marekreal 17.12.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Witam, proszę o pomoc, już nie wiem jak mam ustawić lub co mam zrobić by zamiast węgla w popielniku był popiół?Piec reco mix 35 kw, czwarta zimę nim palę,do ustawienia mam tylko parametry: pompa CO, węgiel, dmuchawa, węgiel z kopalni Piast przebadana próbka w licencjonowanym laboratorium, wilgoć ok.6%, popiół 7%, na 10 wiader załadowanego węgla z popielnika wyciągam ok. 5 wiader niedopalonego węgla! Czy może być przyczyną już trochę zużyty ślimak szczególnie pod samą retortą? pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 17.12.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Witam, proszę o pomoc, już nie wiem jak mam ustawić lub co mam zrobić by zamiast węgla w popielniku był popiół? Piec reco mix 35 kw, ,,,, ,,,,Czy może być przyczyną już trochę zużyty ślimak szczególnie pod samą retortą? ,,,, Marek amatorskie tłumaczenie zależności nastaw w tym sterowniku opisałem tutaj: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8250-niedopalony-wegiel/#entry68328 Napisałem praktycznie ten opis kiedyś dla Ciebie. O ile się orientuje, to Ty nie masz w kotle zamontowanego palnika retortowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 pytałam parę dni temu o to samo tutaj ( też mam Piasta) - na forum o rankingu kotłów.Zmieniałam parametry i dmuchawę zwiększyłam - ale nada się żużluje - fotki wklejona też są na tym wątku "ranking kotłów na ekogroszek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 17.12.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 pytałam parę dni temu o to samo tutaj [...] Ciągle ktoś pyta. Może zabrzmi to trochę komicznie ale chyba jest nisza rynkowa do zagospodarowania - ustawiacz kotłów z elektronicznym sterownikiem. Można wynająć do domu człowieka aby ustawił Ci fachowo antenę satelitarną czy kręgi w krzyżu. Ale o ustawiaczu pieca nie słyszałem. Sam w zeszłym roku oferowałem 2-3 znawcom zapłatę & prowiant aby wpadli do mnie na cały dzień ocenić komin, instalację, piec, sterownik, węgiel i ustawić całość. Nikt nie chciał. Naprawdę opłata za pewne ustawienie w wysokości np. 200 zł nie jest wysoka. Pewnie tyle albo i więcej "zielony" palacz puszcza w komin lub w popielnik w kilka/kilkanaści dni zanim zrozumie podstawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) o tak masz rację - ja szukałam stacjonarnie i nie znalazł się nikt - więc "szkoliłam się" przez neta . I po paru nieprzespanych nocach - albo takich, którą większą część nocy spędza się w kotłowni to i te 200 zł nie zrobi różnicy. I jeszcze przeszkadza ( to do handlujących;)) pakowanie ekogroszku w worki po 25 kg - zapewniam że nawet kobieta która, za Damessę się nie uważa nie jest w stanie podnieść 25 kg na wysokość podajnika. Co innego przenieść a co innego podnieść na taką wysokość. ( uprzedzam..wiem można przesypać mniejszą ilość, albo łopatką się bawić... ale 25 to nie jest mało). a żeby było śmiesznie pytałam na 3 składach czy zapakują extra po 15 kg to nie było możliwości. Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Magda_lena85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.12.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 a co ogrzewasz tym kotłem bo może nie ma odbioru mocy i się dusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.12.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) pytałam parę dni temu o to samo tutaj ( też mam Piasta) - na forum o rankingu kotłów. Zmieniałam parametry i dmuchawę zwiększyłam - ale nada się żużluje - fotki wklejona też są na tym wątku "ranking kotłów na ekogroszek". Też palę Piastem (podobno) ale miałem 23MJ (podobno) i też różowo nie jest ... Jak dla mnie ten opał lubi sobie "poleżeć" , u mnie nawet testuje przy proporcji (podawanie/przerwa) 1:10 ... To chyba mój najbardziej kłopotliwy opał jaki miałem i nie jestem zadowolony do końca z tego co znajduję w popielniku ... Osobiście uważam że trzeba zwiększać przerwę aby opał mógł sie wypalić na palniku , jak się nie wypali i "swojego nie odleży" to znajdziemy go w popielniku ... Edytowane 17 Grudnia 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 17.12.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Ciągle ktoś pyta. Może zabrzmi to trochę komicznie ale chyba jest nisza rynkowa do zagospodarowania - ustawiacz kotłów z elektronicznym sterownikiem. Można wynająć do domu człowieka aby ustawił Ci fachowo antenę satelitarną ,,,, Do pozycjonowaniu anteny SAT czy też naziemnej TV nie potrzeba żadnych wiadomości. Wystarczy spojrzeć na kierunek ustawienia anteny sąsiadów i przyrząd pomiarowy za 30 zł do dokładnego doregulowania położenia (za 300 zł to przyrząd jest full wypas). Co najważniejsze do takiej usługi możesz dodać gwarancje. ,,,, Sam w zeszłym roku oferowałem 2-3 znawcom zapłatę & prowiant aby wpadli do mnie na cały dzień ocenić komin, instalację, piec, sterownik, węgiel i ustawić całość. Nikt nie chciał. Naprawdę opłata za pewne ustawienie w wysokości np. 200 zł nie jest wysoka. ,,,, Bo to ustawianie sterownika kotła polega na wróżeniu z fusów. Nawet jak będziesz posiadał odpowiednie oprzyrządowanie to zmienność warunków jakie panują w kotle nie gwarantują sukcesu. Oprócz opału, na który "większość ustawiaczy" zwala winę, moim zdaniem dużo większa rola dotyczy ilości dostarczanego powietrza, które jest jeszcze bardziej zmienne w parametrach niż opał. Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Też palę Piastem (podobno) ale miałem 23MJ (podobno) i też różowo nie jest ... Jak dla mnie ten opał lubi sobie "poleżeć" , u mnie nawet testuje przy proporcji (podawanie/przerwa) 1:10 ... . u mnie podawanie 7 przerwa 60 sek.. dziś spr czy coś lepiej. Od soboty na takich parametrach. U mnie podają, że piast ma 25 MJ ofc "podobno" wróżenie z fusów co ja czytam... Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Magda_lena85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekreal 17.12.2013 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 ogrzewam dom ok 200 metrów bez ocieplenia, budownictwo z lat 80-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 17.12.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 ,,,, wróżenie z fusów co ja czytam... Przynajmniej szczery jestem. Magda powiem Ci, że ja nie narzekam na pracę kotła, coś tam poprzerabiałem we wnętrzu i jest dobrze. Najgorsze jest to, że ja nie wiem jak to działa i to mnie bardzo wkurza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 ale co jak działa? na pewno wiem dużo mniej pół roku temu nie potrafiłam TZ zmienić.... w ogóle dalej mnie bardziej wkurza niż nie - ale mam postanowienie się nauczyć i więcej o pomoc nikogo nie prosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 17.12.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 ale co jak działa? ,,,, Świat i zjawiska jakie w nim występują. Praktycznie nic o tym nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Najgorsze jest to, że ja nie wiem jak to działa i to mnie bardzo wkurza. a czyli o "TO" chodzi a który węgiel lepiej się wypala? do popiołu bez grudek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 17.12.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 a który węgiel lepiej się wypala? do popiołu bez grudek ? czeski brunatny lub jak to nazywa jedna z firm "wegiel młody";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 i piec mi padnie za 3 lata? (serio pytam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 17.12.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Magda, trzymając się konwencji żartu... słaby masz piec u mnie producent tak swego czasu opisywał piec, który posiadam: [...]Przyjazny kobietom. Piec jest bardzo prosty w obsłudze, nie ma potrzeby codziennego rozpalania. Pracą kotła steruje automatyczny sterownik. Po ustąpieniu zaniku prądu kocioł samoczynnie powraca do pracy (do trybu jaki był ustawiony). Czyszczenie kotła jest proste i wymagane raz na jakiś czas.[...] Niestety wobec facetów już tak uległy nie jest Złośliwie i bez powodu niedopala węgiel & zarasta sadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 że ja tego nie kupiłam!!!facet u którego kupiłam "obiecywał" to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 17.12.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 i piec mi padnie za 3 lata? (serio pytam) serio odpowiadam. miałem kiedyś czecha i jakbym nie ustawił to się spalał w proch... ale to była jedyna zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 17.12.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 że ja tego nie kupiłam!!! facet u którego kupiłam "obiecywał" to samo... Kolejny cytat ze strony mojego producenta: opinia użytkowniczki Wymieniliśmy kocioł dwa lata temu - komfort użytkowania Bawarii jest nieporównywalny z użytkowaniem starego pieca! Teraz mój mąż spokojnie wyjeżdża w delegacje wiedząc że świetnie sobie radzę z obsługą. Nie muszę nikogo prosić o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts