tchrzano 14.05.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Dotychczas myślałem, że rury z ciepłą i zimną wodą powinny być położone na wcześniej rozłożonej folii budowlanej, a pan instalator twierdzi, że jest to obojętne, czy pod, czy nad. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.05.2004 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Raczej nad gdyż inaczej trzeba by ją przecinać w okolicy podejść do grzejników, a folia powinna być wywinięta na ścianę.Poza tym na ogół na tą folię daje się część warstwy ocieplenia chudziaka a dopiero na nią rurki. Wyjątek stanowią rury do centralnego odkurzacza, które trudno byłoby położyć na folii bez mocowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 14.05.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Czy to znaczy, że rury do centralnego odkurzacza powinny być pod folią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 14.05.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Czy to znaczy, że rury do centralnego odkurzacza powinny być pod folią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.05.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Nie oznacza że powinny ale chyba inaczej jest je trudno ułożyć. Powinny być mocowane do chudziaka obejmami.Są to jedyne instalacje leżące na podłodze (chudziaku) przed wykonaniem tynków.Woda i centralne powinn się robić później bo inaczej tynkarze zadepczą wszystko a jeszcze coś uszkodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.05.2004 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Nie oznacza że powinny ale chyba inaczej jest je trudno ułożyć. Powinny być mocowane do chudziaka obejmami. Są to jedyne instalacje leżące na podłodze (chudziaku) przed wykonaniem tynków. Woda i centralne powinn się robić później bo inaczej tynkarze zadepczą wszystko a jeszcze coś uszkodzą. To deptanie tyczy sie wszystkich instalacji, odkurzacza centralnego również. Bardzo łatwo jest uszkodzić taką rurę przez nadepniecie (szczególnie ciężkim buciorem budowlańca ). Ja u siebie przed tynkowaniem wykonałem tylko fragment instalacji centralnego odkurzacza (gniazdo na poddaszu, gniazdo na półpiętrze i pion, aż do podłogi w pomieszczeniu gospodarczym). Reszta była rozprowadzona głównie po podłodze parteru i garażu. Jedno podejście do gniazda na parterze wolałem wykuć i zagipsować po tynkowaniu, niż ryzykować zniszczenie instalacji podczas tynkowania. To samo dotyczy instalacji hydraulicznych. Piony mam w nie tynkowanych wnękach (do zasłonięcia płytą GK), a podejścia pod grzejniki wolę wykuć po tynkowaniu, niż się martwić, że gdzieś mi zgniotą rurę i nawet nie będę o tym wiedział (bo rury w otulinie piankowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał_27 15.05.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Witam, a co sądzicie o moim planie: - chudziak 10cm- folia 0,3- 5 cm styropianu FS-20- instalacje wodne (ciepła + zimna)- 5 cm styropianu FS-20- instalacje elektryczne (peszel w styropianie)- folia 0,3- wylewka końcowa (5cm)- podłoga (płytki, panele) Nie spotkałem jeszcze informacji o instalacji wodnej umieszczonej pomiędzy warstwami styropianu - przecież to doskonała dodatkowa izolacja termiczna. Nie robię ogrzewania podłogowego, ani nie umieszczam odkurzacza centralnego. Czekam na opinie...Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 15.05.2004 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Witam, a co sądzicie o moim planie: - chudziak 10cm - folia 0,3 - 5 cm styropianu FS-20 - instalacje wodne (ciepła + zimna) - 5 cm styropianu FS-20 - instalacje elektryczne (peszel w styropianie) - folia 0,3 - wylewka końcowa (5cm) - podłoga (płytki, panele) cześć pierwszy problem to jak przymocujesz rury od c.o. do podłogi przez warstwę 5cm styropianu ??? jeśli przymocujesz podziurawisz folię jeśli wykonasz z miedzi stopisz styropian przy lutowaniu nawet jeśli to wykonasz i nawkładasz pomiędzy styropian instalację wodną grzewczą i elektryczną to styropian będzie się na tym wszystkim nieźle bujał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.07.2004 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Witam, a co sądzicie o moim planie: - chudziak 10cm - folia 0,3 - 5 cm styropianu FS-20 - instalacje wodne (ciepła + zimna) - 5 cm styropianu FS-20 - instalacje elektryczne (peszel w styropianie) - folia 0,3 - wylewka końcowa (5cm) - podłoga (płytki, panele) pierwszy problem to jak przymocujesz rury od c.o. do podłogi przez warstwę 5cm styropianu ??? Nijak. Po prostu leżą sobie na styropianie . jeśli przymocujesz podziurawisz folię A jak nie przymocuję, to nie podziurawię . jeśli wykonasz z miedzi stopisz styropian przy lutowaniu A jak z PP lub PEX-AL-PEX to styropianu nie stopię . nawet jeśli to wykonasz i nawkładasz pomiędzy styropian instalację wodną grzewczą i elektryczną to styropian będzie się na tym wszystkim nieźle bujał Chyba niekoniecznie. Wszystko jest kwestią dokładności ułożenia styropianu. Ja mam tak wykonane (własnoręcznie) instalacje u siebie. Na chudziaku leżą instalacje wody użytkowej i ogrodowej (rura od ciepłej wody i od obiegu jest w otulinie z pianki) oraz instalacja centralnego odkurzacza i kilka peszli z instalacjami elektrycznymi. To jest przykryte pierwszą warstwą styropianu (5 cm). W zależności od grubości rur, część styropianu jest od spodu wyskrobana, a na grubą rurę od odkurzacza styropian jest wycięty całkowicie. Na pierwszą warstwę styropianu położone są rurki od grzejników (PEX-AL-PEX) również w otulinie (nie wiem po co - tak z rozpędu wyszło ). Na to jest druga warstwa styropianu (5 cm), folia z warstwą aluminium, siatka posadzkowa o oczkach 10 x 10 i na siatkę rury od podłogówki. Jeszcze parę chwil i na to będzie położona wylewka (oczywiście maszynowo - z mixokreta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 10.07.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Na chudziaku leżą instalacje wody użytkowej i ogrodowej (rura od ciepłej wody i od obiegu jest w otulinie z pianki) oraz instalacja centralnego odkurzacza i kilka peszli z instalacjami elektrycznymi. To jest przykryte pierwszą warstwą styropianu (5 cm). W zależności od grubości rur, część styropianu jest od spodu wyskrobana, a na grubą rurę od odkurzacza styropian jest wycięty całkowicie. Na pierwszą warstwę styropianu położone są rurki od grzejników (PEX-AL-PEX) również w otulinie (nie wiem po co - tak z rozpędu wyszło ). Na to jest druga warstwa styropianu (5 cm), folia z warstwą aluminium, siatka posadzkowa o oczkach 10 x 10 i na siatkę rury od podłogówki. Jeszcze parę chwil i na to będzie położona wylewka (oczywiście maszynowo - z mixokreta). Zbychu, piszesz,że drugą warstwę styropianu kładziesz na rurach od grzejników (PEX-AL-PEX). Czy to znaczy,że znowu od spodu wycinasz w styropianie miejsce na te rurki? Sorry, tak zrozumiałam,chociaz o tym nie piszesz. I przy okazji jeszcze jedno pytanie: W jakich peszlach masz prowadzoną na chudziaku instalację elektryczną? Sorry, nie jestem techniczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.07.2004 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Zbychu, piszesz,że drugą warstwę styropianu kładziesz na rurach od grzejników (PEX-AL-PEX). Czy to znaczy,że znowu od spodu wycinasz w styropianie miejsce na te rurki? Sorry, tak zrozumiałam,chociaz o tym nie piszesz. Tak, w drugiej warstwie też wyskrobuję (bo trudno to nazwać wycinaniem ) trochę styropianu w miejscu, gdzie biegną rurki. I przy okazji jeszcze jedno pytanie: W jakich peszlach masz prowadzoną na chudziaku instalację elektryczną? Sorry, nie jestem techniczna Nie każdy musi być techniczny . Instalację elektryczną mam prowadzona w twardych peszlach. Generalnie w sprzedaży są dwa typy takich peszli: miękkie i twarde. Miękkie dają się bez problemu zgnieść w palcach (nawet damskich ) i są do zastosowania w ścianach lub na poddaszach. Twarde nie łatwo zagnieść w palcach (chyba, że ktoś ma imadło w palcach ) i te nadają się do zastosowania na podłodze. Nie łódź się jednak, że jak dasz takie twarde peszle, to nic tej instalacji nie grozi ze strony np. tynkarzy . Oni potrafią zniszczyć chyba każda instalacje . Ja mam w podłodze puszczone tylko przewody do TV i TEL w kuchni i przewody wyprowadzone na zewnątrz (do gniazdek zewnętrznych, świątecznego oświetlenia choinki w ogródku, pompy do wody ogrodowej, itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 10.07.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Zbych, dzięki za odpowiedż. Przewiduje u siebie bardzo duzo skrobania, niestety. "fachowiec" elektryk połozył mi całą instalację elektryczną na poddaszu na betonie, przy scianie i w poprzek, jak mu było wygodnie , w miękkich peszlach, widziałam nawet tylko czarny kabel. Wszystko to zabetonował i porobił mi "piękne wały" na betonie. A czeka mnie jeszcze wyciszenie styropianem i wylewka. Tynki juz mam , bo to jest generalny remont. Czy oprócz tynkarzy, coś jeszcze grozi tak zrobionej instalacji??? Przeczuwam problemy Pozdrawiam ..Ojj, chyba nie na temat, sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.07.2004 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Zbych, dzięki za odpowiedż. Przewiduje u siebie bardzo duzo skrobania, niestety. "fachowiec" elektryk połozył mi całą instalację elektryczną na poddaszu na betonie, przy scianie i w poprzek, jak mu było wygodnie , w miękkich peszlach, widziałam nawet tylko czarny kabel. Wszystko to zabetonował i porobił mi "piękne wały" na betonie. Najlepiej zabij go . Albo jeszcze lepiej, za karę karz mu skrobać i układać styropian . A czeka mnie jeszcze wyciszenie styropianem i wylewka. Tynki juz mam , bo to jest generalny remont. Czy oprócz tynkarzy, coś jeszcze grozi tak zrobionej instalacji??? Dobrze, że chociaż zabetonował te miękkie peszle, to przynajmniej nic im nie grozi (tynkarze nie straszni ). Jeśli styropian będziesz układać sama, to już Ci współczuję . Strasznie pracochłonna robota z tym skrobaniem. Jeśli zlecisz to komuś, to raczej nie będzie to dokładnie wykonane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 10.07.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Zbychu, myslę,że nie przyjmę tak wykonanej pracy!! Od razu mówilam,że ja tak nie chcę. Nie mam innego wyjścia! A gostek jest bezczelny, przekonuje mnie ,że tak się teraz robi!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.07.2004 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Zbychu, myslę,że nie przyjmę tak wykonanej pracy!! Od razu mówilam,że ja tak nie chcę. Nie mam innego wyjścia! A gostek jest bezczelny, przekonuje mnie ,że tak się teraz robi!!! Rozumiem, że piszesz o jaśnie elektryku? Skoro jeszcze nie odebrałaś tych prac, to świetnie. Zaproponuj mu dodatkowa fuchę - precyzyjne wyskrobywanie i układanie styropianu na podłogach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 10.07.2004 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Rozumiem, że piszesz o jaśnie elektryku? Skoro jeszcze nie odebrałaś tych prac, to świetnie. Zaproponuj mu dodatkowa fuchę - precyzyjne wyskrobywanie i układanie styropianu na podłogach . Nie odebrałam i nie zapłaciłam(tylko częściowo). Dokładnie tak zrobię jak radzisz. Ale to wyjatkowe "panisko", więc to raczej nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts