Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - sterowanie - wybór

Janek99

Recommended Posts

Planuję jak ogrzać dom 100m2, parterowy, ocieplenie ściany i podłoga 20 cm styropian, strop 20 cm wełna, zwrócony oknami na południe. Rekuperacja. Koza jako dodatkowe ogrzewanie. Przewidywany kocioł - Termet Minimax, dwufunkcyjny z zamkniętą komorą.

W całym domu ma być podłogówka, bez grzejników. Niektóre pokoje czasowo będą wyłączane z użytkowania i wówczas temperatura może być tam niższa.

Jak tym sterować ? Sterowanie pogodowe ? Nie pozwala na "rozdzielenie temperatur". Pokojowy sterownik pieca ? Tak samo. Brak rozdzielenia.

Sterowanie z rozdzielacza z rotametrami i termostatami w pomieszczeniach wydaje mi się najbardziej logiczne. Oczywiście można stosować same rotametry, ale termostaty uniezależniają mnie od zmian dobowo-pogodowych.

Jakie macie doświadczenia w tym zakresie ?

Planuję jak ogrzać dom 100m2, parterowy, ocieplenie ściany i podłoga 20 cm styropian, strop 20 cm wełna, zwrócony oknami na południe. Rekuperacja. Koza jako dodatkowe ogrzewanie. Przewidywany kocioł - Termet Minimax, dwufunkcyjny z zamkniętą komorą.

W całym domu ma być podłogówka, bez grzejników. Niektóre pokoje czasowo będą wyłączane z użytkowania i wówczas temperatura może być tam niższa.

Jak tym sterować ? Sterowanie pogodowe ? Nie pozwala na "rozdzielenie temperatur". Pokojowy sterownik pieca ? Tak samo. Brak rozdzielenia.

Sterowanie z rozdzielacza z rotametrami i termostatami w pomieszczeniach wydaje mi się najbardziej logiczne. Oczywiście można stosować same rotametry, ale termostaty uniezależniają mnie od zmian dobowo-pogodowych.

a co ma to dać ...?

komplikować dla samego komplikowania i sterować dla samego sterowania ...:lol2:

ale co kto lubi ...;)

A czy przymykanie termostatów nie spowoduje po prostu zmniejszenia mocy kotła jeżeli ma modulację mocy ?

Tylko minimalna moc tego kociołka to 7kW . Dla takiego domku to i tak dużo za dużo, a co dopiero dla 1 czy 2 pomieszczeń. Sterowanie każdym pomieszczeniem nie jest potrzebne. Z resztą zawsze możesz dokupić napęd i sterownik jak w którymś pomieszczeniu nie dasz rady ogarnąć. A okresowe odcinanie jakiegoś pomieszczenia to idziesz i zakręcasz daną pętlę, a jak potrzeba odkręcasz. Przy takim ociepleniu i tak pomieszczenie nieogrzewane będzie grzane sąsiednimi i temp w nim nie spadnie o 5- czy 10 st a co najwyżej 1-2. Tylko wtedy sąsiednie się będą szybciej ochładzały i system się rozjeżdża. Wg mnie stała temp cały czas, raz wyregulować i nic nie kombinować, bo inwestycja w te wszystkie napędy sterowniki nie ma po prostu sensu. Żeby mieć chłodniej na noc kończysz grzanie np o 18-19 a zaczynasz rano 5-6. Przez ten czas i tak temp spadnie nie więcej niż 0,5-1 st. A sypialnie zawsze możesz bardziej skręcić. O obniżaniu temp na kilka godzin zapomnij, bo to nierealne chyba że oknami.

elektrozawór na każdym obiegu i sterownik w każdym pomieszczeniu

Ale tylko w przypadku gdy jest jakiś bufor. Jak to widzisz - np. 1 pomieszczenie ok 10 m2 potrzebuje energii, kocioł z minimalną mocą 7kW załącza się na 5 minut bo temp w obiegu rośnie do 50st. kocioł stop i tak po kolei z każdym pomieszczeniem. Dla 100 m2 takie rozwiązanie zbędne, a wręcz szkodliwe.

chcesz obniżyć na stałe, to przykręć przepływ na rotametrach

To co sugerujesz nie ma sensu, a tym bardziej przy kotle o takiej olbrzymiej mocy minimalnej przy ogrzewaniu 100m2, a właściwie mniej jak 100m2

taa :lol: sterownik w piecu, pompa w piecu, ew dopłata za zestaw przyłączeniowy ~200zł + zasobnik, w zamian dostajemy komfort (zasobnik), mniejsze rachunki (kondensacja), możliwość zejścia do niskiej mocy :yes:

Nic o pompach nie pisałem. Sterownikiem w kotle( to nie piekarnia) każdym pomieszczeniem osobno raczej nie sterujesz, kocioł z resztą też nie kondensat.

Nic o pompach nie pisałem. Sterownikiem w kotle( to nie piekarnia) każdym pomieszczeniem osobno raczej nie sterujesz, kocioł z resztą też nie kondensat.

Odniosłem się do propozycji BrodowskiG z posta http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222094-Pod%C5%82og%C3%B3wka-sterowanie-wyb%C3%B3r&p=6274027&viewfull=1#post6274027 dotyczyła wyboru innego kotła zamiast Termeta. Bez wnikania w sterowanie pomieszczeń (tu faktycznie potrzeba by innych sterowników, pominąwszy to, że podłogówka średnio da się regulować w krótkim czasie).

Znajdź mi sterownik za 100 z programem tygodniowym, histerezą załącz /wyłącz 0,2 st bo z większą to sobie możesz w buty wsadzić przy podłogówce i żeby jeszcze jakoś wyglądał.

euroster 135 zł a pewnie są tańsze

ps a może same czujniki temperatury i jeden sterownik, cos w stylu inteligentnych budynków

Edytowane przez BrodowskiG