Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt dodania pieca na ekogroszek do co gazowego

bonio89

Recommended Posts

Witam,

Jaki jest orientacyjny koszt pracy hydraulika przy podłączaniu pieca na ekogroszek i bojlera do istniejącej instalacji co i cw gazowej. Chcę głównie grzać piecem na ekogroszek a gazowego używać rano i dogrzewania się jesienią/wiosną. Dodatkowo korzystać z gazowego do podgrzania wody gdy nie jest ciepła w bojlerze. Metraż parter 60m^2 + piwnica 36m^2, kamienica, 3 osoby.

Myślałem nad piecem ok 12-19kW (5000 zł)+ bojler 140l (500 zł) i dodatkowy materiał (1000zł). Ile by kosztowało podłączenie czegoś takiego?

Witam,...

i dodatkowy materiał (1000zł). Ile by kosztowało podłączenie czegoś takiego?

Tyle to może materiały na podłączenie samego kotła (dobra pompa zje ponad połowę) a i tak tylko wtedy jeśli cały układ istniejący jest otwarty.

Jak zamknięty to zależy od wykonania - 2 do 3 razy tyle.

Rozumiem że to pomysł, bo gazu idzie za dużo?

Sam zakup taniego kotła to nie wszystko. Jak napisał gentoonx - kominy, wentylacje + projekty i zgody.

Raczej zastanówcie się razem z sąsiadami nad termomodernizacją kamienicy.

2 000 m3 to ok. 18 000 kWh z CWU. dla 60m2.

Inwestycja w ocieplenie, w przeliczeniu na jedno mieszkanie, zapewne będzie tańsza niż zakup kotła na ekogroszek i modernizacja kotłowni. Możesz w ten sposób zmniejszyć koszty grzania przynajmniej dwukrotnie.

Moim zdaniem nie bardzo masz wybór.

Na ekogroszku zaoszczędzisz góra 30%. Zmniejszając zużycie gazu pewnie wpadniesz w droższe taryfy. Gaz od 1.01 drożeje o kilka %.

Cała inwestycja z przejściem na paliwo stałe może się zwrócić dopiero po 7 - 10 latach, a dom dalej nie ocieplony.

Czarno widzę ogrzewanie węglem za 7 - 10 lat, z gazem gdybanie. Będą łupki - będzie taniej.

Próbuj rozmawiać z sąsiadami. W końcu są w takiej samej sytuacji.

Zbadaj w swoim starostwie czy nie mają jakiś dotacji na termomodernizację + częściowy kredyt.

Per saldo może się okazać, że rata kredytu będzie równa oszczędnościom na ogrzewaniu.

Jaki jest status mieszkania, a raczej czy uzyskasz zgodę na zmianę elewacji tylko w swojej części?

Edytowane przez Greengaz

Koszt roczny przeszło 4000zł. Sam kocioł na groszek i bojler z grzałką będzie lepszym rozwiązaniem?

Możesz taniej i bardziej komfortowo obniżyć ten koszt, spróbuj dostarczyć tanie ciepło tanim klimatyzatorem lub tanią pc pw do swojego systemu, to pozwoliłoby sporo obniżyć zużycie gazu. Jeśli masz dostęp do en el w tar G12 to pc mogłaby chodzić w tańszej taryfie a kocioł gazowy w drogiej. Kilka lat temu zainstalowałem u siebie 2 tanie klimatyzatory i wiem co potrafią. Zwłaszcza w Twojej miejscowości są bardzo dobre warunki do uzyskania dużej sprawności pc powietrznej.

Instalacje jest zamknięta, niestety nie mam informacji o kominie. Zastanawiam się nad kupnem bo cena jest atrakcyjna.

No to podnieś sobie koszty inwestycyjne:

1. separacja obiegów - do 2000zł + ew. 500-600zł spięcie ładowania CWU z węglowego (ale już za wymiennikiem)

2. zetka - to najmniejszy koszt - można za 50zł

3. komin spalinowy zewnętrzny - w sumie jak się policzy wszystko to porządny komin dwuścienny zewnętrzny do kotła na paliwo stałe to 1000zł/mb, albo systemowy zewnętrzny jeśli można dostawić do ściany - 3x taniej po wykończeniu, ale jak to kamienica to raczej nie pozwolą, itd, itp rozwiązań można mnożyć

4. kanał wentylacyjny - jak nie masz wewnątrz to zewnętrzny, a to już rura dwuścienna ocieplana i też 300zł/mb

Jeśli jest tak jak napisałem to koszty inwestycyjne zrobią ci się X 2,5, i co z tego że węgiel tani?