Janek99 17.12.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Planuję jak ogrzać dom 100m2, parterowy, ocieplenie ściany i podłoga 20 cm styropian, strop 20 cm wełna, zwrócony oknami na południe. Rekuperacja. Koza jako dodatkowe ogrzewanie. Przewidywany kocioł - Termet Minimax, dwufunkcyjny z zamkniętą komorą.W całym domu ma być podłogówka, bez grzejników. Niektóre pokoje czasowo będą wyłączane z użytkowania i wówczas temperatura może być tam niższa.Jak tym sterować ? Sterowanie pogodowe ? Nie pozwala na "rozdzielenie temperatur". Pokojowy sterownik pieca ? Tak samo. Brak rozdzielenia.Sterowanie z rozdzielacza z rotametrami i termostatami w pomieszczeniach wydaje mi się najbardziej logiczne. Oczywiście można stosować same rotametry, ale termostaty uniezależniają mnie od zmian dobowo-pogodowych.Jakie macie doświadczenia w tym zakresie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.12.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 elektrozawór na każdym obiegu i sterownik w każdym pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.12.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Planuję jak ogrzać dom 100m2, parterowy, ocieplenie ściany i podłoga 20 cm styropian, strop 20 cm wełna, zwrócony oknami na południe. Rekuperacja. Koza jako dodatkowe ogrzewanie. Przewidywany kocioł - Termet Minimax, dwufunkcyjny z zamkniętą komorą. W całym domu ma być podłogówka, bez grzejników. Niektóre pokoje czasowo będą wyłączane z użytkowania i wówczas temperatura może być tam niższa. Jak tym sterować ? Sterowanie pogodowe ? Nie pozwala na "rozdzielenie temperatur". Pokojowy sterownik pieca ? Tak samo. Brak rozdzielenia. Sterowanie z rozdzielacza z rotametrami i termostatami w pomieszczeniach wydaje mi się najbardziej logiczne. Oczywiście można stosować same rotametry, ale termostaty uniezależniają mnie od zmian dobowo-pogodowych. Jakie macie doświadczenia w tym zakresie ? a co ma to dać ...? komplikować dla samego komplikowania i sterować dla samego sterowania ... ale co kto lubi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 17.12.2013 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Co to ma dać ? W momencie gdy spada temperatura na zewnątrz zawór jest otwierany przez (w uproszczeniu pisząc) termostat. Temperatura wzrasta i zawór jest przymykany. Dzięki temu zmniejszamy (no właśnie - czy zmniejszamy ?) zużycie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 17.12.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Gdzieś było pisane o zamykaniu się poszczególnych pętli podłogowych przez termostaty i z tego co pamiętam były tylko kłopoty. Kocioł głupieje bo po przymknięciu paru pętli ma za dużą moc i wchodzi w taktowanie. A czy to oszczędność gazu to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek99 17.12.2013 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 A czy przymykanie termostatów nie spowoduje po prostu zmniejszenia mocy kotła jeżeli ma modulację mocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 17.12.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 A czy przymykanie termostatów nie spowoduje po prostu zmniejszenia mocy kotła jeżeli ma modulację mocy ? Tylko minimalna moc tego kociołka to 7kW . Dla takiego domku to i tak dużo za dużo, a co dopiero dla 1 czy 2 pomieszczeń. Sterowanie każdym pomieszczeniem nie jest potrzebne. Z resztą zawsze możesz dokupić napęd i sterownik jak w którymś pomieszczeniu nie dasz rady ogarnąć. A okresowe odcinanie jakiegoś pomieszczenia to idziesz i zakręcasz daną pętlę, a jak potrzeba odkręcasz. Przy takim ociepleniu i tak pomieszczenie nieogrzewane będzie grzane sąsiednimi i temp w nim nie spadnie o 5- czy 10 st a co najwyżej 1-2. Tylko wtedy sąsiednie się będą szybciej ochładzały i system się rozjeżdża. Wg mnie stała temp cały czas, raz wyregulować i nic nie kombinować, bo inwestycja w te wszystkie napędy sterowniki nie ma po prostu sensu. Żeby mieć chłodniej na noc kończysz grzanie np o 18-19 a zaczynasz rano 5-6. Przez ten czas i tak temp spadnie nie więcej niż 0,5-1 st. A sypialnie zawsze możesz bardziej skręcić. O obniżaniu temp na kilka godzin zapomnij, bo to nierealne chyba że oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 17.12.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 elektrozawór na każdym obiegu i sterownik w każdym pomieszczeniu Ale tylko w przypadku gdy jest jakiś bufor. Jak to widzisz - np. 1 pomieszczenie ok 10 m2 potrzebuje energii, kocioł z minimalną mocą 7kW załącza się na 5 minut bo temp w obiegu rośnie do 50st. kocioł stop i tak po kolei z każdym pomieszczeniem. Dla 100 m2 takie rozwiązanie zbędne, a wręcz szkodliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.12.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 tego kotła to w ogóle bym nie brał, na alle... są jednofunkcyjne z niską moca minimalną poniżej 4 tys. za kondensacyjny, do tego zbiornik ze 100 litrów i bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 17.12.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 tego kotła to w ogóle bym nie brał, na alle... są jednofunkcyjne z niską moca minimalną poniżej 4 tys. za kondensacyjny, do tego zbiornik ze 100 litrów i bajka i drugie tyle za napędy i sterowniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.12.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Planuję jak ogrzać dom 100m2, parterowy, ocieplenie ściany i podłoga 20 cm styropian, strop 20 cm wełna, zwrócony oknami na południe. Rekuperacja. Koza jako dodatkowe ogrzewanie. Przewidywany kocioł - Termet Minimax, dwufunkcyjny z zamkniętą komorą. W całym domu ma być podłogówka, bez grzejników. Niektóre pokoje czasowo będą wyłączane z użytkowania i wówczas temperatura może być tam niższa. Jak tym sterować ? Sterowanie pogodowe ? Nie pozwala na "rozdzielenie temperatur". Pokojowy sterownik pieca ? Tak samo. Brak rozdzielenia. Sterowanie z rozdzielacza z rotametrami i termostatami w pomieszczeniach wydaje mi się najbardziej logiczne. Oczywiście można stosować same rotametry, ale termostaty uniezależniają mnie od zmian dobowo-pogodowych. Jakie macie doświadczenia w tym zakresie ? chcesz obniżyć na stałe, to przykręć przepływ na rotametrach To co sugerujesz nie ma sensu, a tym bardziej przy kotle o takiej olbrzymiej mocy minimalnej przy ogrzewaniu 100m2, a właściwie mniej jak 100m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.12.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 i drugie tyle za napędy i sterowniki. sterownik 100 zł+elektrozawór 80zł+ przekaźnik 20zł=200zł za obwód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 17.12.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 i drugie tyle za napędy i sterowniki. taa sterownik w piecu, pompa w piecu, ew dopłata za zestaw przyłączeniowy ~200zł + zasobnik, w zamian dostajemy komfort (zasobnik), mniejsze rachunki (kondensacja), możliwość zejścia do niskiej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 17.12.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 sterownik 100 zł+elektrozawór 80zł+ przekaźnik 20zł=200zł za obwód Znajdź mi sterownik za 100 z programem tygodniowym, histerezą załącz /wyłącz 0,2 st bo z większą to sobie możesz w buty wsadzić przy podłogówce i żeby jeszcze jakoś wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 17.12.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 taa sterownik w piecu, pompa w piecu, ew dopłata za zestaw przyłączeniowy ~200zł + zasobnik, w zamian dostajemy komfort (zasobnik), mniejsze rachunki (kondensacja), możliwość zejścia do niskiej mocy Nic o pompach nie pisałem. Sterownikiem w kotle( to nie piekarnia) każdym pomieszczeniem osobno raczej nie sterujesz, kocioł z resztą też nie kondensat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 17.12.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 sterownik 100 zł+elektrozawór 80zł+ przekaźnik 20zł=200zł za obwód elektrozawor od 55 zł na przyklad menred sterownik ert 30 salusa fakt bez ustawien tygodniowych na razie posiadam 3 sterowniki 2 łazienki i 1x salon i zaczyna sie jakos sprawdząc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 17.12.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Nic o pompach nie pisałem. Sterownikiem w kotle( to nie piekarnia) każdym pomieszczeniem osobno raczej nie sterujesz, kocioł z resztą też nie kondensat. Odniosłem się do propozycji BrodowskiG z posta http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222094-Pod%C5%82og%C3%B3wka-sterowanie-wyb%C3%B3r&p=6274027&viewfull=1#post6274027 dotyczyła wyboru innego kotła zamiast Termeta. Bez wnikania w sterowanie pomieszczeń (tu faktycznie potrzeba by innych sterowników, pominąwszy to, że podłogówka średnio da się regulować w krótkim czasie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.12.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Znajdź mi sterownik za 100 z programem tygodniowym, histerezą załącz /wyłącz 0,2 st bo z większą to sobie możesz w buty wsadzić przy podłogówce i żeby jeszcze jakoś wyglądał. euroster 135 zł a pewnie są tańsze ps a może same czujniki temperatury i jeden sterownik, cos w stylu inteligentnych budynków Edytowane 17 Grudnia 2013 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts