Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja stropu

szumigt

Recommended Posts

Witajcie.

Mam domek ok 32+32m2 (9,5x4,1m mierzone na zew budynku) powierzchni z poddaszem. Jak na razie domek nie jest wcale nie ocieplony. Planuję izolację rozpocząć od dachu czyli wełna w 2 warstwach tj ok. 25cm. Dach z pełnym deskowaniem i papą. Potem w planie jest remont stropu pomiędzy poddaszem a parterem. Strop jest drewniany na belkach 12cm.

Teraz moje pytanko:

1. Z izolacją dachu nie ma co dyskutować ale czy jest sens remontować też strop?? Jak na razie na poddaszu jest poprostu graciarnia, jednak planuję zagospodarowanie i zrobienie kilku pokoi. Dlatego jak na razie poddasze zostanie nieużytkowe ale w dalszych planach jak najbardziej użytkowe ... Innymi słowy czy w takiej sytuacji sensowaniejsze jest pozostawienie pustki powietrznej w stropie czy wsadzenie wełny ?? Z tego co czytałem nieruchome powietrze izoluje znacznie lepiej niż wełna/styropian ... Acha podłoga na poddaszu to już ułożone deski ..

2. Gdzie w takich przypadkach stosować folię paraizolacyjną ?? Czy stosować ją tylko w miejscach gdzie będzie łazienka/kuchnia ??

Z góry dziękuję wam za jakąkolwiek pomoc... :)

Edytowane przez szumigt
poprawki tekście powierzchnia

Remont dachu, jako 1 zamierzam zrobić w przyszłym roku (planowane rozpoczęcie w okolice wiosny). Co do remontu stropu nie wiem ale myślę że będzie to zaraz po zakończeniu dachu.

Przyznam się że ilozacja akustyczna mnie nie interesuje a jedynie cieplna.

Jednego nie rozumiem. Tutaj w tabelce podają wartości dla powietrza i wełny skalnej. Dla powietrza wartość ta jest mniejsza prawda ??

Czemu piszesz o nieruchomym powietrzu jeśli mowa sugerujesz wypełnić strop wełną ... wtedy powietrza będzie tam raczej mało. ??

Edytowane przez szumigt
Link do Wiki

Traktuj pojęcie powietrza nieruchomego jako abstrakcyjne :)

Jeżeli zaczniesz ogrzewać pomieszczenia na dole to będziesz miał ruch ciepłego powietrza ku górze.

Izolacyjność takiego pustego 12 cm stropu jest znikoma...

Nie ignorował bym też kwestii akustyki -> będzie Cię strasznie irytować tupanie nad głową.

jaką masz wilgotność wewnętrzną ?? jaką zamierzasz mieć za 3 lata ??

Matko ...wartości nie znam. Generalnie nie zamierzam tego zmieniać bo względnie sucho jest... pomimo tego że (niespodzianka) w domku brak jako takiej wentylacji.

Napewno nie jest to tak jak u teściów gdzie wstając rano latem mam np. zaparowane szyby. :/

Wiem że jak ocieplę styropianem domek to mogę mieć z wilgocią kłopot ale o tym pomyślę jak zrobię strop/dach, tzn jak będę miał robić ocieplenie ścian.

Czemu pytasz ??

Edytowane przez szumigt
male poprawki tekstu

Witajcie.

Teraz moje pytanko:

1. Z izolacją dachu nie ma co dyskutować ale czy jest sens remontować też strop?? Jak na razie na poddaszu jest poprostu graciarnia, jednak planuję zagospodarowanie i zrobienie kilku pokoi. Dlatego jak na razie poddasze zostanie nieużytkowe ale w dalszych planach jak najbardziej użytkowe ... Innymi słowy czy w takiej sytuacji sensowaniejsze jest pozostawienie pustki powietrznej w stropie czy wsadzenie wełny ?? Z tego co czytałem nieruchome powietrze izoluje znacznie lepiej niż wełna/styropian ... Acha podłoga na poddaszu to już ułożone deski ..

Z góry dziękuję wam za jakąkolwiek pomoc... :)

A ja bym dyskutował z taka kolejnością prac.

Skoro tymczasem (może na kilka lat ?) poddasze ma być graciarnią, to po co teraz ocieplać dach kosztem stropu ?

Pustka powietrzna w stropie to żadna izolacja, bo konwekcja spowoduje że te 12 cm będzie w ciągłym ruchu i energia cieplna

ucieknie do poddasza, które tymczasem ma być.........................magazynem rzeczy zbędnych ?

Z kolei jeśli zrobisz skuteczne ocieplenie stropu i jednocześnie dachu, to wydasz pieniądze na zbędne ocieplenie dachu. Pozbawisz się jednocześnie możliwości indywidualnego podejścia do tego dachu w momencie projektowania urządzania poddasza użytkowego.

Według mnie w pierwszej kolejności powinieneś zadbać o ocieplenie stropu, jednocześnie też zastanowić się, czy nie jest konieczna jakaś jego modernizacja - wzmocnienie, skoro za jakiś czas mają tam być pokoje ?

A dach masz mocny, deskowany, na papie, zatem nic jemu nie będzie bez ocieplenia, które i tak nie będzie wykorzystane.

Edytowane przez pzw

Tzn ... Piszac "z izolacja dachu nie ma co dyskutować miałem na myśli ze sposobem jego wykonania. Poniważ mam krokwie 12 cm to wełna 10, tutaj jedyjie dyskusyjne jest czy dawać 1cm łatę, potem 2 warstwa 15 cm wełny. Kuszę jedyniepokierzyć najpierw fo w takiej konfoguracji mi wyjdzie , bo domek ma dach doś specyficzny. W jedym miejscu wysokość w kalenicy (do desek) to 2.2cm. W drugim natomiast to 2.35 do jętek czyli do desek jakieś 2.65. Rysunek nawet gdzieś tu pokazywałem. Mogę ogrzebać jak by kktoś mógł pomóc, bo nie wiem czy nie lepiej by było dach zrobić od nowa.

Co do kolejności to możesz mieć rację... Osobiście chciałbym zrobić poddasze w 1 sezon ale to tylko moja opinia...

• 1 month później...

Przede wszystkim zamieść szkic od frontu z wyraźnym zaznaczeniem, gdzie przebiega aktualna linia stropu i belek na których, bądź pod którymi on leży ?

I zaznacz na tym szkicu odległości stropu od kalenicy po bokach i na środkowym wywyższeniu. Tak samo zaznacz te odległości dla bocznych ścian. Zamieszczony rysunek jest za mało dokładny.

Na tym forum pozwalają zamieszczać do rozdzielczości 640 x 480 ( chyba?). Możesz również zrobić zdjęcie całego budynku i na nim , w programie graficznym, dodać linie stropu i zaznaczyć odległości.

Możliwe ze jak się uwzględni poziom stropu i konieczne ocieplenie dachu, to by należało zrobić jakąś przeróbkę ?

Kluczowe jest, jakie masz plany co do tej góry i ile wysokości Cię zadowoli ?