lucano 17.12.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Witam, Stoje przed decyzja o zakupie okien do odmu. W tej chwili dom jest w stanie surowym otwartym i chcialbym skorzystac z promocji zimowych, a zamontowac okna na wiosne. Kompletnie nie znam sie na sposobie montazu okien i w wycenie dostalem informacje: "Otwory pod balkonami należy podnmurować przed montażem lub zastosować poszerzenia podprogowe . Cena takiego poszerzenia 120mm wysokiego wynosi ok. 60 zł/mb." Jak sie do tego odniesc majac na uwadze ze wylewki beda robione w pozniejszym etapie. Czy takie poszerzenia podprogowe to jest normalna sprawa przy montazu w takim stanie? Czy jest cos co mozna zrobic lepiej? Okna beda energooszczedne Oknoplusa profil NorskStil. Dzieki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 17.12.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Poszerzenie to jest właśnie ta najlepsza wersja, gorszą jest podmurowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.12.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Rozsądne podmurowanie nie jest wg mnie gorszym rozwiązaniem. Chociaż przy poszerzeniach jest mniej miejsca na błędy. Ogólnie - należy pochwalić sprzedawcę/ doradcę, że na tym etapie zwrócił na to uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 17.12.2013 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Dzięki Panowie Z tego co rozumiem to 12cm od poziomu mialbym drzwi przesuwne. Nie wiem jeszcze jak wyglada sprawa z wylewkami, jaka wysokosc one beda mialy(ogrzewanie podlogowe, styropian chyba z dwoch stron + grubosc betonu) ale podejrzewam ze beda mialy wiecej niz 12cm. Wiec jak to bedzie wygladalo pozniej? Wylewka bedzie wyzsza niz poszerzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.12.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Wtedy mozesz resztę podmurować. Ew. dołożyć jeszcze jedno poszerzenie, np. ok 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 17.12.2013 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 O ile od razu mamy zmniejszyc okno/ powiekszyc poszerzenie aby swobodnie zrobic wylewke pod to co napisalem wyzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 17.12.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Dzięki Panowie ...... Nie wiem jeszcze jak wyglada sprawa z wylewkami, jaka wysokosc one beda mialy(ogrzewanie podlogowe, styropian chyba z dwoch stron + grubosc betonu) ale podejrzewam ze beda mialy wiecej niz 12cm. Wiec jak to bedzie wygladalo pozniej? Wylewka bedzie wyzsza niz poszerzenie? Właśnie docelowa wysokość ocieplenia, wylewki i podłogi jest niezbędna żeby cokolwiek zamawiać czy podmurowywać. Poszerzeń czy profili bazowych może być przecież więcej niż 12 cm, i możesz to wykonać jak na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthizmoo 18.12.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Przy ogrzewaniu podłogowym wysokość wylewki na pewno będzie wyższa niż 12cm o których piszesz. Osobiście uważam, że przed jakimkolwiek zamówieniem musisz dokładnie określić na jakiej wysokości będziesz miał poziom 0. Bez tego nie zamówisz odpowiedniego poszerzenia i co za tym idzie odpowiednio wysokiego okna. Piszesz o oknie przesuwnym, jeśli jest ciężkie pomyśl o dodatkowym profilu wzmacniającym ze stali. Dostępne są systemowo do poszerzeń. Kolejne pytanie, parapet będzie montowany pod ramę okna czy poszerzenie? To też musisz wiedzieć ponieważ poszerzenia występują w różnych wysokościach jak i szerokościach. Jeśli kupisz poszerzenie o szerokości takiej jak rama okna np. 7cm, parapet będziesz mógł zamontować tylko pod poszerzeniem. Jeśli natomiast będziesz chciał go zamontować pod ramą okna, poszerzenie musisz kupić płytsze niż rama. Jeśli będziesz już znał poziom 0 oraz miejsce montażu parapetu, resztę za Ciebie powinien załatwić sprzedawca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 18.12.2013 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Wszystko cacy, wieczorem podjade do majstra i obgadamy kwestie wylewki. O jaki parapet dokładnie chodzi? Mozesz mi wyjasnic najlepiej popierajac jakims zdjeciem bo dla mnie parapet to jest jeden przy oknie na ktorym sa kwiatki . Drzwi balkonowe będą takie: http://www.oknoplus.com.pl/duoport-pas Edytowane 18 Grudnia 2013 przez lucano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 18.12.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Witam Przy ogrzewaniu podłogowym wysokość wylewki na pewno będzie wyższa niż 12cm o których piszesz. Osobiście uważam, że przed jakimkolwiek zamówieniem musisz dokładnie określić na jakiej wysokości będziesz miał poziom 0. Bez tego nie zamówisz odpowiedniego poszerzenia i co za tym idzie odpowiednio wysokiego okna. Piszesz o oknie przesuwnym, jeśli jest ciężkie pomyśl o dodatkowym profilu wzmacniającym ze stali. Dostępne są systemowo do poszerzeń. Kolejne pytanie, parapet będzie montowany pod ramę okna czy poszerzenie? To też musisz wiedzieć ponieważ poszerzenia występują w różnych wysokościach jak i szerokościach. Jeśli kupisz poszerzenie o szerokości takiej jak rama okna np. 7cm, parapet będziesz mógł zamontować tylko pod poszerzeniem. Jeśli natomiast będziesz chciał go zamontować pod ramą okna, poszerzenie musisz kupić płytsze niż rama. Jeśli będziesz już znał poziom 0 oraz miejsce montażu parapetu, resztę za Ciebie powinien załatwić sprzedawca. Pozdrawiam. Parapety ? przy suwankach ? raczej będzie taras od strony zewnętrznej i podłoga od środka. Co do poziomu 0 - to podstawa aczkolwiek, i tak często nie wychodzi jak powinno Co do rodzaju poszerzeń do ładnie to widać na rysunku, który wstawił Stary - masz pokazane właśnie poszerzenia o różnej konstrukcji. Wszystko cacy, wieczorem podjade do majstra i obgadamy kwestie wylewki. O jaki parapet dokładnie chodzi? Mozesz mi wyjasnic najlepiej popierajac jakims zdjeciem bo dla mnie parapet to jest jeden przy oknie na ktorym sa kwiatki . Drzwi balkonowe będą takie: http://www.oknoplus.com.pl/duoport-pas myślę, że parapety nie będą potrzebne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mastahh5 28.12.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Jeśli nie masz piwnic, to wg mnie powinieneś przewidzieć min 10 cm styropianu, ok. 6 cm wylewki oraz 1-2 cm na wykończenie.Oczywiście jeśli masz możliwość myśle ze bez problemu można dać 15 cm.Na budowie miałem chyba z 6 instalatorow i każdy z nich mówił ze min. 10 cm styropianu, ale niektórzy sugerowali, ze warto dołożyć kilka cm (przy podłogowce), jeszcze nie mieszkam wic moja opinia opiera sie na ich sugestiach. Zwróć sobie uwagę czy wybrana wysokość posadzki będzie sie zgrywac ze schodami wewnętrznymi, jeśli masz takowe wylewane oraz drzwiami wejsciowymi. Z tego co wiem poszerzenie można zamówić o praktycznie dowolnej wysokosci Ja osobiście miałem podmurowke na 15 cm plus piana montażowa, a wylewki 17 cm i jest ok.A swoją droga okucia comfort pas to super sprawa, na takie same sie zdecydowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts