Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa obiegowa dolnego źródła

adas82

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Doświadczenia instalatorów to ja nie mam, ale tak się zastanawiam, czy dla omawianego przypadku warto dążyć do uzyskania delty 3*C (kupując np. Wilo Stratos 30/1-10 za 1900zł.), czy zadowolić się deltą z przedziału 4 - 5*C jaką powinna zapewnić np. Wilo Star RS 25/8 za 900zł.

Przecież przy mniejszym przepływie, opory DZ jak i parownika wyjdą mniejsze. Co prawda spadnie trochę parowanie, chłodnicza i grzewcza, ale wielu użytkowników ma w instalacjach takie delty i tragedii nie ma.

czy zadowolić się deltą z przedziału 4 - 5*C

Pc nie ma stałej delty, bo temperatura dz się zmienia a więc zmienia się moc pc, a przepływ zostaje ten sam. Znów powrót do instrukcji od mojego Stiebla i wykres pokazujący deltę w zależności od temperatury dz:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=148126&d=1352899261

Wracając do wyboru Stratos, czy zwykły Star, to clarnet wyjaśniał, że zwykła obiegówka ma gorszą sprawność, więc jest bardziej energożerna. Inna też jest cena, więc jak zwykle coś za coś.

Pc nie ma stałej delty, bo temperatura dz się zmienia a więc zmienia się moc pc, a przepływ zostaje ten sam.

Oczywiście, że nie ma stałej delty. Dla stałej wartości przepływu chwilowa delta będzie zależna od chwilowej chłodniczej, a ta zmienia się wraz ze zmianą warunków pracy sprężarki.

Temat wałkowany wielokrotnie i ciągle to samo pytanie: ile wydać i jak skonfigurować całość, aby wyniki uznać za zadowalające.

W tym przypadku już DZ wykonane i PC kupiona. Pozostaje tylko wybór obiegówki, którego dokonać musi właściciel.

Z ciekawości odszukałem moc pobieraną i prąd pobierany (interesowały mnie wartości maksymalne) dla serii Wilo Stratos...

I tak:

25/1-6

9 - 85W / 0,13 - 0,78A

25/1-8

9 - 130W / 0,13 - 1,20A

30/1-12

16 - 310W / 0,16 - 1,37A

Może ja coś żle odczytuję, ale dlaczego moc maksymalna "pasuje" do prądu maksymalnego tylko w ostatnim przypadku?

Czy któryś z kolegów mierzył rzeczywistą moc pobieraną przez te obiegówki?

adas82

Dla DZ i parownika przy 2,7m3/h wyszło 88kPa.

Zatem dla delty 3*C: Wilo Stratos 30/1-10 (jak już koledzy proponowali).

Dla delty 3 - 4*C: Wilo Stratos 25/1-8.

Dla przepływu 2,16m3/h wychodzi 56kPa i jak wynika z charakterystyki, powinna poradzić sobie z tym Wilo Star STG 25/8 (przy delcie ok. 4*C).

Wilo Star STG jest dedykowana do mieszanek glikol-woda (max. 1:1), zatem wydaje się lepszym wyborem niż Wilo Star RS.

Należy dodać, że Wilo Star RS pracują w układach z glikolem, etanolem i o problemach jakoś nie słychać. Jeśli dobrze pamiętam to np. rwxw ma taką i działa prawidłowo.

Poprawka:

- opory DZ nie 48kPa, tylko 16,2kPa

- DZ i parownik nie 88kPa, tylko 56,2kPa

- dla 2,16m3/h nie 56kPa, tylko 36kPa

Edytowane przez Zigobar
Błąd w obliczeniach

fachman19

Dzięki za odpowiedż. Tutaj jesteśmy we właściwym temacie, zatem dla serii Stratos:

- podana moc maksymalna się zgadza (mierzyłeś watomierzem)

- podany prąd maksymalny się "nie zgadza" (jest wartością chwilową, rozruchową)

- dla 30/1-12 podany prąd maksymalny nie jest wartością chwilową (logiki w tym wszystkim jakoś nie widzę, ale może chodzi o to, aby mieszać ludziom we łbach...).

• 6 years później...

Bracia forumowicze odkopałem temat ponieważ muszę zakupić nową pompkę obiegową DZ (poziome 2x spiralne 2x liniowe odcinki po 150mb i 2 dobiegi po 30mb).

Zastosowałem na początku pompkę z odzysku, która pracowała z piecem węglowym - Wilo Pico Yonos 25 1-6, która pobiera max 41w jednak okazuje się być za słaba ponieważ w przeciągu kilkudziesięciu minut DZ mocno się wychładza. Dodatkowo zauważyłem, że tylko połowa rozdzielacza jest w skroplinach podczas pracy pompy (rozdzielacz jest w studni poza domem).

Wiem, że ProStaź ma Wilo 25 1-8 i chodzi na maxa https://wilo.com/pl/pl/Produkty-i-zastosowania/Wyszukiwarka-pomp/Yonos-PICO-25-1-8_9390.html jednak kosztuje ona 800zł.

Przeglądałem allegro i trudno mi było znaleźć pompę obiegową do 300-400zł ktróra by pracowała w temp do -5, -10*C i nie brałaby więcej niż 100w.

Czy możecie mi polecić jakąś pompę, która by dała radę przegonić moje DZ i nie brałą by więcej niż te 100-150w? Nie stać nas na wydatek 800zł na pompkę DZ stąd szukam jakiejś alternatywy do połowy tej kwoty.

Rozumiem, że im pompa pracuje z max mocą np 100w to jej wysokość podnoszenia nie ma znaczenia bo ważna jest moc silnika tak? Chyba, że coś nie tak gadam to podpowiedzcie mi proszę.

Zastosowałem na początku pompkę z odzysku, która pracowała z piecem węglowym - Wilo Pico Yonos 25 1-6, która pobiera max 41w jednak okazuje się być za słaba ponieważ w przeciągu kilkudziesięciu minut DZ mocno się wychładza. Dodatkowo zauważyłem, że tylko połowa rozdzielacza jest w skroplinach podczas pracy pompy (rozdzielacz jest w studni poza domem).

.

Kolego napisałeś

DZ mocno się wychładza i pracuje połowa rozdzielacza

Wychodzi że połowa pętli ci nie działa a nie że pompka za mała

Dobrze odpowietrzyłeś?

U mnie ta pompka działa. Fakt że na 4x150mb, ale jak 2 pętle zamknę to również daje spokojnie radę

Edytowane przez mpalys

Myślę, że dobrze odpowietrzyłem. jednak gdy PC załącza pompę obiegową DZ to wyraźnie słyszę jak glikol się rusza/przelewa w rurach dobiegowych. Żaden ze mnie hydraulik - raczej samouk i nie wiem czy ten dźwięk oznacza, że DZ jest zapowietrzone. Odpowietrzałem przy otwartym lustrze w beczce.

Wczoraj gdy izolowałem rury DZ w studzience rozdzielczej zauważyłem właśnie, że 2 pętle bliżej pętli dobiegowych są zapocone, a te 2 dalsze nie.

DZ mocno się wychładza i w bardzo szybkim tempie - po około 40-50 minutach działania powrót DZ wchodzący z PC jest cały zaszroniony - czekam na termometry, żeby zamontować i sprawdzać temp DZ.

mpalys ty także masz pompkę 25 1-6 yonos pico? DZ mamy podobne ja mam o 60mb dłuższe przez dobiegi i 2 nitki liniowe a u ciebie chyba wszystkie są spiralne z tego co pamiętam.

20191129_112309.jpg

Tak mam Ynos pico 1-6

DZ 4x150 rura fi40

rury mam w piwnicy i wszystkie są jednakowo zapocone.

Gdy włącza się pompka nie za bardzo słychać by się coś przelewało.

zamknij zawory na tych zapoconych obiegach i zobacz co się dzieje

Stawiam jednak na zapowietrzone pętle - chyba nawet na te spiralne

To i u mnie powinno działać. Odpowietrzę raz jeszcze DZ i podłogówkę w domu bo kilka pętli jest zapowietrzonych i mam nadzieję, że wszystko zadziała

mpalys puściłem ci powiadomienie - daj znać proszę.

Panowie mam zapytanie czy przy pomocy pompy obiegowej jaką mam do DZ uda mi się skutecznie odpowietrzyć DZ?

Pytam ponieważ przy napełnianiu na początku użyłem tej pompki https://selgros24.pl/Budowa-remont-i-majsterkowanie/Narzedzia-i-warsztat/Elektronarzedzia/Pompy/Lider/POMPA-ZATAPIALNA-LIDER-PWB-400-pp106221.html i nie poradziła sobie z napełnieniem mojego DZ. Zmuszony byłem wypożyczyć taką pompę https://www.boels.pl/wynajem/pompy/pozostale-pompy/pompa-do-lozka-wodnego i ona sobie poradziła aż z naddatkiem.

Edytowane przez sruba014

Ooo dziękuję ci Ignac! Myślałem, że znowu będę musiał wypożyczać tą pompę. Mam nadzieję, że ta pompka obiegowa Wilo da radę odpowietrzyć cały układ DZ.

Kilka minut temu spuściłem ciśnienie z DZ (trzymałem 1.8 bara) - zeszło z układu ponad 100l glikolu! Myślałem, że zejdzie max 20-30l.Czy myślicie, że ta pompka obiegowa da radę wtłoczyć większość tego glikolu z powrotem do rur?

Ciśnienie dobiję opryskiwaczem ogrodowym.

Najgorsze to, że ten glikol będziesz musiał z powrotem wlać. Nie wiem w jaki sposób to zrobisz . Ja po prostu dolałem do pełna włączyłem obiegówkę na pewien czas, jak wyszło trochę powietrza to znów dolewałem i tak aż do skutku.Jak dolewałem to odkręciłem zaworek w naczyniu przeponowym aby zeszło z niego ciśnienie i napełniło się glikolem. Gdy już nalałem do pełna zakręciłem zaworek, nabiłem powietrza tak około 1 bara i w ruch obiegówka. W trakcie odpowietrzania było widać jak spadało ciśnienie, czyli glikol z naczynia przepływał w DZ. Edytowane przez cangi80

100 litrów to niezły wynik :)

jest tam duża ilość powietrza

Odpowietrzaj pętla po pętli bo inaczej do lata nie zdążysz :)

Ja do odpowietrzania wziąłem pompę taką ogrodniczą do podlewania 4 bary i z 3m3/h.

coś takiego https://allegro.pl/oferta/pompa-ogrodowa-do-wody-hydrofor-jet-1100-wat-inox-8331907150

Pompa brała glikol z beczki i wylot z DZ do tej samej beczki.

Tylko powrót był odseparowany tak by pompa nie zasysała powstających bąbelków powietrza

Każda pętla odpowietrzała się parę godzin,

Te rozdzielacze masz pod kątem tak by powietrze do odpowietrzników szło?

Edytowane przez mpalys

Dzięki!

Aby wlać glikol z powrotem do rur chcę zrobić tak jak za pierwszym razem tylko wolniej :) i bez wypożyczania tej pompy. Taka pompka ogrodowa jak wstawiłeś byłąby super, ja mam taką https://selgros24.pl/Budowa-remont-i-majsterkowanie/Narzedzia-i-warsztat/Elektronarzedzia/Pompy/Lider/POMPA-ZATAPIALNA-LIDER-PWB-400-pp106221.html i nie dawała rady wepchnąć glikolu do rozdzielacza. Z tym, że przy jej pomocy próbowałem napełnić wszystkie pętle na raz, może gdy będę je napełniał pojedynczo jak radzicie to wtedy ta pompa ogrodowa by sopbie poradziła.

Chcę to zrobić w tej beczce, do której wypompowałem glikol jak pisze mpalys.

A czy można by z powrotem wtłoczyć wtłoczyć glikol do rur używając tylko pompki obiegowej DZ? Tzn powrót zanurzam całkowicie w glikolu a zasilanie jest tuż nad lustrem wody. Włączam pompkę obiegową, którą mam już zamontowaną i ona by napełniała poszczególne nitki... Tak jak chciałem to zrobić na fotce poniżej. Odłączyłem zasilanie i powrót z PC i do wiadra z glikolem, jednak okazało się jak pisałem wcześniej, że i wiadro było za mało :)

Czy to nie dobry pomysł? Pytam bo wydaje mi się, że pompka obiegowa nie ma aż takiej mocy żeby przepchać i wypełnić całą średnicę rury glikolem i obawiam się żeby nie było tak, że obiegówka będzie przepychać glikol ale tylko np. w połowie wysokości rury będzie płynął roztwór a nad nim będzie pustka powietrzna... Mam nadzieję, że dobrze to wytłumaczyłem.

Mpalys pytasz czego w taki sposób za pomocą kolan podłączyłem rury DZ do rozdzielacza? Jeżeli tak to z prostego powodu - za chiny ludowe nie mogłem ich wygiąć w łuk... prędzej bym je złamał niż tak nagiął, stąd decyzja o kolanach.

20200104_124922.jpg

Edytowane przez sruba014

To twoje zdjęcie - gdzie jest we DZ a gdzie WY?

po pierwsze pompka powinna pchać glikol w DZ - przy odpowietrzaniu (później najlepiej ją dać na wejściu do pompy bo temp wyższe niż na wyj z pompy )

zawór zwrotny - po ki grzyb ci na DZ? - tym bardziej do odpowietrzania.

Za ocynk na DZ nie jeden by cię "zjadł" na forum :)

Zrobił bym tak:

wiadro w najwyższym punkcie -> pompka poniżej -> DZ - powrót z DZ do wiadra

pilnować by powietrze co wychodzi z DZ pompa nie zassała

Będzie chlapać :)

nie pytałem o kolanka w studzience tylko czy rozdzielacze masz pod kątem tak by sie odpowietrzały. Końcówka rozdzielacza gdzie jest odpowietrznik powinna byc wyżej niz drugi koniec