarza się, że pęknie membrana i wtedy naczynie do wymiany.

Fachman19, czytaj ze zrozumieniem, to co napisał odyseuszek jest jak najbardziej prawidłowe.

Prawie bo ciśnienie 1,5 bar jest za wysokie.Max 1 bar

a spuszczanie wody z całej instalacji jest błedem.

Należy odciąć kotłownie od instalacji (zakręcić zawory) i otworzyć zawór spustowy lub bezpieczeństwa.

I wtedy napompować naczynie do 1 bara

- maksio75 napisała, że minimalne ciśnienie to 0,2 a więc jakieś jednak jest

- sugerowałem nie spuszczenie wody z instalacji tylko obniżenie do 0,

- oczywiście jeżeli kolega fachman19 wie lepiej niż właściciel instalacji, że można tą konkretną kotłownię odciąć od instalacji (we wcześniejszym poście wskazano, że naczynie nie ma zaworu spustowego i trzeba spuszczać wodę, żeby go odkręcić) to ma rację,

myślę, że powiedziano już w temacie wszystko, czekajmy na relację z naprawy

Tak, przy wymianie naczynia zamontują mi też zawór spustowy. Ciśnienia w naczyniu jeszcze nie sprawdzałam, bo manometr gdzieś się zagubił. Ale instalator będzie w tym tygodniu to powiem,mu, żeby sprawdził przed wymianą nowego. 12 litrów to standardowe naczynie, więc nie wiem czemu u mnie jest za małe, grzejniki co prawda większe do kondensatu. Jak na razie wody nie dolewałam do instalacji, chyba piec się nie uszkodzi startując z takiego niskiego ciśnienia?

- maksio75 napisała, że minimalne ciśnienie to 0,2 a więc jakieś jednak jest

- sugerowałem nie spuszczenie wody z instalacji tylko obniżenie do 0,

- oczywiście jeżeli kolega fachman19 wie lepiej niż właściciel instalacji, że można tą konkretną kotłownię odciąć od instalacji (we wcześniejszym poście wskazano, że naczynie nie ma zaworu spustowego i trzeba spuszczać wodę, żeby go odkręcić) to ma rację,

myślę, że powiedziano już w temacie wszystko, czekajmy na relację z naprawy

Nie wyobrażam sobie montażu bez zaworów .Ale masz rację .różnie bywa .

Czasem brakuje zaworów, filtrów ,śrubunków.

Pozdrowienia dla MIKIEGO:D