Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy wymagana jest zmiana sposobu użytkowania części bud.

Recommended Posts

Mieszkam w domu jednorodzinnym którego jestem właścicielem Teraz chciałbym w części piwnicy otworzyć działalność gospodarczą jeszcze nie wiem dokładnie jaką. Czy muszę dokonać zmiany sposobu użytkowania tej częszsci budynku w której chcę prowadzić działalność. Zaznaczam że prócz przystosowania piwnicy do prowadzenia działalności oprócz malowania i kładzenia podłogi z flizów nie bedę prowadził żadnych prac budowlanych wymagających pozwolenia na budowę, żadnego burzenia ścian i tym podobnych przeróbek itp. Muszę jedynie wymienić jedno okno na drzwi aby klienci mogli wchodzić z ulicy. Pozdrawiam Paweł

Pawelgiz

obawiam się, że nie obejdzie się bez zmiany sposobu użytkowania tego pomieszczenia. Bo zobacz:

Art. 71. 1. Zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części wymaga pozwolenia właściwego organu. Przepisy art. 32 stosuje się odpowiednio.

2. Przez zmianę sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części rozumie się w szczególności:

1) przeróbkę pomieszczenia z przeznaczeniem na pobyt ludzi albo przeznaczenie do użytku publicznego lokalu lub pomieszczenia, które uprzednio miało inne przeznaczenie bądź było budowane w innym celu, w tym także przeznaczenie pomieszczeń mieszkalnych na cele niemieszkalne;

2) podjęcie albo zaniechanie w obiekcie budowlanym lub jego części działalności zmieniającej warunki bezpieczeństwa pożarowego, powodziowego lub pracy, warunki zdrowotne, higieniczno-sanitarne lub ochrony środowiska, bądź wielkość lub układ obciążeń.

3. W razie zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części bez pozwolenia, o którym mowa w ust. 1, przepisy art. 50, art. 51 i art. 57 ust. 7 stosuje się odpowiednio. W decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1, właściwy organ może nakazać właścicielowi albo zarządcy przywrócenie poprzedniego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części.

To jest Prawo budowlane.

W Twoim przypadku jest o tyle problem, że jest to działalność gospodarcza, więc kwestia zgłoszenia do użytkowania. Musisz więc mieć wszystko dokładnie zgodne z Prawem budowlanym. A gdybyś jeszcze pracownika chciał zatrudnić...

Pierwsza rzecz, do której przyczepią się "organy" (PIP, IOŚ, PIS, PSP), to przeznaczenie niezgodne z projektem budowlanym i pozwoleniem na budowę. I od razu trrrach - sprzeciw. To nie jest wielka sprawa, więc lepiej ją załatwić :)

Anika bardzo dziękuje za tę jasną definicję tego mi było trzeba nie wiem jeszcze który z urzędów sie tym zajmie czy architektura czy infrastruktura jak możesz to podpowiedz ja czekam z tym do poniedziałku i walczę dalej. O moich porażkach lub sukcesach poinformuję zainteresowanych forumowiczów na razie pozdrawiam.

tak na zdrowy rozum to wydaje mi się, że należy złożyć wniosek o wydanie pozwolenia na zmianę sposobu użytkowania (tam dzie składa się wniski o pozwolenie na budowę) wraz z załączonym szkicem-projektem dotyczącym zmian i (co pewnie ważniejsze) opisem rodzaju działalności. Wedle tego urząd udzieli odpowiedzi czy jest to możliwe, jakie uzgodnienia trzeba uzyskać i czy przypadkiem nie musi być na to projekt wykonany i uzgodniony ze wszystkimi służbami (co innego składanie długopisów, co innego kufloteka :D )

Dowiedz się w Urzędzie Gminy Wydziale Architektury oni wiedzą (chyba :D )

Cześć :D

Wygląda to tak:

1. Występujesz do Urzędu Gminy o warunki zabudowy (pamiętasz, ile papierków trzeba mieć? - mapka dla celów opiniodawczych, wypis z ewidencji gruntów na działke, drugi na sąsiednie działki....),

2. Później wykonujesz projekt u architekta,

3. Papiery do starostwa o pozwolenia na budowę (związane ze zmianą sposobu użytkowania).

I jedziesz z działalnością gospodarczą :wink:

Jeszcze raz dzięki ale czy deklarując tę zmianę ( sposobu zagospodarowania) muszę już na początku opowiedzieć się w urzędzie, jakiego rodzaju ma być ta działalność gospodarcza bo jeszcze nie wiem czy chcę sam coś prowadzić czy po prostu chcę ten lokal wynająć.