Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamiast popiołu węgiel

marekreal

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z - ale odkręcone na 3 chyba - przy czym wyloty są z kotłowni zrobione bo tam to prawie sauna.

A co sugerujesz? zakręcić całkiem póki nie ma mrozu?

Kobra - patrzę na Twój sterownik i u mnie np zawsze temp.podajnika to min 45 stopni - nigdy nie mniej - zazwyczaj dochodzi i do 55...ale to chyba nie ma związku

Edytowane przez Magda_lena85

Ja palę Wesoła - mysłowice i spalał się zadowalająco, nie było resztek węgla. Wsypałem parę dni temu dwa worki retopala bo mam kilka worków jeszcze i od razu różnica - robią się spieki, jak paliłem jaretem to była tragedia, nidopalał się , spiekał i nie dochodził do zadanej . może warto spróbować innego groszku a jak nie to kombinuj powietrzem (siła nadmuchu i przesłona) z naciskiem na przesłonę o ile ją masz

po wyczyszczeniu kotła, szczególnie tego co dostało się pomiędzy retortę a dmuchawę jest minimalna poprawa, ale dokładne wyczyszczenie tego kotła a palnika w szczególnosci to praca do slusarza tyle trza tego porozkrecać, kombinuje też z ustawieniami, staram sie mniej podawać i bardziej przedmuchać by lepiej wypalić, oddałem znów do laboratorium w swoim zakładzie węgiel jeszcze raz do analizy, osobno przebadam też to co wyciagam niedopalonego z popielnika, zobaczymy jakie wyjda analizy. pozdrawiam Marek

witam, właśnie otrzymałem analizę węgla z Piasta którym pale i który mi się żle dopala i którego mam duzo w popielniku,wilgoć 5,2, popiół 7,5-t rochę duzo, na kaloryczność czekam, dałem sobie tez zbadać to co niedopalone i wygląda na to że jest to odgazowany koks ale jeszcze niespalony węgiel bo wyszło ok.7% części lotnych, może ktoś ma jakieś propozycje jak to usprawnić? pozdrawiam Marek

Palę sam opałem z Piasta , ale miałem , który ma podobno 23MJ , oczywiście jeśli to jest wogóle miał z Piasta ...

Sam męczyłem się z tym opałem od października i codziennie minimum 2x dziennie wyjmowałem mnóstwo niespalonego opału.

Problem był taki że lubił się spiekac już w samym palniku ...

Później wielkie bryły lądowały w popielniku ...

Zacząłem kombinować i patrzyć jak się zachowuje. Z moich obserwacji wynika że lubi małą moc spalania , długie leżenie na retorcie i niezbyt mocny nadmuch. Musi mieć czas aby się spalić na retorcie ...

Dodatkowo zauważyłem że nie lubi zbytnio leżeć sobie w podtrzymaniu ...

Obecnie nie mam już żadnych niedopałów , a jak się coś znajdzie to jest jak dla mnie to akceptowalne ...

Jak na razie był to mój najcięższy do spalania opał ...