Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamiast popiołu węgiel

marekreal

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

serio odpowiadam. miałem kiedyś czecha i jakbym nie ustawił to się spalał w proch... ale to była jedyna zaleta. :lol2:

jest jeszcze jedna zaleta tego węgla, mianowicie jego cena :). Powiem na swoim przykładzie. Nawet nie kupuję już w Czechach, choć mam blisko. Ostatnio kupuję na naszym składzie węgiel Ledvice, 520 zł tona za workowany. Węgiel suchy, skład pod zadaszeniem, węgiel w polipropylenowych workach.

Teraz najważniejsze. Po podłodze 120m2 grzanych. Temp w domu waha się w przedziale 23-24 stopni. Za 120kg płacę około 60zł. Ostatni zasyp taką ilością styknął na 9 dni, czyli koszt dzienny grzania 6,70zł z CWU, czyli miesiąc, przy obecnych temp. to około 200 zł. Dom raczej durszlak :)

Pionan a właśnie miałam o to zapytać jak ze spalaniem i jaka cena.

U nas temp na piecu takie /jak pisał chyba Karoka - / 42 teraz jak -15 to 48 - ale dobrze ocieplony dom.

Nie wiem jak ze spalaniem - muszę się zainteresować tematem - ale chyba do wprawy nie doszłam w obliczeniach.

V. dla mnie magia była - w sumie nie znam kobiety na żywo która by mnie podszkoliła, albo która ma na ten temat jakiekolwiek pojęcie. Więc może ja komuś kiedyś pomogę choćby nawet którędy rozpalić.

Edytowane przez Magda_lena85

a ten zawór trójdzielny czy jakoś tak na ile masz?

bo u mnie w domu robi się za ciepło jak więcej - przy tej niskiej 43 w domu 24 stopnie, cwu ponad 40 ( podłogówka na dole u góry kaloryfer w 3 pokojach reszta podłoga).

A pompy mam na drugim położeniu z trzech.

Ja jeszcze nie kumam tych wszystkich urządzeń w okół pieca a trochę tego wszystkiego tam jest.

Edytowane przez Magda_lena85

zawór trójdrogowy na jedynce. 10 - całkowicie otwarty, 0 - zamknięty. Temp. wody jaką wpuszczam obecnie w układ to 31 stopni.

Magda, i tak jesteś zuch dziewczyna. Moja małżonka wchodzi do kotłowni jedynie wtedy, gdy trzeba kota nakarmić :D

Edytowane przez pionan

nie wiem czy lubi. Ma swoje miejsce tam i basta :D

A pewnie, ze czarny...i to kocur, z jajkami :D

Magda, ustawienie na 7 powoduje, ze wpuszczasz w układ wodę o znacznej temp. z zasilania, więc powrót jest znacznie chłodniejszy (mało gorącej wody z pieca miesza się z wodą powrotną). Tak mi się wydaje :)

U mnie prawie cała woda z pieca do niego wraca, wiec i apetyt na paliwo niewielki. Przestaw zawór, powiedzmy na początek na 5 i obserwuj co się będzie działo, w sensie temp. w domu i zużycia opału.

Przypomnij proszę 2 grzejesz i ile opału zużywasz, powiedzmy na m-c.

no to powiem Ci, że sporo Ci zżera tego opału, ale jeśli piszesz, ze dom dobrze wyizolowany, to i pewnie kocioł sporo przewymiarowany. U mnie 17kW i piecyk specjalnie nie ma co robić :(. To też pochłania opał.

Martinos w pewnym sensie ma rację, z tym, ze u mnie ustawienie zaworu decyduje o temp. wody wychodzącej na układ.

Nie bój się, nic się nie wydarzy. Kociołek po prostu dłużej będzie sobie stał w podtrzymaniu :)