fazownik81 17.12.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Stałem sie posiadaczem drewniaczka. Mam styropian i chce go dobrze docieplić. Poczytałem i okazuje sie ze później mogą być problemy z wilgocią. Podejrzewam ze trzeba dać dobrą folie i pustkę powietrza + jakiś spływ tej wilgoci. Ocieplił bym wełną ale juz mam styropian... Jak do zrobić dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Podejrzewam ze trzeba dać dobrą folie i pustkę powietrza + jakiś spływ tej wilgoci. Ocieplił bym wełną ale juz mam styropian... Jak do zrobić dobrze? Jaki spływ ? pierwsze musisz od środka zrobić wór foliowy, szczelny !!! (paroizolację), potem możesz brać się za izolację. Jak wełna, tak i styro wymaga podobnego- identycznego podejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fazownik81 11.03.2014 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Zrobiło sie cieplej i postanowiłem spojrzeć pod dom w celu obadania fundamentów. Ku memu zdziwieniu w drewnianej części jest piach w murowanej metrowy fundament. Jak dobrze wylać fundamenty pod stojącą juz chałupą ? Jak pozniej ocieplić część drewnianą mam twardą wełne mineralną. Orientuje sie ktoś jak przedstawiają sie koszta obicia takiej wełny drewnem w porównaniu do tynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Drewnem? to zależy ile sam zrobisz, kupujesz albo gotowe szalowanie, albo sam się bawisz.Na pewno taniej jak firma i styropian czy wełna.Wełny nie dawaj w pod fundament, a co jak XPS 300 kPa.Bale trzeba zbić deskami od podwaliny po dach, i po 4metry podbijać fundamentem. Nie musisz głęboko robić, jeśli postanowisz zrobić opaskę przeciw wysadzinową, tj 1m pas izolacji dookoła domu, w tedy fundament wyjdzie na 50 cm.Ale to trzeba by było jeszcze przeliczyć, czy 1m, może 70cm ... a może 1,2 m izolacji dookoła, narożniki szerzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 12.03.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Ku memu zdziwieniu w drewnianej części jest piach Czyli chałupa stawiana przez prawdziwych fachowców. Rzadko już stosowana naturalna metoda, która pozwalała na szybkie osuszanie, a nośność miała podobna do betonu. Obok nas drewniane budowle modrzewiowe z XVIII w, na podobnych nasypach piaskowych, ZDROWO stoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fazownik81 13.03.2014 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 "Opaska" jest na 30cm i zdrowa jak nowa, zdrowsza niż na dobudówce którą rozbieram rękami... Chałupa nie pęka trzyma sie mimo swojego 80roku Postanowiłem wylewać fundament od środka kawałkami, dom będzie się opierać na tym właśnie "opaskowym" fundamencie (pomysł teścia myślę ze dobry). Dla bezpieczeństwa tregla 100 + 2 podnośniki kolejowe. Zastanawiam sie czy nie wylać fundamentów razem z podłogą, tzw płytę podłogową... Obkopałem fundamenty z jednej strony na dobudówce i ten ze ten fundament czy ława schodzi sie pod kątem w strone domu i to sporo 10-20 cm i... Podlewać to na równo do pionu i dopiero styropian i folia kubełkowa ? dodam ze teren suchy jest i jednorodny Dzieki wielkie za zainteresowanie:) Bardzo mi pomagacie:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.03.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Jak byś zapodał zdjęcia, to można jeszcze coś dopisać.Ściany przed podbijaniem trzeba złączyć aby bale się nie przesuwały, lub ostatni czy kolejny nie odłączył się od reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fazownik81 06.04.2014 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Z fundamentami po malutku sobie radze:) Mam jeszcze parę pytań: Zamierzam ocieplić część drewnianą wełną a część murowaną styropianem, zona koniecznie chciała by elewacje drewnianą zamiast tynku, przeliczyłem wstępnie (mam ok 150m2 do obicia) ze to koszt ok 4-5tyś imitacja bala, półokrągła. cena 30zł za m2 nie liczyłem jeszcze drewnochronu, wkrętów i oczywiście konstrukcji którą trzeba układać w trakcie układania styropianu/wełny. Tynk wyjdzie gdzieś w tych samych pieniądzach czy taniej ? Robocizna odchodzi, wszystko zamierzam zrobić sam. Zamierzam się wziąć także ze hydraulikę, kominek z płaszczem wodnym, zna ktoś jakieś artykuły jak rozprowadzić rury, jakiej średnicy jak przeliczyć ogrzewanie i jakie grzejniki zastosować? Czy prowadzić rury podłogą czy tylko ścianami?Kolejna sprawa to zmiana drzwi wejściowych, muszę je przenieść tam gdzie okno i tu pytanie jak to zrobić i ile to może kosztować... Projektant i chyba jeszcze jakiś inspektor budowlany i pozwolenie zamknę sie w 500zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.04.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 zona koniecznie chciała by elewacje drewnianą zamiast tynku, przeliczyłem wstępnie (mam ok 150m2 do obicia) ze to koszt ok 4-5tyś imitacja bala, półokrągła. i dobrze Ci radzi .. wełna i tynk to kara. Co masz cały dom w środku folią obłożny ? na pewno nie ... to lepiej niech nic wełny na zewnątrz nie blokuje. Ja wiem że każdy chce dobrze niech sobie oddycha tylko robią się z tego problemy... Policz ile więcej Cię będzie kosztować dołożenie cm .. aby nie robić rurek i grzejników. A robiąc zabudowę lekką suchą, problemem nie jest nawet 30-40cm wełny czy EPS'a Listewki te same, deskowanie to samo, na samej treści skorzystasz czyli na izolacji będzie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fazownik81 11.05.2014 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Zerwałem tynki i podłogi aby dobrać sie do bali i zrobić fundament, chyba po to żeby go ocieplić ale jak robić to porządnie, może kiedyś zrobię poddasze Niestety musze wymienic jeden z bali znajdujący sie na samym dole i tu pytanie czy wymienić cały czy kawałkami? Czy bal musi być dębowy ? Jaki najlepszy? Czy pod fundamenty lać ławy? Zrobić zbrojenie z prętów czy raczej nie trzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.05.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Raczej cały od zamka do zamka. Masz już też wykop przy okazji do zrobienia izolacji pionowej od środka.Plus jeszcze możesz coś wyknuć pod bal kwestia ciśnienia wywieranego na materiał izolacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fazownik81 11.08.2014 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Belki zamówione 5m od zamka do zamka debina oczywiście:) postanowiłem dać jednak wełnę rockwool bita na krzyż. Czyli po kolei najpierw karton, folia, stelarz Aluminiowy, belki drewniane, wełna na krzyż, paroprzepuszczalna mebrana, pustka powietrzna(10cm) i elewacja z drewna. Wszystko dobrze będzie czy coś zamienić? Mam 10 cm miejsca między elewacja a mebrana gdyż musze dorównać ściany do dobudowki która jest szersza... Fundament będzie izolowany od drewna jakąś milimetrowa folia do fundamentów dać ja podwójnie? Murowalem bloczki i nie są idealnie gładkie na wierzchu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts