Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin turbo a wkład

Waldi77

Recommended Posts

Witam

Zakupiłem piec Termet turbo 24 kW

Chciałem zamontować wkład kominowy 80x125 o długości 13,5 metra,

Kominiarz przed zakupem rur zrobił test komina i okazało się, że jest przewężenie i rura o szerokości 125 mm nie przejdzie.

Zaproponował mi opcję, że w kominie pozostanie rura spalinowa 80 mm a powietrze będzie zasysane ze ściany zewnętrznej (między piecem a ścianą jest długość 4 metrów).

Rura wychodziłaby ze ściany na wysokości 1,5 metra od poziomu ziemi.

W tym momencie moje pytanie - czy jest to prawidłowa instalacja.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź.

Opcja ciągnięcia powietrza między rurą spalinową a kominem raczej nie wchodzi w rachubę...

Chodzi mi bardziej o wysokość rury zasysającej powietrze. gdyż ona u mnie będzie na wysokości 1,5 metra od ziemi a wyczytałem w jakimś rozporządzeniu, że musi być minimum 2,5 metra a maksymalna moc pieca ma mieć 21 kW (u mnie jest zaś piec 24 kW).

Dziękuję za odpowiedź.

Opcja ciągnięcia powietrza między rurą spalinową a kominem raczej nie wchodzi w rachubę...

Chodzi mi bardziej o wysokość rury zasysającej powietrze. gdyż ona u mnie będzie na wysokości 1,5 metra od ziemi a wyczytałem w jakimś rozporządzeniu, że musi być minimum 2,5 metra a maksymalna moc pieca ma mieć 21 kW (u mnie jest zaś piec 24 kW).

Poszukaj firmy rozwiercającej kominy, i po problemie.

Witam

Zakupiłem piec Termet turbo 24 kW

Chciałem zamontować wkład kominowy 80x125 o długości 13,5 metra,

Kominiarz przed zakupem rur zrobił test komina i okazało się, że jest przewężenie i rura o szerokości 125 mm nie przejdzie.

Zaproponował mi opcję, że w kominie pozostanie rura spalinowa 80 mm a powietrze będzie zasysane ze ściany zewnętrznej (między piecem a ścianą jest długość 4 metrów).

Rura wychodziłaby ze ściany na wysokości 1,5 metra od poziomu ziemi.

W tym momencie moje pytanie - czy jest to prawidłowa instalacja.

Pozdrawiam

wszystko jest prawidłowo