Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie. Moja instalacja jest wykonana w ten sposób że, podłogówka (ok. 60m2) i grzejniki (12 szt + 2 drabinki) są na jednym obiegu,. Do tego jest sprzęgło, mieszacz podłogówki z regulatorem temp, oddzielna pompa podłogówki i grzejników (Halm) i sterownik TMK wpięty czujnikiem do pieca Junkers 22-3c. Sterowanie pracą pieca przymocy regulatora pokojwego FR-120.

Jak takim systemem sterować najekonomiczniej ? Czy przymknięcie prawie wszystkich grzejników i puszczenie tylko podłogówki przez cały dzień będzie rozwiązaniem korzystniejszym niż grzanie tylko na noc ? W tej chwili, robię tak, że na noc na dole grzejniki na zaworach są przykręcone na 3 (21oC), dół jest grzany przez podłogówkę a na sterowniku ustawiam temp. rzędu 22,5-23 stopnie żeby dogrzać sobie górę w nocy. W efekcie góra ma potgem jakieś 22oC a dół 22,5-23oC. W dzień nie grzeję. Nastawy na piecu to 43 stopnie zasilania. Zużycie dzienne obecnie to 9 m3. Dom o pow. 140 pow. użytkowej, 200 po podłodze, ogrzewany garaż.

https://forum.murator.pl/topic/185718-pod%C5%82og%C3%B3wka-i-grzejniki-w-jednym-obiegu/

Mam pytanie. Moja instalacja jest wykonana w ten sposób że, podłogówka (ok. 60m2) i grzejniki (12 szt + 2 drabinki) są na jednym obiegu,. Do tego jest sprzęgło, mieszacz podłogówki z regulatorem temp, oddzielna pompa podłogówki i grzejników (Halm) ....

czyli masz trzy obiegi?? to w czym problem?

https://forum.murator.pl/topic/185718-pod%C5%82og%C3%B3wka-i-grzejniki-w-jednym-obiegu/#findComment-6238760

czyli masz trzy obiegi?? to w czym problem?

Jeden obieg w tym sensie, że nie ma możliwości oddzielnego sterowania podłogówką i grzejnikami. W efekcie osiągnięcie temp. zadanej na regulatorze pokojowym odłącza piec i grzanie i podłogówki i grzejników. Jak rozumiem idea dwóch obiegów polega na możliwości oddzielnego sterowania. Cyknąć fotkę kotłowni ? Każdy kto przychodzi i się zna trochę to mówi że takiego "cuda" jeszcze nie widział.

Edytowane przez piohal
https://forum.murator.pl/topic/185718-pod%C5%82og%C3%B3wka-i-grzejniki-w-jednym-obiegu/#findComment-6239250

rozumiem że automatyka kotła nie pozwala na sterowanie wieloma obiegami grzewczymi?

Może trzeba doposażyć.

Tak. Kocioł to junkers smart 22-3c. Taki wybór rozwiązania był po części świadomym wyborem- instalator namawiał mnie na własne rozwiązania z pominięciem automatyki junkersa - głównie modułu IPM. Nie chodzi mi o doposażanie, natomiast bardziej o sterowanie tym co jest. Wieczorkiem zrobię fotki.

https://forum.murator.pl/topic/185718-pod%C5%82og%C3%B3wka-i-grzejniki-w-jednym-obiegu/#findComment-6239532

Tak. Kocioł to junkers smart 22-3c. Taki wybór rozwiązania był po części świadomym wyborem- instalator namawiał mnie na własne rozwiązania z pominięciem automatyki junkersa - głównie modułu IPM. Nie chodzi mi o doposażanie, natomiast bardziej o sterowanie tym co jest. Wieczorkiem zrobię fotki.

Tak to wygląda:

http://img689.imageshack.us/img689/217/75zq.jpg

Od lewej sterownik TMK załączający pompy podłogówki i CO. Te dwie czarne to te pompy. Sterownik jest wpięty czujnikiem do zasilania sprzęgła jak widać. Powyżej pompy podłogówki jest zawór mieszający (chyba) z regulatorem atm 363.

https://forum.murator.pl/topic/185718-pod%C5%82og%C3%B3wka-i-grzejniki-w-jednym-obiegu/#findComment-6240561

Zasadniczo też tak do tego podchodzę. Z tym że:

1. Czy w takim wariancie zakręcanie termostatów na grzejnikach wpłynie realnie na zużycie gazu ? Jest sens puszczać na cały dzień piec tylko na podłogówkę z zakręconymi grzejnikami ?

2. Czy jeśli sterownik TMK wyłączy pompę to wtedy grzejniki/podłogówka będzie dłużej ciepła skoro nie ma obiegu wody w instalacji ? (wyłączenie będzie wtedy kiedy spadnie temp. zasilania w praktyce w przypadku wyłączenia pieca)

3. Jak w praktyce wykorzystać 3 biegi na pompach ? Czy ma to wpływ na sprawność pieca ?

A z innej beczki, jeśli mam moc pieca zredukowaną przez instalatora, to dotyczy to również minimalnej mocy grzewczej ? Wydaje mi się że nie, bowiem co bym teraz nie kombinował z ustawieniami, to w jednostce czasu piec pali mi tyle samo. W efekcie mam zużycie 10m3/24 h przy grzaniu od 18 do 7 rano. (no do tego jeszcze cwu i płyta gazowa). Wydaje mi się że to efekt minimalnej mocy grzewczej na poziomie 8 kw.

Edytowane przez piohal
https://forum.murator.pl/topic/185718-pod%C5%82og%C3%B3wka-i-grzejniki-w-jednym-obiegu/#findComment-6241293

Zasadniczo też tak do tego podchodzę. Z tym że:

1. Czy w takim wariancie zakręcanie termostatów na grzejnikach wpłynie realnie na zużycie gazu ? Jest sens puszczać na cały dzień piec tylko na podłogówkę z zakręconymi grzejnikami ?

2. Czy jeśli sterownik TMK wyłączy pompę to wtedy grzejniki/podłogówka będzie dłużej ciepła skoro nie ma obiegu wody w instalacji ? (wyłączenie będzie wtedy kiedy spadnie temp. zasilania w praktyce w przypadku wyłączenia pieca)

3. Jak w praktyce wykorzystać 3 biegi na pompach ? Czy ma to wpływ na sprawność pieca ?

A z innej beczki, jeśli mam moc pieca zredukowaną przez instalatora, to dotyczy to również minimalnej mocy grzewczej ? Wydaje mi się że nie, bowiem co bym teraz nie kombinował z ustawieniami, to w jednostce czasu piec pali mi tyle samo. W efekcie mam zużycie 10m3/24 h przy grzaniu od 18 do 7 rano. (no do tego jeszcze cwu i płyta gazowa). Wydaje mi się że to efekt minimalnej mocy grzewczej na poziomie 8 kw.

1. skoro możemy szybko sterować ciepłem w pomieszczeniu to jaki sens grzać przez cały dzień pomieszczenie w którym nas nie ma? skoro w takim przypadku odbieramy z pieca nie 6kW tylko np 4kW to zużycie gazu spadnie czy nie? oczywiście te liczby nie przy twoim kotle bo u ciebie minimum 8kW i taktowanie

2. raczej odwrotnie - skoro nie dostarczasz ciepła do odbiorników to raczej szybko stygną

3. sterowanie manualne wydajnością pompy jest upierdliwe. Generalnie w takich układach jak twój, czyli gdzie kocioł jest tylko źródłem ciepła stałotemperaturowego powinno się w kotle montować pompy sterowane temperaturą, co przy przekraczaniu temperatury zadanej na kotle przy pracy z mocą minimalną nie ma kompletnie żadnego znaczenia, dlatego się tego nie robi, no bo kocioł przewymiarowany jest, to i tak nie sterowalny płynnie tylko ON/OFF.W Vitodens 200 jest taka opcja zależna od temp pomieszczenia (kocioł redukuje moc pompy w zalezności od szybkości osiągania temp. zadanej pomieszczenia - większy wydatek pompy=większa moc kotła itd) no ale to co innego

Edytowane przez gentoonx
https://forum.murator.pl/topic/185718-pod%C5%82og%C3%B3wka-i-grzejniki-w-jednym-obiegu/#findComment-6241359

• 3 weeks później...

Od dwóch tygodni mieszkamy w nowym domu, w którym zdecydowaliśmy się w 100 % (poza garażem) na ogrzewanie podłogowe.

- dom piętrowy, 140 m2

- na parterze podłoga w gresie, na piętrze panel,

- w łazienkach dodatkowo kaloryfery na ręczniki (bez grzałki)

- piec Viesmann Vitodens 100 z zasobnikiem

- na każdej kondygnacji skrzynka z rozdzielaczem (w każdej skrzynce jeden termoregulator główny i po 6 sztuk małych na każdą sekcję)

- na parterze sterownik do pieca SALUS

- instalacja położona (wydaje mi się) zgodnie ze sztuką, ilość rury i odstępy między nimi zachowane itp.

W związku z tym, że większość z Was ma już trochę dłuższe doświadczenie to poszukuję odpowiedzi na pytania (proszę aby odpowiadali tylko faktycznie użytkujący a nie teoretycy-gawędziarze):

1. Jaka powinna być ustawiona temperatura na piecu żeby utrzymywać w dzień 20-21 C a w nocy 19-20 C.

2. Jak powinny być ustawione termoregulatory w skrzynkach?

3. Jaka temperatura wody na piecu (do kranów)?

4. Czy jest taka opcja, żeby podłoga cały czas miała podobną temperaturę a nie raz nagrzewała się, osiągałą zadaną na sterowniku wartość i do spadku znowy wystyga itp. Chodzi o to aby grzejniki w łazienkach były cały czas ciepłe.

5. Co zrobić żeby uruchomienie kominka nie odcinało mi ogrzewania? Salus zamontowany jest (przez dewelopera) jakieś 2,5m od kominka i wiadomo, że jak się ten nagrzeje to temp. na parterze robi się wyższa, piec się rozłącza a piętro nie jest grzane.

6. Mam wrażenie, że przy nastawieniu na 21 C i więcej puchną mi trochę nogi i dłonie. Co z tym fantem zrobić?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i wszelkie inne przydatne rady.

https://forum.murator.pl/topic/185718-pod%C5%82og%C3%B3wka-i-grzejniki-w-jednym-obiegu/#findComment-6263913