Magda_lena85 18.12.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 . koniec miało być i kropka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.12.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 a gdzie jest sklep z kotłami? skoro mam tak źle ocieplony to 35 mi byłoby mało:bash: 11kW to dla domu nowego,normowo(słabo) ocieplonego do 200m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.12.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 23-24 na dole - góra ciut mniej w łazienkach 24 mam 150 użytkowej + 80 piwnica ogrzewana... ale to chyba nie w tym problem. Może jeszcze z tymi czasami coś - ale ile można bezpiecznie najkrócej "podawać" ? w tej piwnicy też masz tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 18.12.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 tam gdzie piec pewnie cieplej, w 1 pustym pewnie też ok 23 - ale znaczna część piwnicy to garaż podwójny więc tam jest na pewno mimo 2 grzejników zimniej ok 15-17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.12.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 A te grzejniki w garażu bez termostatów - tak sobie grzeją non stop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekreal 18.12.2013 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 witam,dzięki wszystkim za merytoryczne i na temat podpowiedzi.dalej będę walczył z tym "potworem kotłem reco'pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 18.12.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) z - ale odkręcone na 3 chyba - przy czym wyloty są z kotłowni zrobione bo tam to prawie sauna.A co sugerujesz? zakręcić całkiem póki nie ma mrozu? Kobra - patrzę na Twój sterownik i u mnie np zawsze temp.podajnika to min 45 stopni - nigdy nie mniej - zazwyczaj dochodzi i do 55...ale to chyba nie ma związku Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Magda_lena85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.12.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Na 3 to koło 20 stopni powinny się chyba wyłączać - czyli raczej grzeją non stop. Jak nie potrzebujesz takiej temperatury w garażu to ja bym skręcił na 1 - tak żeby nie zamarzły, kotłownia i tak dogrzeje zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 18.12.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 nie, nie potrzebuję - skręcę zgodnie z wytycznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.12.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 "potworem kotłem reco' ten potwór r-eco wygrywa u mnie w rankingu kotłów,rankingu wg wyglądu,jest ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekreal 18.12.2013 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 no tak ,według wygładu to wygrywa, najlepszy to jest tam serwis i ich pomoc, jak dziś zadzwoniłem ze mam problem z niedopalonym itp. to usłyszałem że złe ustawienia i fatalny wegiel, no niby maja racje ale pomocy zero, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 20.12.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Ja palę Wesoła - mysłowice i spalał się zadowalająco, nie było resztek węgla. Wsypałem parę dni temu dwa worki retopala bo mam kilka worków jeszcze i od razu różnica - robią się spieki, jak paliłem jaretem to była tragedia, nidopalał się , spiekał i nie dochodził do zadanej . może warto spróbować innego groszku a jak nie to kombinuj powietrzem (siła nadmuchu i przesłona) z naciskiem na przesłonę o ile ją masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 20.12.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 nie wiem właśnie - tzn spytam jutro i będę wiedziała:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekreal 20.12.2013 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 po wyczyszczeniu kotła, szczególnie tego co dostało się pomiędzy retortę a dmuchawę jest minimalna poprawa, ale dokładne wyczyszczenie tego kotła a palnika w szczególnosci to praca do slusarza tyle trza tego porozkrecać, kombinuje też z ustawieniami, staram sie mniej podawać i bardziej przedmuchać by lepiej wypalić, oddałem znów do laboratorium w swoim zakładzie węgiel jeszcze raz do analizy, osobno przebadam też to co wyciagam niedopalonego z popielnika, zobaczymy jakie wyjda analizy. pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekreal 22.12.2013 01:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 witam, właśnie otrzymałem analizę węgla z Piasta którym pale i który mi się żle dopala i którego mam duzo w popielniku,wilgoć 5,2, popiół 7,5-t rochę duzo, na kaloryczność czekam, dałem sobie tez zbadać to co niedopalone i wygląda na to że jest to odgazowany koks ale jeszcze niespalony węgiel bo wyszło ok.7% części lotnych, może ktoś ma jakieś propozycje jak to usprawnić? pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.12.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Palę sam opałem z Piasta , ale miałem , który ma podobno 23MJ , oczywiście jeśli to jest wogóle miał z Piasta ... Sam męczyłem się z tym opałem od października i codziennie minimum 2x dziennie wyjmowałem mnóstwo niespalonego opału.Problem był taki że lubił się spiekac już w samym palniku ...Później wielkie bryły lądowały w popielniku ... Zacząłem kombinować i patrzyć jak się zachowuje. Z moich obserwacji wynika że lubi małą moc spalania , długie leżenie na retorcie i niezbyt mocny nadmuch. Musi mieć czas aby się spalić na retorcie ...Dodatkowo zauważyłem że nie lubi zbytnio leżeć sobie w podtrzymaniu ... Obecnie nie mam już żadnych niedopałów , a jak się coś znajdzie to jest jak dla mnie to akceptowalne ... Jak na razie był to mój najcięższy do spalania opał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts