Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwniczka pod starym domem - zasypać, czy wykorzystać? + pytanie o szambo

Misterhajt

Recommended Posts

Zamierzam kupić działkę, na której stoi stary drewniany dom, wybudowany niedługo po drugiej wojnie św.

Planuję zgłosić wniosek o rozbudowę tego domu z wykorzystaniem starych fundamentów.

W tym domu, pod podłogą, jest zejście po drabinie do starej piwnicy, która ma około 5m. kwadratowych powierzchni oraz niecałe 2m. wysokości. Ściany solidne i podobno nie podcieka.

Czy ktoś widzi sens wykorzystania tej piwniczki w projekcie nowego domu? Ja nie widzę, ale dostałem już tyle pomocnych wskazówek na tym forum, że wolę zapytać, zanim ją zasypię.

Druga sprawa, którą poruszyłem już w innym temacie, to szambo.

Okazało się, że szambo na tej działce, to tak naprawdę nie szambo, a stara głęboka kręgowa studnia (ponad 10m. głębokości), do której doprowadzono rurę odprowadzającą nieczystości. Korzystała z tego jedna starsza osoba przez parę lat. Te nieczystości pozostają teraz głęboko, a to "szambo" ostatni raz było użyte prawie dwa lata temu.

Czy trzeba to jakoś odkażać? Czy może wystarczy zasypać?

Jak to Wam się widzi?

1. Piwniczkę zasypać najlepiej jakimś gruzem grubym coby się nie zapadło...

2. Studnię zasypać, wyjąć jeden krąg pod ziemią, zagrabić

i zapomnieć o tych występkach trucicielskich. Ścieki nie tylko są głęboko, ale i szeroko po okolicy rozprowadzone,

tak że lepiej udawać że nic takiego nie miało miejsca. Nie przejmować się, mleko już wykipiało...

3. Pomysł rozbudowy domu 65 letniego drewnianego

z wykorzystaniem istniejących fundamentów wydaje mnie się zdecydowanie za bardzo hardcorowy ?

Edytowane przez beton44

Ad. 3

Z tego, co doradzili mi inni forumowicze, to rozbudowa niekoniecznie musi opierać się na wszystkich starych istniejących fundamentach. Wystarczy, żeby nowy dom stanął w tym miejscu, co ta stara chałupa. Fundamenty w można dolać. Przynajmniej tak zrozumiałem.

Ad. 2

Tak właśnie postapić byłoby najlepiej. Dla mnie. Ale czy to zgodne z prawem?

Ad. 3. Ja dałbym wszystkie fundamenty nowe ale nie wiem czy mieści się to jeszcze w rozbudowie czy budowie nowego domu.

Ad. 2. Z tego co się orientuję likwidacja studni to zgodnie z prawem nie tylko "zaspać byle czym i zapomnieć". Być może ktoś sobie o niej kiedyś przypomni a w wyniku kontroli urzędu możesz być za to pociągnięty do odpowiedzialności. Musisz mieć zgodę urzędu na likwidację(pewnie urząd wypowiada się też w jaki sposób to zlikwidować). Chociaż pewnie mnóstwo ludzi tak robi i mało kto ma z tego tytułu potem nieprzyjemności. Ale zgodne z prawem to nie jest.

Ad. 1. Taka piwniczka nie musi być złym pomysłem, czasem na pewno może się przydać. Sam bym taką chciał. Ja bym się mocno zastanowił zanim bym ją zasypał. A może przerobić ją na kanał w garażu jeśli lubisz czasem pogrzebać przy aucie?