Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamiast popiołu węgiel

marekreal

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak poważnie to w nowym budownictwie o niskim zapotrzebowaniu na energie budowanie kotłowni jest pozbawione sensu, są to bardzo duże koszty inwestycyjne, w tym samo pomieszczenie do kotła i opału. nawet jak kWh z gazu jest droższa niż z węgla to uwzględniając sprawność spalania różnica staję się mała a dokładając możliwości automatycznego sterowania to już w ogóle nie wiadomo co taniej a jak uwzględnić żę do gazu nie budujemy kotłowni to stosowanie paliw stałych staje się pozbawione sensu. nawet jakby do gazu dołożyć 300 zł na sezon to i tak warto bo nic fajnego w noszeniu węgla i wyrzucaniu popiołu. jak sie nie ma gazu to mozna grzać prądem akumulacyjnie w II taryfie, kolega z forum w pasywniaku wydał w sezon kilkaset zł na ogrzewanie.

zależy jaka temp na zew i na ile wystarcza zasobnik - nie próbowałam nigdy obniżyć temp i nie wiedzieć co się dzieje w domu.

Na tydz na pewno jest to możliwe - może i przy niskich temperaturach, wyłączeniu cwu itp to i przez 2?

w lato na pewno na kilka tygodni ( mówię o grzaniu wody- ale nie ma dla kogo..no "ale").

Nie wiem o jakim wątku mówisz ;) ale mógłbyś ze dwa posty edytować

W sumie można jechać na miesiąc przy -20, dzień przed powrotem dzwonisz i ktoś rozpala - wracasz na gotowe. Proste? jak budowa cepa :yes:

tak dałam na 5 i wczoraj miałam pusty zasobnik - wsypałam 25 kg ok 16 i dziś o 19 był znów pusty... 25kg na 24 godz to trochę za dużo.

Korekcja nocna - 3 ale na tym nic nie ugram raczej.

także zawór na razie nic nie zdziałał - może CWU sie podwyższyło o kilka stopni ( jak to ma związek) .

25 kg to dużo?

no to powiem Ci, że się dziwię. Ja nawet przy minimalnej korekcie na zaworze, zauważam różnicę. Przy zmniejszeniu temp. wody wchodzącej w układ z 34 stopni na 31, spalanie spadło wyrażnie, gdzieś do około 11-12kg/doba czeskiego eko. Przy 34 stopniach spalanie oscylowało w granicach 14-15kg/doba.

Kombinuj dalej zuch kobieto :)

ja mam tylko problem..... obawiam się tego pieca...że jak coś poprzestawiam to w nocy będę musiała jechać spać do hotelu :lol2:

Zrobię jutro znów o -1 na zaworze..raz się zyje:D

V. moich nie ma, więc o co chodzi? mi się nic nie chłodzi :p cytaty są...fuktycznie

Piotrek a może ja powinnam przykręcić podłogówki bo hulają na 6 ( skala 1-7 albo 88) a w końcu jest na + w dzień :)

Edytowane przez Magda_lena85

tak dałam na 5 i wczoraj miałam pusty zasobnik - wsypałam 25 kg ok 16 i dziś o 19 był znów pusty... 25kg na 24 godz to trochę za dużo.

Korekcja nocna - 3 ale na tym nic nie ugram raczej.

także zawór na razie nic nie zdziałał - może CWU sie podwyższyło o kilka stopni ( jak to ma związek) .

25 kg to dużo?

Ja mam 100 metrów nieocieplonego mieszkania,sąsiada nad sobą i pali mi teraz ok.20 kg /24 h, po mocy kotła wnioskuję,że masz większy metraż...

Gość Arturo72

mam 150 użytkowej + 80 piwnica ogrzewana... ale to chyba nie w tym problem.

25kg to i tam mało przy tak słabo ocieplonym domu i takim metrażu.

Zużycie energii(węgla) nie zależy od energii(węgla) czy kotła a od domu a dokładniej od strat ciepła przez dom.

Im większe tym więcej energii(węgla) musimy dostarczyć,żeby zrównoważyć te straty.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
a Ty od kiedy wiesz jak ja mam dom ocieplony, co?

coś CI się poprzestawiało i sądzę, że nie tylko w głowie

Można to odczytać po zużyciu,że dom nie należy do bardzo dobrze ocieplonych.

Ja patrzę z punktu widzenia kWh a nie kg.

Gość Arturo72
z nut zacznij czytać może Ci na dobre wyjdzie - bajkopisarz z Ciebie niezły.

END.

Gdybyś spotkała podobnego bajkopisarza w sklepie z kotłami to miałabyć 11kW a nie 25kW...

25kW w nowym domu to dla 500m2 :)