piohal 17.12.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Mam pytanie. Moja instalacja jest wykonana w ten sposób że, podłogówka (ok. 60m2) i grzejniki (12 szt + 2 drabinki) są na jednym obiegu,. Do tego jest sprzęgło, mieszacz podłogówki z regulatorem temp, oddzielna pompa podłogówki i grzejników (Halm) i sterownik TMK wpięty czujnikiem do pieca Junkers 22-3c. Sterowanie pracą pieca przymocy regulatora pokojwego FR-120. Jak takim systemem sterować najekonomiczniej ? Czy przymknięcie prawie wszystkich grzejników i puszczenie tylko podłogówki przez cały dzień będzie rozwiązaniem korzystniejszym niż grzanie tylko na noc ? W tej chwili, robię tak, że na noc na dole grzejniki na zaworach są przykręcone na 3 (21oC), dół jest grzany przez podłogówkę a na sterowniku ustawiam temp. rzędu 22,5-23 stopnie żeby dogrzać sobie górę w nocy. W efekcie góra ma potgem jakieś 22oC a dół 22,5-23oC. W dzień nie grzeję. Nastawy na piecu to 43 stopnie zasilania. Zużycie dzienne obecnie to 9 m3. Dom o pow. 140 pow. użytkowej, 200 po podłodze, ogrzewany garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.12.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Masz jeden obieg i jednocześnie jeden dla grzejników i drugi dla podłogówki z mieszaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.12.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Mam pytanie. Moja instalacja jest wykonana w ten sposób że, podłogówka (ok. 60m2) i grzejniki (12 szt + 2 drabinki) są na jednym obiegu,. Do tego jest sprzęgło, mieszacz podłogówki z regulatorem temp, oddzielna pompa podłogówki i grzejników (Halm) .... czyli masz trzy obiegi?? to w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 18.12.2013 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) czyli masz trzy obiegi?? to w czym problem? Jeden obieg w tym sensie, że nie ma możliwości oddzielnego sterowania podłogówką i grzejnikami. W efekcie osiągnięcie temp. zadanej na regulatorze pokojowym odłącza piec i grzanie i podłogówki i grzejników. Jak rozumiem idea dwóch obiegów polega na możliwości oddzielnego sterowania. Cyknąć fotkę kotłowni ? Każdy kto przychodzi i się zna trochę to mówi że takiego "cuda" jeszcze nie widział. Edytowane 18 Grudnia 2013 przez piohal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.12.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 rozumiem że automatyka kotła nie pozwala na sterowanie wieloma obiegami grzewczymi? Może trzeba doposażyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.12.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Czekamy na zdjęcia tego jak to nazwałeś " cuda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 18.12.2013 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 rozumiem że automatyka kotła nie pozwala na sterowanie wieloma obiegami grzewczymi? Może trzeba doposażyć. Tak. Kocioł to junkers smart 22-3c. Taki wybór rozwiązania był po części świadomym wyborem- instalator namawiał mnie na własne rozwiązania z pominięciem automatyki junkersa - głównie modułu IPM. Nie chodzi mi o doposażanie, natomiast bardziej o sterowanie tym co jest. Wieczorkiem zrobię fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 18.12.2013 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Tak. Kocioł to junkers smart 22-3c. Taki wybór rozwiązania był po części świadomym wyborem- instalator namawiał mnie na własne rozwiązania z pominięciem automatyki junkersa - głównie modułu IPM. Nie chodzi mi o doposażanie, natomiast bardziej o sterowanie tym co jest. Wieczorkiem zrobię fotki. Tak to wygląda: http://img689.imageshack.us/img689/217/75zq.jpg Od lewej sterownik TMK załączający pompy podłogówki i CO. Te dwie czarne to te pompy. Sterownik jest wpięty czujnikiem do zasilania sprzęgła jak widać. Powyżej pompy podłogówki jest zawór mieszający (chyba) z regulatorem atm 363. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.12.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 ja osobiście grzałbym głównie podłogówką (duża bezwładność) a grzejnikami w miarę potrzeby (szybki czas reakcji pomieszczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 19.12.2013 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Zasadniczo też tak do tego podchodzę. Z tym że: 1. Czy w takim wariancie zakręcanie termostatów na grzejnikach wpłynie realnie na zużycie gazu ? Jest sens puszczać na cały dzień piec tylko na podłogówkę z zakręconymi grzejnikami ? 2. Czy jeśli sterownik TMK wyłączy pompę to wtedy grzejniki/podłogówka będzie dłużej ciepła skoro nie ma obiegu wody w instalacji ? (wyłączenie będzie wtedy kiedy spadnie temp. zasilania w praktyce w przypadku wyłączenia pieca) 3. Jak w praktyce wykorzystać 3 biegi na pompach ? Czy ma to wpływ na sprawność pieca ? A z innej beczki, jeśli mam moc pieca zredukowaną przez instalatora, to dotyczy to również minimalnej mocy grzewczej ? Wydaje mi się że nie, bowiem co bym teraz nie kombinował z ustawieniami, to w jednostce czasu piec pali mi tyle samo. W efekcie mam zużycie 10m3/24 h przy grzaniu od 18 do 7 rano. (no do tego jeszcze cwu i płyta gazowa). Wydaje mi się że to efekt minimalnej mocy grzewczej na poziomie 8 kw. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez piohal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.12.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 moc minimalna to moc minimalna i jej się w kotle obniżyć nie da - wynika to z konstrukcji palnika i charakterystyki spalania na nim gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.12.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Zasadniczo też tak do tego podchodzę. Z tym że: 1. Czy w takim wariancie zakręcanie termostatów na grzejnikach wpłynie realnie na zużycie gazu ? Jest sens puszczać na cały dzień piec tylko na podłogówkę z zakręconymi grzejnikami ? 2. Czy jeśli sterownik TMK wyłączy pompę to wtedy grzejniki/podłogówka będzie dłużej ciepła skoro nie ma obiegu wody w instalacji ? (wyłączenie będzie wtedy kiedy spadnie temp. zasilania w praktyce w przypadku wyłączenia pieca) 3. Jak w praktyce wykorzystać 3 biegi na pompach ? Czy ma to wpływ na sprawność pieca ? A z innej beczki, jeśli mam moc pieca zredukowaną przez instalatora, to dotyczy to również minimalnej mocy grzewczej ? Wydaje mi się że nie, bowiem co bym teraz nie kombinował z ustawieniami, to w jednostce czasu piec pali mi tyle samo. W efekcie mam zużycie 10m3/24 h przy grzaniu od 18 do 7 rano. (no do tego jeszcze cwu i płyta gazowa). Wydaje mi się że to efekt minimalnej mocy grzewczej na poziomie 8 kw. 1. skoro możemy szybko sterować ciepłem w pomieszczeniu to jaki sens grzać przez cały dzień pomieszczenie w którym nas nie ma? skoro w takim przypadku odbieramy z pieca nie 6kW tylko np 4kW to zużycie gazu spadnie czy nie? oczywiście te liczby nie przy twoim kotle bo u ciebie minimum 8kW i taktowanie 2. raczej odwrotnie - skoro nie dostarczasz ciepła do odbiorników to raczej szybko stygną 3. sterowanie manualne wydajnością pompy jest upierdliwe. Generalnie w takich układach jak twój, czyli gdzie kocioł jest tylko źródłem ciepła stałotemperaturowego powinno się w kotle montować pompy sterowane temperaturą, co przy przekraczaniu temperatury zadanej na kotle przy pracy z mocą minimalną nie ma kompletnie żadnego znaczenia, dlatego się tego nie robi, no bo kocioł przewymiarowany jest, to i tak nie sterowalny płynnie tylko ON/OFF.W Vitodens 200 jest taka opcja zależna od temp pomieszczenia (kocioł redukuje moc pompy w zalezności od szybkości osiągania temp. zadanej pomieszczenia - większy wydatek pompy=większa moc kotła itd) no ale to co innego Edytowane 19 Grudnia 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 05.01.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Od dwóch tygodni mieszkamy w nowym domu, w którym zdecydowaliśmy się w 100 % (poza garażem) na ogrzewanie podłogowe. - dom piętrowy, 140 m2- na parterze podłoga w gresie, na piętrze panel,- w łazienkach dodatkowo kaloryfery na ręczniki (bez grzałki)- piec Viesmann Vitodens 100 z zasobnikiem- na każdej kondygnacji skrzynka z rozdzielaczem (w każdej skrzynce jeden termoregulator główny i po 6 sztuk małych na każdą sekcję) - na parterze sterownik do pieca SALUS- instalacja położona (wydaje mi się) zgodnie ze sztuką, ilość rury i odstępy między nimi zachowane itp. W związku z tym, że większość z Was ma już trochę dłuższe doświadczenie to poszukuję odpowiedzi na pytania (proszę aby odpowiadali tylko faktycznie użytkujący a nie teoretycy-gawędziarze): 1. Jaka powinna być ustawiona temperatura na piecu żeby utrzymywać w dzień 20-21 C a w nocy 19-20 C.2. Jak powinny być ustawione termoregulatory w skrzynkach?3. Jaka temperatura wody na piecu (do kranów)?4. Czy jest taka opcja, żeby podłoga cały czas miała podobną temperaturę a nie raz nagrzewała się, osiągałą zadaną na sterowniku wartość i do spadku znowy wystyga itp. Chodzi o to aby grzejniki w łazienkach były cały czas ciepłe.5. Co zrobić żeby uruchomienie kominka nie odcinało mi ogrzewania? Salus zamontowany jest (przez dewelopera) jakieś 2,5m od kominka i wiadomo, że jak się ten nagrzeje to temp. na parterze robi się wyższa, piec się rozłącza a piętro nie jest grzane.6. Mam wrażenie, że przy nastawieniu na 21 C i więcej puchną mi trochę nogi i dłonie. Co z tym fantem zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedzi i wszelkie inne przydatne rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts