Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

błędy wykonawcze przy izolacji piwnicy - co teraz?

michcioo87

Recommended Posts

Witam,

Mam niemały problem - wygląda na to, że fachowcy zepsuli a ja nie dopilnowałem, bo nie wiedziałem jak to miało być:/ ale do rzeczy.

Piwnica pod całością, ok 1,5m poniżej gruntu (jakieś 20cm ładnej ziemi, 20cm gliny a później prawie sama opoka/kamień). Z zewnątrz pomazane dwa razy dysperbitem (nie pamiętam, czy jeszcze było mazane styrbitem, czy służył on tylko do przyklejenia xpsa), na to nałożone 8cm xpsa.

W środku mam już zrobione tynki cementowo-wapienne i ostatnio zauważyłem, że od ław fundamentowych strasznie ciągnie wilgoć po tynkach: https://www.dropbox.com/s/sjw6i10atrna4ho/2013-12-11%2018.53.51.jpg ale również wokół ław: https://www.dropbox.com/sh/ush1q92q5cth3co/I2MeC3t9CT/2013-12-11%2018.54.10.jpg

Żeby było ciekawiej, taka sytuacja występuje TYLKO po północnej połowie budynku - z południowej strony jest sucho. Może tutaj mieć jeszcze jakieś znaczenie fakt, że po północnej stronie jest "plac zabaw" wszystkich ekip - ostatnio (październik/listopad) tynkarze sporo wody tam wylali, nawet do tej pory jeszcze troche jej zostało na powierzchni.

Co możecie poradzić w takiej sytuacji? Ja nie bardzo mam pomysł co z tym zrobić, a nawet nie wiem do kogo się udać na miejscu (okolice Lublina) po jakąś sensowną poradę, mam nadzieję, że mnie uratujecie.

Spaprana hydroizolacja...

Na szczęście - mało tego jest.

Odkopać, poprawić, zakopać?

Albo...

Injekcje.

Uszczelniłbym dla wody ten kawałek muru.

Wierci się dziury w murze.

W odwierty (dość gęste) wprowadza substancję nasączającą mur i tworzącą absolutnie wodoszczelną warstwę w jego mikroporach.

Pogoogluj za opisami tego rozwiązania.

Do roboty się weź, jak będziesz w stanie skontrolować jej poprawne wykonanie (gdybyś to komuś zlecał).

Adam M.