Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cieknie zawór kolowy spod rączki zamykania jak uszczelnić?

gorny7

Recommended Posts

witam

cieknie mi spod raczki zawory kulowego. Czy można to jakoś uszczelnić czy tylko zostaje wymiana?

próbowałem trochę teflonem pod rączke ale to nic nie daje.

zawór jest przed pompą centralnego na obejściu. takz że wolał bym to uszczelnić niz wymieniać

taki szajsowate zawory, może odkręcany był kilka razy przez 6 lat żeby sprawdzić filtr

jakiej firmy są dobre zawory w przystepnych cenach?

p.s nie czekając na poradę zastosowałem po odkręceniu rączki ciasną uszczelkę gumowa i na nią jakąś podkładkę (biała z zielonym pokryciem na to jakiś pierścień żeby to docisnąć i na wierzch nakrętka. na razie trzyma jak bedzie możliwowść to pewnie trzeba zawór ale się zobaczy

ScreenHunter_25 Dec. 18 17.17a.jpg

ScreenHunter_26 Dec. 18 17.59.jpg

ScreenHunter_25 Dec. 18 17.59.jpg

Edytowane przez gorny7

Zawór Valwex zapewne?

Cóż... na ich wyroby naciąłem się już kilkakrotnie i obecnie omijam ich szerokim łukiem, co i Tobie radzę. Póki co nie cieknie, to ok, ale podejrzewam, że prędzej czy później trzeba będzie toto wymienić. Kiedyś pompę z nagła szlag trafi (z czystej złośliwości losu wynika, że będzie to zimą przy mrozach poniżej -10), a wtedy się okaże, że zaworu nie da się ruszyć, bo zakamieniał, a bez jego zakręcenia wymiana pompy to spuszczanie wody z całego obiegu.

Z tego typu zaworków polecam Ferro.

J.