Magda_lena85 17.12.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 gdyby lobby Biadały płaciło za opinie na temat bezobsługowości to obawiam się, ze nie miałabym nic do powiedzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 no widzisz do jakiej wprawy można dojść? nawet kobieta sobie da radę - a pół roku temu była to magia. Ale co Ty tam wiesz...P..rzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.12.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 serio odpowiadam. miałem kiedyś czecha i jakbym nie ustawił to się spalał w proch... ale to była jedyna zaleta. jest jeszcze jedna zaleta tego węgla, mianowicie jego cena . Powiem na swoim przykładzie. Nawet nie kupuję już w Czechach, choć mam blisko. Ostatnio kupuję na naszym składzie węgiel Ledvice, 520 zł tona za workowany. Węgiel suchy, skład pod zadaszeniem, węgiel w polipropylenowych workach. Teraz najważniejsze. Po podłodze 120m2 grzanych. Temp w domu waha się w przedziale 23-24 stopni. Za 120kg płacę około 60zł. Ostatni zasyp taką ilością styknął na 9 dni, czyli koszt dzienny grzania 6,70zł z CWU, czyli miesiąc, przy obecnych temp. to około 200 zł. Dom raczej durszlak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Pionan a właśnie miałam o to zapytać jak ze spalaniem i jaka cena. U nas temp na piecu takie /jak pisał chyba Karoka - / 42 teraz jak -15 to 48 - ale dobrze ocieplony dom.Nie wiem jak ze spalaniem - muszę się zainteresować tematem - ale chyba do wprawy nie doszłam w obliczeniach. V. dla mnie magia była - w sumie nie znam kobiety na żywo która by mnie podszkoliła, albo która ma na ten temat jakiekolwiek pojęcie. Więc może ja komuś kiedyś pomogę choćby nawet którędy rozpalić. Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Magda_lena85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.12.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 ja na piecu wyższą temp. trzymam - 55 stopni bez względu na temp. zewn. U mnie po całości podłogówka. Temp. CWU 48 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) a ten zawór trójdzielny czy jakoś tak na ile masz? bo u mnie w domu robi się za ciepło jak więcej - przy tej niskiej 43 w domu 24 stopnie, cwu ponad 40 ( podłogówka na dole u góry kaloryfer w 3 pokojach reszta podłoga). A pompy mam na drugim położeniu z trzech. Ja jeszcze nie kumam tych wszystkich urządzeń w okół pieca a trochę tego wszystkiego tam jest. Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Magda_lena85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.12.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) zawór trójdrogowy na jedynce. 10 - całkowicie otwarty, 0 - zamknięty. Temp. wody jaką wpuszczam obecnie w układ to 31 stopni. Magda, i tak jesteś zuch dziewczyna. Moja małżonka wchodzi do kotłowni jedynie wtedy, gdy trzeba kota nakarmić Edytowane 17 Grudnia 2013 przez pionan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 albo bez sierści Pionan dzięki ja mam ten zarów na 7 ( skala 10) może to jest powód dużego spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.12.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 nie wiem czy lubi. Ma swoje miejsce tam i basta A pewnie, ze czarny...i to kocur, z jajkami Magda, ustawienie na 7 powoduje, ze wpuszczasz w układ wodę o znacznej temp. z zasilania, więc powrót jest znacznie chłodniejszy (mało gorącej wody z pieca miesza się z wodą powrotną). Tak mi się wydaje U mnie prawie cała woda z pieca do niego wraca, wiec i apetyt na paliwo niewielki. Przestaw zawór, powiedzmy na początek na 5 i obserwuj co się będzie działo, w sensie temp. w domu i zużycia opału. Przypomnij proszę 2 grzejesz i ile opału zużywasz, powiedzmy na m-c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 a woda mi się nie zagotuje? ( cholernie się tego boję - a mam na strychu zamontowany wyrównujący czy jakoś tak).Mam biadała 25 Kw + sterownik lider.A zużycie..hmm 5 x25 na tydzień jak nie lepiej na pewno nie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 17.12.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 na zaworze 3d nie zwracaj uwagi jaka liczba ale raczej jaka wychodzi temperatura na instalacje. przeważnie 40-42 stopnie są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 17.12.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Pionan, no cóż tylko pozazdrościć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.12.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 no to powiem Ci, że sporo Ci zżera tego opału, ale jeśli piszesz, ze dom dobrze wyizolowany, to i pewnie kocioł sporo przewymiarowany. U mnie 17kW i piecyk specjalnie nie ma co robić . To też pochłania opał. Martinos w pewnym sensie ma rację, z tym, ze u mnie ustawienie zaworu decyduje o temp. wody wychodzącej na układ. Nie bój się, nic się nie wydarzy. Kociołek po prostu dłużej będzie sobie stał w podtrzymaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 a skąd mam to wiedzieć? nic tam nie mierzy albo nie wiem, że mierzy(chodzi o temp wracającej wody) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.12.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Nie masz termometru prze pompą CO za zaworem?? Bo u mnie jest. Na powrocie nie mam, ale to mniej istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 o tam jest przy pompie - nie wiedziałam, ze o ten chodzi pójdę sprawdzić wieczorem dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 17.12.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 chodzi o temperaturę, która wychodzi z zaworu 3D na grzejniki. U mnie jest tak, że zawór 3D dzieli wodę na zasilanie (grzejniki) i powrót do pieca.Termometr mam przed zaworem i za zaworem w kierunku instalacji. Zawór mam zwykły - ręczny z podziałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 17.12.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 ok ok idę zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurybka 17.12.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Czy to jest zawór 3D ? na ile mam ustawiony-na 3 ? Mogę regulować go jakoś,żeby zmniejszyć zużycie groszku? Mam sterownik Fuzzy Logic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 18.12.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 hmm a nie pompa? ale ja się nie znam u mnie zawór na bank inaczej wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts