ewadora 16.12.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Mam pytanie dotyczące pewnej kwestii związanej z uchwałą "Siódemkową" NSA - obniżona stawka VAT na trwałą zabudowę meblową http://m.muratordom.pl/prawo/podatki-i-ubezpieczenia/nizsza-stawka-vat-na-montaz-zabudowy-meblowej,134_11005.html?cat=134. Posiadam 3 faktury VAT na taką zabudowę z VAT -em 23 %. Czy wobec tego mogę się ubiegać o zwrot VAT za te faktury ? Inną rzeczą jest to ,ze firma wykonująca dla mnie te meble przesłała mi korekty do tamtych faktur VAT zmieniające VAT na 8 % ale w taki sposób,że zmienili nazwę usługi , cena netto zwiększyła się ,podatek jest niższy a cena całkowita pozostaje bez zmian. Wobec tego odbieram to tak ,ze firma ta próbuje mnie pozbawić zwrotu należnego mi podatku VAT - czy nie mam racji?.Wygląda na to ,ze firma w 2011 roku bała się dać mi 8 % VAT, teraz ktoś inny wygrał w sądzie a oni chcą spić śmietankę zabierając cały zwrot VAT dla siebie od wszystkich klientów- to będą ogromniaste kwoty ( tylko u mnie to jest jakieś 4000 zł).Czy jest możliwość odzyskania tego VAT-u?- Jeśli tak to w jaki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 16.12.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 No owszem coś w tym jest: dopiero po tej uchwale firma może wystawić fakturę za usługi montażu np. szafy wnękowej z 8% VAT. Czy na korekcie zarobi - tak. Oddała do US 23 % z 1000 zł netto - czyli 230 zł Teraz netto będzie 1138,90 VAT-u 91,11 - czyli US będzie musiał zwrócić prawie 140 zł VAT-u ale z drugiej strony wzrośnie dochód do opodatkowania czyli podatek dochodowy zamiast 180 zł (18% z 1000 zł) będzie 205 zł - Czyli na każdym 1000 zł firma "zarobi" 115 zł. Ale czy klient może coś z tym zrobić? Czy możesz się domagać zwrotu tych pieniędzy? A masz umowę na kwotę netto? Czy ustalałaś kwotę brutto do zapłaty? Na ogół klienci detaliczni interesują się ceną brutto. Tak samo jak w sklepie nie pytasz z jaką stawką sprzedają Ci chleb a pytasz tylko o cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 16.12.2013 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) No owszem coś w tym jest: dopiero po tej uchwale firma może wystawić fakturę za usługi montażu np. szafy wnękowej z 8% VAT. Niekoniecznie bo jak wiadomo wiele firm wystawiało faktury na te usługi z 8 % VAT-em i jak widać robiły to według przepisów prawidłowo. Czy na korekcie zarobi - tak. Oddała do US 23 % z 1000 zł netto - czyli 230 zł Teraz netto będzie 1138,90 VAT-u 91,11 - czyli US będzie musiał zwrócić prawie 140 zł VAT-u ale z drugiej strony wzrośnie dochód do opodatkowania czyli podatek dochodowy zamiast 180 zł (18% z 1000 zł) będzie 205 zł - Czyli na każdym 1000 zł firma "zarobi" 115 zł.-to ja oddałam 23 % VAT dla US a firma te pieniądze tylko przekazała . Skoro nieprawidłowo wyliczyli VAT na fakturze za którą ja zapłaciłam to powinni mi te pieniądze oddać. Co ciekawe ja nie zarobię de facto na tej transakcji - nawet nie będę musiała US skarbowemu oddawać pieniędzy . Ja po prostu odzyskam to co niesłusznie mi zostało zabrane w myśl błędnie zinterpretowanych przepisów Edytowane 16 Grudnia 2013 przez ewadora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka 30.12.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Ale właściwie to nie wiem czy mogę coś odzyskać, w maju zapłaciłam za kuchnie z Vatem 23%, potem ogłoszono , że ma być 8 % VAT. Czy cos powinnam zrobić, zgłosić sie do firmy meblarskiej, do US? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 31.12.2013 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Właśnie po to założyłam ten watek - może ktoś coś podpowie. Takich osób jest na pewno sporo i pieniądze z reguły dość spore do odzyskania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 02.01.2014 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Jeszcze jeden wątek znalazłam :http://www.izbapodatkowa.pl/uchwala-nsa-w-sprawie-stawki-podatkowej-dla-montazu-mebli,4,1166 "Wydana przez NSA uchwała spowoduje możliwość dokonania korekty wcześniejszych rozliczeń podatkowych oraz wystąpienie z wnioskami o stwierdzenie nadpłaty wobec czynności montażu szaf i mebli w budownictwie objętym społecznym programem mieszkaniowym. Należna podatnikowi kwota będzie stanowiła różnicę między stawką 23% a 8%. Nie należy jednak zapominać o treści umów z klientami na rzecz których meble były montowane. Od treści tych umów (określenie w nich kwoty netto, czy brutto transakcji) będzie zależało, czy wnioskowana kwota będzie dla podatnika przychodem, czy też będzie kwotą nienależną podlegającą zwrotowi nabywcy usługi montażu mebli." Nie wiem jak w przypadku gdy nie było takiej umowy pisemnej tylko ustna? Może ktoś jednak podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts