Waldi77 17.12.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 WitamZakupiłem piec Termet turbo 24 kWChciałem zamontować wkład kominowy 80x125 o długości 13,5 metra,Kominiarz przed zakupem rur zrobił test komina i okazało się, że jest przewężenie i rura o szerokości 125 mm nie przejdzie.Zaproponował mi opcję, że w kominie pozostanie rura spalinowa 80 mm a powietrze będzie zasysane ze ściany zewnętrznej (między piecem a ścianą jest długość 4 metrów). Rura wychodziłaby ze ściany na wysokości 1,5 metra od poziomu ziemi.W tym momencie moje pytanie - czy jest to prawidłowa instalacja.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.12.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 może tak być, jeśli komin jest szczelny to można puścić jedną rure a powietrze ciągnąc miedzy rurą spalinową a kominem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldi77 17.12.2013 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Dziękuję za odpowiedź.Opcja ciągnięcia powietrza między rurą spalinową a kominem raczej nie wchodzi w rachubę...Chodzi mi bardziej o wysokość rury zasysającej powietrze. gdyż ona u mnie będzie na wysokości 1,5 metra od ziemi a wyczytałem w jakimś rozporządzeniu, że musi być minimum 2,5 metra a maksymalna moc pieca ma mieć 21 kW (u mnie jest zaś piec 24 kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 17.12.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Dziękuję za odpowiedź. Opcja ciągnięcia powietrza między rurą spalinową a kominem raczej nie wchodzi w rachubę... Chodzi mi bardziej o wysokość rury zasysającej powietrze. gdyż ona u mnie będzie na wysokości 1,5 metra od ziemi a wyczytałem w jakimś rozporządzeniu, że musi być minimum 2,5 metra a maksymalna moc pieca ma mieć 21 kW (u mnie jest zaś piec 24 kW). Poszukaj firmy rozwiercającej kominy, i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.12.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 to ograniczenie do 21 kW dotyczy wyrzucania spalin przez scianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.12.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Witam Zakupiłem piec Termet turbo 24 kW Chciałem zamontować wkład kominowy 80x125 o długości 13,5 metra, Kominiarz przed zakupem rur zrobił test komina i okazało się, że jest przewężenie i rura o szerokości 125 mm nie przejdzie. Zaproponował mi opcję, że w kominie pozostanie rura spalinowa 80 mm a powietrze będzie zasysane ze ściany zewnętrznej (między piecem a ścianą jest długość 4 metrów). Rura wychodziłaby ze ściany na wysokości 1,5 metra od poziomu ziemi. W tym momencie moje pytanie - czy jest to prawidłowa instalacja. Pozdrawiam wszystko jest prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts