smartcat 14.05.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Czy instalacja c.o. zamknieta powinna mieć oprócz odpowietrzenia na grzejnikach jedno głowne gdzieś na rurach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.05.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Standardowo daje się odpowietrznik na belce rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 14.05.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 A propo wlasnie odpowietzrenia na belce czy wystarczy tylko na jednej belce i ktorej???czy na zasilajacej czy na powrotnej?? jezeli na jednej belce tzn ze w druga wkreza cie orek czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 14.05.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Witam! Rury rozdzielacza tj. zasilanie i powrót mają przygotowane gwinty na odpowietrzniki. Ja mam i na zasilaniu i na powrocie automatyczne odpowietrzniki. Myślę, że tak się robi na każdej instalacji tym bardziej, że koszt jednego odpowietrznika nie jest chyba tak wysoki. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 14.05.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Ja również mam na zasilaniu i powrocie w rozdzielaczu odpowietrzniki i chyba tak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 14.05.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 A w którym miejscu jest miejsce na odpowietrzacz w rozdzielaczu?Ja mam rozdzielacz na 8 grzejników i mam 8 miejsc odchodzcych na rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 14.05.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Odpowietrznik jest po przeciwnej stronie wlotu do rozdielacza na gorze. Odprowadzenia do gzrjnikow sa na dole a na gorze jest tylko jedna dziura i to wlasnie ona jest do odpowietrznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 14.05.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Ale u mnie w rozdzielaczu sa tylko dziury na dole...Czyli nie moge dac rozdzielacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 14.05.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Oj to juz pytanie do instalatora. Sadze ze taki odpowietrznik jest raczej konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 14.05.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Na moich rozdzielaczach jest tak. Na zasilającym odpowietrznik na końcu, na powrotnym odpowietrznik przy przyłączu. ALe nawet jeśli nie ma miejsca na odpowietrznik, to chyba rozdzielacz ma zaslepkę na końcu do łączenia z kolenym modułem? Może odkręcić i wkręcić odpowietrznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 14.05.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 I pytanie dodatkowe: Odpowietrznik po wykonaniu zadania powinien byc defaultowo zamknięty..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 14.05.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Odpowietrznik automatyczny pracuje caly czas i na tym to polega.W trakcie eksploatacji w instalacji powstaja peczerzyki powietrza i innych gazow zwiazanych np z korozja. To wszystko trzeba w miaremozliwosci usuwac z instalacji. Instalator wytlumaczy to dokladniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.05.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Większość rozdzielaczy jest przystosowana do tego by montować w nich odpowietrzniki automatyczne ale w przypadku braku wyjścia można w taki rozdzielacz wkręcić złączkę która spełnia rolę odpowietrznika i zaworu spustowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 14.05.2004 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Powietrze ma to do siebie, że zbiera się w różnych miejscach - nie tylko przy rozdzielaczach. Odpowietrznik automatyczny powinien być zastosowany na końcówkach pionów (jeśli takowe istnieją), zalecane jest także to, aby każdy z grzejników miał możliwość odpowietrzenia (własny odpow). Oczywiście wszystko z umiarem. Oprócz zamontowania O w rozdzielaczach proponuję zamontować je w najwyższym punkcie instalacji. O powinien być zawsze otwarty - proponuję montować go z zaworem kulowym, co umozliwia jego odcięcie w przypadku przecieku (co niestety zdaża się często przy kiepskich producentach, zanieczyszczonej instalacji itp.). O powinien być zmontowany na rurce pionowej minimum 20-30cm od poziomu gałązki/ podejścia do np. grzejnika. Wtedy skutecznie będzie odpowietrzał i nie będzie się zawieszał. A tak na marginesie napełnianie instalacji c.o. powinno odbywać się baaaardzo powoli, aby napływające z wodą powietrze zdążyło uciec przez odpowierzniki - należy szczególnie o tym pamiętać jak są one zamontowane jedynie na rozdzielaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 15.05.2004 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 a jak to jest w instalacji zamkniętej z pionami? czy na każdym pionie trzeba dawać odpowietrznik, czy tylko (oprócz tych na grzejnikach) wystarczy dać automat w najwyższym pkcie instalacji? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 15.05.2004 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Na każdym końcu pionu powinien być odpowietrznik, co skutecznie je odpowietrza i nie trzeba dawać już kolejnego odpowietrznika bo takowy znajduje się z pewnością na którymś z pionów. A tak na marginesie mówimy tu przede wszystkim o instalacjach pracujących w układzie zamknietym z naczyniem przeponowym. W przypadku układów tzw. otwartych, które MUSZĄ funkcjonować tam gdzie występuje palenisko (kotły węglowe, miałowe, na drzewo, kominki z płaszczem wodnym itd.) rolę głównego opowietrznika spełniają naczynia przelewowe. Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 16.05.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 A co w sytuacji gdy w mojej instalacji nie mam rozdzielacza?(instalacja zamknięta z lutowanej miedzi, grzejniki stalowe, gaz ziemny)Czy wystarczy automatyczny odpowietrznik na kotle i ręczne w każdym grzejniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 16.05.2004 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djk_one 29.03.2021 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Witam,mam kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny VCW-306/5-5, zasilanie CO pociągnięte do rozdzielacza zasilającego grzejniki (bez ogrzewania podłogowego). Instalatorzy tak zamontowali rurki łączące rozdzielacz z kotłem, że nie mogę wkręcić odpowietrznika automatycznego na belce zasilającej rozdzielacza. Twierdzą, że nie jest potrzebne tam odpowietrzenie, gdyż w kotle jest odpowietrznik. Wkręciłem odpowietrznik tylko na powrocie. Czy instalatorzy mówią prawdę i może tak zostać, czy jednak powinienem mieć odpowietrznik na belce zasilającej rozdzielacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 31.03.2021 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 oglądnij to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts