Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podlogowe PILNe

Zbig_402

Recommended Posts

Odpowietrzone jest dobrze? Zawory pootwierane? Zawór na bypassie dobrze ustawiony? Jakiej firmy ten zestaw i ile pokazuje na termometrach? Jakie przepływy na rotometrach? I najważniejsze pytanie . Po coś to zakładał? Nie byłoby prościej wstawić pompę z zaworem mieszającym do kotłowni? Te mieszacze zawsze sprawiają kłopoty. Poszukaj dobrze w internecie, jest o tym pełno.

Dobrze widzisz ale źle myślisz. Górna belka jest belką zasilającą i do niej pompa tłoczy wodę. Tu może być problem ze średnicami przyłączy i zaworów na tyle sekcji. Dla mnie każdy " instalator" montujący te wynalazki powinien nie dostać pieniędzy za wykonanie dopóki wszystko nie będzie grzało. W internecie jest wiele już napisane na temat problemów z rozdzielaczami z mieszaczem. Dla mnie takie podłączanie podłogówki jest chore.

Dobrze widzisz ale źle myślisz. Górna belka jest belką zasilającą i do niej pompa tłoczy wodę. Tu może być problem ze średnicami przyłączy i zaworów na tyle sekcji. Dla mnie każdy " instalator" montujący te wynalazki powinien nie dostać pieniędzy za wykonanie dopóki wszystko nie będzie grzało. W internecie jest wiele już napisane na temat problemów z rozdzielaczami z mieszaczem. Dla mnie takie podłączanie podłogówki jest chore.

Nie rozumiem co znaczy "nie mogę uzyskać obiegu"

Zawór rtl zamontowany jest na zasilaniu (na dole) ,już to nie pozwala na pracę układu .Woda na zasilaniu ma temperaturę zamykającą zawór zanim wpłynie do rozdzielacza.

Nie wiem czy to wszystko ,ale ważne

I dlatego ani się nie wypowiadam, ani nie dotykam do tego dziadostwa

Niestety z biedy ludziska różne rzeczy montują, najgorzej że sobie i innym ;)

WItam....

ale chyba dobrze myśle skoro właściciel pisze że dolna belka jest zasilająca a górna powrotna...

pomijając fakt iż takie ala mieszacze....są do d..y .....to myślę że to że pompa po włączeniu tłoczy wodę z zasilania do powroty....powoduje tylko jedno wspomaga ona układ CO co pompa główna przy piecu...i woda pomija dlatego cały układ ogrzewania podłogowego...jednak nawet jesli odwróci pompę to i tak bedzie źle, bo wlaśnie ten zawór dopuszczający ciepłą wodę do układu....powinien mieć kapilarę zamontowaną na belce zasilania.....wtedy to miało by sens.....

ale w takim mieszaczu jest jeden podstawowy problem iż nie zadobrze miesza wodę o różnej temperaturze i powoduje to , iż rurki bliżej pompy mają mniejsza temperaturę a rurki bliżej zaworu wiekszą....ogólnie wielkie badziewie....najlepszy do tego jest zawór 3dr i problem byłby załatwiony....a za nim pompa i tyle...

pozdrawiam wszystkich

i tak na dzisiaj ....to napewno przerobiłbym to na miejscu Zbig_402...ale jeśli mu szkoda roboty i kaski troszkę to wymieniłbym głowicę termostatyczną RTL(jesli to RTL) na głowicę z kapilarą......a jesli i tego musz szkoda to jeśli to RTL ( to najlepiej zmienić ten zawór na zwykły nie termostatyczny.....i regulować tempertaurę ręcznie...

i powinno działać obieg bedzie (dodatkowo wtedy załozyć sobie na belce termometr aby móc ocenić jaka temperatura jest na zasilaniu).....wiem że to ostatnie rozwiazanie nie ardzo komfortowe...przy dużej zmianie temperatur na zewnątrz....ale zawsze mozna ręcznie temperaturę podwyzszyć dopuszczając więcej z zasilania ciepłej wody

ale tak jak pisałem wcześniej całość nie jest zbyt dobrym rozwiazaniem....bo działa to najczęściej w taki sposób jak opisałem....czyli do d..y

Zwróć uwagę na głowice zaworów termostatycznych

RTL i z kapilarą =inne miejsca pomiaru temperatury

Głowica RTL mierzy na zasilaniu i zamyka się natychmiast ,a głowica z kapilarą mierzy temp na rozdzielaczy (już po zmieszaniu)

Jak się rozumie zasadę działania to działa .

Ale też nie lubię tego potworka Tym bardzie ,że można to zrobić jeszcze taniej

Edytowane przez fachman19

dlatego powinien....obrócić pompę....a następnie zmienić ten zawór RTL(jesli to rtl) bojesli zwykły tylko ktoś zamontował na nim głowicę termostatyczną ........ale jesli to RTL to zmienić go na zawór z kapilarą....i kapilare zamontować na belce rozdzielacza zasilania i powinno być ok....ale samo rozwiazanie nie jest zbyt dobre...

Pozdrawiam

"bigrw" możesz mi wytłumaczyć co da odwrócenie pompy? Wymiana zaworu to tak.

witaj...co da...popierwsze nie wiem czy zauwazyłes ale zasilanie u niego jest na dole.....powrót na górze....więc obecnieciepła woda z zasilania jest zasysana i pompowana przez pompę na powrót....i dalej do pieca (przez pompę glówną) dlatego tez obecnie nie ma obiegu w rurkach....poprostu woda zawsze leci tam gdzie ma najmniejszy oprór....po to sie reguluje przepływy na istalacji aby takich sytuacji nie było....

witaj...co da...popierwsze nie wiem czy zauwazyłes ale zasilanie u niego jest na dole.....powrót na górze....więc obecnieciepła woda z zasilania jest zasysana i pompowana przez pompę na powrót....i dalej do pieca (przez pompę glówną) dlatego tez obecnie nie ma obiegu w rurkach....poprostu woda zawsze leci tam gdzie ma najmniejszy oprór....po to sie reguluje przepływy na istalacji aby takich sytuacji nie było....

jest wiele racji w tym co mówisz o przepływie, ale to co proponujesz nic nie da.

Poza tym chłopak wpadł walnął 1 posta i tyle go widzieli - spokojnie - najpierw niech odpisze czy odpowietrzył OP

chłopaka nie ma to racja.......no ale w tej pozycji pompa poprostu pompuje na powrót bezposrednio który jest w 100% otwarty i całość wody pompowanej przez pompe odrazu jest wpompowywana w obiego powrotu do pieca....

a tak po za tym jak szybko mozna odpowitrzyć OP ....sam odpowietrznik na rozdzielaczu tego nie załatwi...bo gdy pompa pracuje to powitrze łacznie z wodą jest transportowane przez rurki.....i tylko okres gdzie bedzie sie włączać pompę i wyłączać jest sie w stanie odpowietrzyć całe CO a nie tylko OP bo same OP nic nie da.....

ja mysle że jadnak odwórcenie tej jego pompy coś mu da....woda bedzie wpompowywana do rurek przez pompę z rozdzielacza i przez zawór (potencjalnie RTL, który należało by zmienić) od strony zasilania przez pompę główną CO....wtedy ilość wody wpompowanej do obiegów OP z tych dwóch źródeł z powrotu i z zasilania wypełni obiegi OP a nadmiar wody na powrocie nie wykorzystywanej ponownie do obiegu powróci do pieca

natomiast tak jak pisałem...rozwiazanie to jest dość kiepskie...ze wzgledu iż prawidłowo pompa powinna wpompowywać w obieg OP (zasilanie) juz zmieszaną wodę o odpowiedniej (nastawionej) temperaturze a teraz obecnie woda ta ma sie sama zmieszać tuż przed wejsciem do obiegów OP .....zmiesza sie ale nie w takim stopniu jak bysmy chcieli....gdyż mysle że tak jak napisałem wczęsniej iż obwody bliżej pompy na rozdzielaczu zostaną wypełnionę wodą z powrotu a te blizej zaworu zamotowanego na zasilaniu zostaną wypełnione wodą z zasilania.... (wiadomo że środkowe bedą w jakim stopniu wypełnione wodą zmieszaną....)

dodatkowym tutaj parametrem bedzie wydajność na jaką zostaną ustawione pompy na rozdzilaczu i pompa główna... ale z tym układem wg mnie da sie żyć....i tak podłogówka ma sporą akumulacyjność i powiedzmy róznice temperatur na poszczególnych obiegach nie beda wielkie....

pozdrawiam