Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpowietrzenie instalacji zamknietej c.o.

Recommended Posts

Witam!

Rury rozdzielacza tj. zasilanie i powrót mają przygotowane gwinty na odpowietrzniki. Ja mam i na zasilaniu i na powrocie automatyczne odpowietrzniki. Myślę, że tak się robi na każdej instalacji tym bardziej, że koszt jednego odpowietrznika nie jest chyba tak wysoki.

Pozdrawiam!

Powietrze ma to do siebie, że zbiera się w różnych miejscach - nie tylko przy rozdzielaczach. Odpowietrznik automatyczny powinien być zastosowany na końcówkach pionów (jeśli takowe istnieją), zalecane jest także to, aby każdy z grzejników miał możliwość odpowietrzenia (własny odpow). Oczywiście wszystko z umiarem. Oprócz zamontowania O w rozdzielaczach proponuję zamontować je w najwyższym punkcie instalacji. O powinien być zawsze otwarty - proponuję montować go z zaworem kulowym, co umozliwia jego odcięcie w przypadku przecieku (co niestety zdaża się często przy kiepskich producentach, zanieczyszczonej instalacji itp.). O powinien być zmontowany na rurce pionowej minimum 20-30cm od poziomu gałązki/ podejścia do np. grzejnika. Wtedy skutecznie będzie odpowietrzał i nie będzie się zawieszał.

A tak na marginesie napełnianie instalacji c.o. powinno odbywać się baaaardzo powoli, aby napływające z wodą powietrze zdążyło uciec przez odpowierzniki - należy szczególnie o tym pamiętać jak są one zamontowane jedynie na rozdzielaczach.

Na każdym końcu pionu powinien być odpowietrznik, co skutecznie je odpowietrza i nie trzeba dawać już kolejnego odpowietrznika bo takowy znajduje się z pewnością na którymś z pionów.

A tak na marginesie mówimy tu przede wszystkim o instalacjach pracujących w układzie zamknietym z naczyniem przeponowym. W przypadku układów tzw. otwartych, które MUSZĄ funkcjonować tam gdzie występuje palenisko (kotły węglowe, miałowe, na drzewo, kominki z płaszczem wodnym itd.) rolę głównego opowietrznika spełniają naczynia przelewowe.

Pa :o

• 16 years później...

Witam,

mam kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny VCW-306/5-5, zasilanie CO pociągnięte do rozdzielacza zasilającego grzejniki (bez ogrzewania podłogowego). Instalatorzy tak zamontowali rurki łączące rozdzielacz z kotłem, że nie mogę wkręcić odpowietrznika automatycznego na belce zasilającej rozdzielacza. Twierdzą, że nie jest potrzebne tam odpowietrzenie, gdyż w kotle jest odpowietrznik. Wkręciłem odpowietrznik tylko na powrocie. Czy instalatorzy mówią prawdę i może tak zostać, czy jednak powinienem mieć odpowietrznik na belce zasilającej rozdzielacza?