Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciał bym połączyć ogrzewanie z kominka z płaczem wodnym plus ogrzewanie z pieca 2 funkcyjnego gazowego. I tu kilka moich pytań.

-jeśli będe potrzebował np tylko latem wodę ciepłą do umycia naczyń czy np do kąpieli i innych rzeczy to piec 2 funkcyjny będzie grzał cały ten bufor czy to będzie wszystko pomijane i bede dostawał tylko tyle wody ile potrzebuje do umycia naczyń a potem będzie się wyłączał ?? a jeśli nie to jak to innaczej rozwiązać ??

- czy taki system ma racje bytu na mieszkaniu 115m2

- ile Kw musiał by być piec z płaszczem wodnym

-jaki minimalny bufor wody musiał by być żeby to było wydajne i ogrzewało tak duże mieszkanie

- czy ten rysunek co zamieszczam jest adekwatny do tego co ja potrzebuje ??

Dodam że mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze w bloku wiec bufory itp mogę dać na strych.

Do końca nie uzyskałem odpowiedzi od kominiarzy czy mogę mieć tam kominek z płaszczem wodnym ale powiedzieli że raczej nie powinienem mieć tam problemów.

- czy taki system był by oszczędny ??

- jakie sa koszta zrobienia ewentualnie takiej instalacji nie licząc rurek kolanek grzejników sam płaszcz wodny piec 2 funkcyjny bufory itp.

178774-kominek_kociol_gazowy_500.jpg

nie wiemy co to za mieszkanie, ale przy zapotrzebowaniu i mocy szczytowej na poziomie do 4-6kW(zależy od wentylacji) to o czym myślisz jest z punktu widzenia ekonomicznego poronionym pomysłem.

Przemyśl jeszcze raz koszty inwestycyjne i to co osiągniesz.

Napisz coś więcej o tym mieszkaniu, bo tu nikt nie daje rad wróżąc z fusów: ocieplenie, jakie okna, lokal narożny czy nie, co z góry co z dołu, jaka wentylacja?

To tak jakie ogrzewanie byście sugerowali na 115m2 ?? 2 funkcyjny piec będzie wystarczający ?? żeby potem rachunki za gaz mnie nie przerastały może są jakieś inne fajne metody ogrzewania mieszkań.

-mieszkanie rogowe

-strych niezagospodarowany część dachu pokryta dachówka 2 część papą

-od dołu mieszkanie

-okna plastiki bez odwieczników (ale czytałem że są firmy do okoła mnie które robią odwieczniki w plastikach bez problemu)

-ocieplenia brak ale bardzo grube mury są nie wiem czy to jakiś atut. (55-60cm)

-w jednym z pokojów jest grzyb bo z dachem były problemy ale już dach jest wyremontowany (to znaczy nie przecieka) więc rozmawiałem z firmą która zajmuje sie suszeniem i usuwaniem grzyba i powiedzieli że to kwestia 2 tygodni pracy i będzie wszystko dobrze. i tu moje pytanie czy jeśli obniżał bym sufit na regipsach i pomiędzy dawał wełne mineralna czy inny izolator grzyb może wrócić czy to będzie się tam "pocić" czy w ogóle ma to sens żeby dawać tam jakikolwiek izolator ??

A TERAZ ODP ODNOŚNIE 1 MOJEGO POSTU

gentoonx dziękuje za odp. właśnie miałem zamykać temat bo uzyskałem odpowiedź od kominiarzy szczegółową czyli brak możliwości zrobienia kominka z płaszczem wodnym w tym budynku. może napisze co mi powiedzieli i da to odp innym na podobne pytanie.

a więc tak dom wielo rodziny czyli potocznie zwany blokiem nie może być wyższy niż 4 kondygnacje licząc od parteru łącznie z poddaszem nie istotne czy one jest w jaki kolwiek sposób zagospodarowany. Jeśli już mamy nie więcej niż 4 kondygnacje to blok nie może być wyższy niż 12m a jest to ustawa na całą Polskę związana z PP itp jeśli ktoś miał kominek piec kaflowy co kolwiek przed wydaniem tej ustawy może to mieć bo prawo nie działą wstecz ale jeśli już usuniesz kaflowy piec i w jego miejsce wstawisz kominek będzie to złamaniem prawa i w razie pożaru wszystko co się stanie będzie twoja winną. jak kominiarz mi wytłumaczył jeśli ktoś miał podpisane papiery odbioru przed wydaniem tej ustawy nie ma problemu. ale teraz nikt tego nie odbierze bo wyrzut popiołu spalin z kominka jest zbyt smolista zbyt ciepła itp i tworzy realne zagrożenie pożarowe. nawet nowe budynki budowane teraz tbs itp mają zakaz stawiania kominków w blokach wielorodzinnych nie spełniających wymogów tych 4 kondygnacji i 12m plus potem sa tam srednice kominów wolne kominy wysokość komina nad dachem....

i tu moje pytanie czy jeśli obniżał bym sufit na regipsach i pomiędzy dawał wełne mineralna czy inny izolator grzyb może wrócić czy to będzie się tam "pocić" czy w ogóle ma to sens żeby dawać tam jakikolwiek izolator ??

Jeśli masz niezagospodarowany strych, to daj jakąś wełnę od góry. Trudno powiedzieć czy dużo to da, ale wełna droga nie jest, więc warto zaryzykować. Od dołu to zły pomysł. Być może można by rozważyć na tym strychu wentylację z odzyskiem, ale to stanowczo być może. Tak czy inaczej, z wełną na strychu rachunki nie powinny spowodować zawału.

A może coś inicjatywy byś wykazał? Czy google nie działa?

http://www.muratorplus.pl/technika/rekuperatory-czyli-wentylacja-mechaniczna-z-odzysk/wentylacja-grawitacyjna-czy-wentylacja-mechaniczna-z-odzyskiem-ciepla_71112.html

Na grzyba składają się dwie rzeczy: poziom wilgotności i temp. przegrody. Resztę sobie doczytaj.