BrodowskiG 18.12.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 siłownik elektryczny zaworu 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurybka 18.12.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 czy mogę prosić o wytłumaczenie, bo nie rozumiem piec mam od 2 miesięcy jestem raczkująca w temacie pieca. On się sam reguluje ?(tak mówiła osoba robiąca instalacje i montujaca piec).Można jakoś to ustawić,żeby mniej żarł groszku piec? Szukam po omacku oszczędności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.12.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 tak, musi to być podpięte pod sterownik i gdzieś powinien być pomiar temperatury na podstawie, której zawór jest regulowany.można słabiej grzać i tyle a co do ekonomicznej temp. na kotle to się nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 18.12.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 a jak się sam reguluje? bo mi wmawiano to samo..ale nie zauważyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 18.12.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 musisz się czepiać? musisz! w lato możesz jechać nawet na 2 m-c...w zimę w sumie też, jak się ma dobrze ocieplony to przecież CO nie rozwali bo nie zamarznie. Więc w czym problem? jest przycisk OFF na sterowniku - jakby Cię ten aspekt męczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.12.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 tak poważnie to w nowym budownictwie o niskim zapotrzebowaniu na energie budowanie kotłowni jest pozbawione sensu, są to bardzo duże koszty inwestycyjne, w tym samo pomieszczenie do kotła i opału. nawet jak kWh z gazu jest droższa niż z węgla to uwzględniając sprawność spalania różnica staję się mała a dokładając możliwości automatycznego sterowania to już w ogóle nie wiadomo co taniej a jak uwzględnić żę do gazu nie budujemy kotłowni to stosowanie paliw stałych staje się pozbawione sensu. nawet jakby do gazu dołożyć 300 zł na sezon to i tak warto bo nic fajnego w noszeniu węgla i wyrzucaniu popiołu. jak sie nie ma gazu to mozna grzać prądem akumulacyjnie w II taryfie, kolega z forum w pasywniaku wydał w sezon kilkaset zł na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 18.12.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 zależy jaka temp na zew i na ile wystarcza zasobnik - nie próbowałam nigdy obniżyć temp i nie wiedzieć co się dzieje w domu. Na tydz na pewno jest to możliwe - może i przy niskich temperaturach, wyłączeniu cwu itp to i przez 2? w lato na pewno na kilka tygodni ( mówię o grzaniu wody- ale nie ma dla kogo..no "ale"). Nie wiem o jakim wątku mówisz ale mógłbyś ze dwa posty edytować W sumie można jechać na miesiąc przy -20, dzień przed powrotem dzwonisz i ktoś rozpala - wracasz na gotowe. Proste? jak budowa cepa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 18.12.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Magda, skręciłaś ten zawór?? Jeśli tak, to jak efekty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 18.12.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 tak dałam na 5 i wczoraj miałam pusty zasobnik - wsypałam 25 kg ok 16 i dziś o 19 był znów pusty... 25kg na 24 godz to trochę za dużo.Korekcja nocna - 3 ale na tym nic nie ugram raczej. także zawór na razie nic nie zdziałał - może CWU sie podwyższyło o kilka stopni ( jak to ma związek) .25 kg to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 18.12.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 no to powiem Ci, że się dziwię. Ja nawet przy minimalnej korekcie na zaworze, zauważam różnicę. Przy zmniejszeniu temp. wody wchodzącej w układ z 34 stopni na 31, spalanie spadło wyrażnie, gdzieś do około 11-12kg/doba czeskiego eko. Przy 34 stopniach spalanie oscylowało w granicach 14-15kg/doba. Kombinuj dalej zuch kobieto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 18.12.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) ja mam tylko problem..... obawiam się tego pieca...że jak coś poprzestawiam to w nocy będę musiała jechać spać do hotelu Zrobię jutro znów o -1 na zaworze..raz się zyje:D V. moich nie ma, więc o co chodzi? mi się nic nie chłodzi cytaty są...fuktycznie Piotrek a może ja powinnam przykręcić podłogówki bo hulają na 6 ( skala 1-7 albo 88) a w końcu jest na + w dzień Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Magda_lena85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.12.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 A jaką masz temperturę w domu? Bez wietrzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurybka 18.12.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 tak dałam na 5 i wczoraj miałam pusty zasobnik - wsypałam 25 kg ok 16 i dziś o 19 był znów pusty... 25kg na 24 godz to trochę za dużo. Korekcja nocna - 3 ale na tym nic nie ugram raczej. także zawór na razie nic nie zdziałał - może CWU sie podwyższyło o kilka stopni ( jak to ma związek) . 25 kg to dużo? Ja mam 100 metrów nieocieplonego mieszkania,sąsiada nad sobą i pali mi teraz ok.20 kg /24 h, po mocy kotła wnioskuję,że masz większy metraż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 18.12.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 23-24 na dole - góra ciut mniej w łazienkach 24 mam 150 użytkowej + 80 piwnica ogrzewana... ale to chyba nie w tym problem.Może jeszcze z tymi czasami coś - ale ile można bezpiecznie najkrócej "podawać" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 18.12.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 odp: tak żeby nie wygasło (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.12.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) mam 150 użytkowej + 80 piwnica ogrzewana... ale to chyba nie w tym problem. 25kg to i tam mało przy tak słabo ocieplonym domu i takim metrażu. Zużycie energii(węgla) nie zależy od energii(węgla) czy kotła a od domu a dokładniej od strat ciepła przez dom. Im większe tym więcej energii(węgla) musimy dostarczyć,żeby zrównoważyć te straty. Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 18.12.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 a Ty od kiedy wiesz jak ja mam dom ocieplony, co?coś CI się poprzestawiało i sądzę, że nie tylko w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.12.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 a Ty od kiedy wiesz jak ja mam dom ocieplony, co? coś CI się poprzestawiało i sądzę, że nie tylko w głowie Można to odczytać po zużyciu,że dom nie należy do bardzo dobrze ocieplonych. Ja patrzę z punktu widzenia kWh a nie kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 18.12.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 z nut zacznij czytać może Ci na dobre wyjdzie - bajkopisarz z Ciebie niezły.END. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.12.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 z nut zacznij czytać może Ci na dobre wyjdzie - bajkopisarz z Ciebie niezły. END. Gdybyś spotkała podobnego bajkopisarza w sklepie z kotłami to miałabyć 11kW a nie 25kW... 25kW w nowym domu to dla 500m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts