Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żołta woda - ale tylko ciepła

habzimierz

Recommended Posts

Hello,

W tym wątku radziłem się odnośnie wyboiru firmy w Warszawie. Wybór padł na Otago z Białołęki (zestaw hydrofor z napowietrzaniem + odżelaziacz + zmiękczacz). Woda była na początku OK, biała i praktycznie bez zapachu, glazurnicy nawet ją pili.

Ostatnio jednak instalacja trochę postała nieużywana i przy powrocie do użytkowania zaczęła lecieć lekko żółtawa woda - ale tylko ciepła. Zimna jest krystalicznie biała i w zupełności ok.

Facet z Otago mówi, że być może jest jakiś syf w instalacji, który jest wypłukiwany tylko przez ciepłą wodę ale trochę to dla mnie brzmi jak czary mary.

Ratunku! :confused: ;)

Hello,

W tym wątku radziłem się odnośnie wyboiru firmy w Warszawie. Wybór padł na Otago z Białołęki (zestaw hydrofor z napowietrzaniem + odżelaziacz + zmiękczacz). Woda była na początku OK, biała i praktycznie bez zapachu, glazurnicy nawet ją pili.

Ostatnio jednak instalacja trochę postała nieużywana i przy powrocie do użytkowania zaczęła lecieć lekko żółtawa woda - ale tylko ciepła. Zimna jest krystalicznie biała i w zupełności ok.

Facet z Otago mówi, że być może jest jakiś syf w instalacji, który jest wypłukiwany tylko przez ciepłą wodę ale trochę to dla mnie brzmi jak czary mary.

Ratunku! :confused: ;)

Pitu pitu. Syf w instalcji. Nieuzywanej praktycznie jeszcze. Jesli firma tak mowi tzn ze nie wie co jest zle albo nie chce wiedziec.Kup jakis sensowny tester zelaza i sprawdz ile jest przed filtrem, ile za filtrem (w zimnej wodzie).

DObrze jesli napiszesz jaki masz typ pompy, jakiej jestsrednicy ten odzelaiacz, kiedy plukales filtr, dokladniejsze okreslenie pH (cos dokladniej niz 5-6

im wiecej informacji tym lepiej.

marcin

Czy jesteś pewny ,że nie zakaziłeś studni .W ciepłej wodzie reakcje i biologia przebiega szybciej.

Czasem zasobnik na cwu ma uszkodzoną emalie.

Pobierz wodę z kranu i daj do sanepidy .Oddzielnie z ciepłej i zimnej .Filtr oczyszcza dwie.

Więc jak w zimnej jest ok to filtr też ok.

Czasem materiały instalacji reagują . NP miedziane rury i ocynkowane kształtki (zbrodnia)

Czasem zmienia się woda w studni .Opady deszczu. nieszczelna głowica studni.

To temat rzeka.

Niema filtra na wszystko.

Czy ta żółta woda leci ze wszystkich podejść? Czy tylko z niektórych?

Po otworzeniu ciepłej na dłuższą chwilę, żółta woda leci cały czas? Czy tylko przez pierwsze sekundy?

Z czego masz instalację? Nie ma po drodze jakichś fragmentów stalowych? Nie zostały tam użyte aby elementy nieocynkowane, "czarne" (do inst. gazowych)?

A co jest u Ciebie źródłem ciepłej wody (bojler, przepływowy ogrzewacz?) - jeśli chcesz sprawdzić, czy to kwestia instalacji czy wody, to proponuję pobrać próbkę zaraz za zmiękczaczem i odżelaziaczem i lekko podgrzewać - jeśli będzie żółta, to kwestia wody, jeśli nie - problemu szukaj w instalacji CWU.