motogun 18.12.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Cześć, mam wątpliwości co do montażu okien w wykuszu: Okna maja 230cm wyskosci. Co o tym myślicie? Odbiór mam w sobotę i jeszcze nie zapłaciłem wiec łatwiej będzie o poprawienie montażu. Pozdrawiam Kamil Edytowane 18 Grudnia 2013 przez motogun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.12.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 A może jeszcze wkleiłbyś swoją umowę? Byłby lepszy podgląd na całą sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motogun 18.12.2013 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Umowa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.12.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) post mi się zdublował Edytowane 18 Grudnia 2013 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.12.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Ok, nie tyle chodziło mi o dosłowne potraktowanie tej sprawy a ogólnie. Czy nie umawialiście się na to, że będą częściowe poszerzenia, a resztę podmurujesz? Z moich obserwacji wynika, że większość klientów kompletnie to bagatelizuje i ma zwyczajnie gdzieś, że o czymś mówimy. Chyba wszyscy liczą, że my-okniarze wszystko zrobimy bez mrugnięcia okiem.. . Zawsze można było domówić i zapłacić za dodatkowe poszerzenia sięgające samego chudziaka.Tylko że zwykle przy zamawianiu patrzycie co by tu jeszcze obciąć a nie co zrobić lepiej. Wybacz - jestem przewrażliwiony na takie podejście "nie zapłacę - bo reklamuję.. " Właśnie się dopatrzyłem, że masz "ciepły montaż" Zrobiony w 3/4, bez dołów. Czy cena za ten montaz też była o 25% nizsza niz u tyc hco robią kompletnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motogun 18.12.2013 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Widzisz jeśli zostałbym poinformowany, ze potrzebny jest dodatkowe poszerzenie, oczywiscie po wytłumaczeniu po co, to zgodziłbym sie bez mrugniecia okiem:yes: Dobra, brakuje ciepłego montazu na dole, cos jeszcze jest według Ciebie nie zgodnie ze sztuką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 18.12.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Witam Dla mnie pytanie podstawowe - czy producent stolarki nie dołączył "instrukcji montażu" ? jeżeli tak to sprawdź poprawność montażu z tym dokumentem. Co do "sztuki budowlanej" to na moje nie jest takowy montaż z nią zgodny, jak zresztą 99% wykonywanych w naszym kraju co zapewne kolega Test potwierdzi Jeszcze jak podasz wymiary to będzie łatwiej zweryfikować np ilość pkt podporowych itp. Co do uwagi odnośnie "ciepłego" montażu to może nie został jeszcze dokończony ? może będzie doklejona membrana z epdm pod całą grubość zewnętrznej wylewki ? kto wie ? pewnie inwestor pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motogun 18.12.2013 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Michał dzieki za odpowiedz, wymiary okien to 230cmx80cm i 230x160. Co do "ciepego" montazu, to jeśli możesz powiedz co lezy jeszcze w gestii osobyy montujacej okna? chodzi mi o dół okna.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 18.12.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Dół okien zapewne nie jest trwale zakotwiony do podłoża, to podstawowy błąd takiego montażu. Kliny drewniane w tym miejscu też nie są wskazane. W instrukcji producenta mogą być niedozwolone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 18.12.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Witam Michał dzieki za odpowiedz, wymiary okien to 230cmx80cm i 230x160. Co do "ciepego" montazu, to jeśli możesz powiedz co lezy jeszcze w gestii osobyy montujacej okna? chodzi mi o dół okna. pozdrawiam Czyli jak na wykusz to nie za wielkie, na szczęście Podstawa - INSTRUKCJA - bo to wyznacznik, nasza wiedza i praktyka to inna inszość Okna muszą być odpowiednio podparte i zamocowane mechanicznie w otworze, w wypadku wykuszu na łącznikach rurowych to bardzo istotne jest zakotwienie całej konstrukcji - tak na moje to jakbym się zaparł to całość się chwieje ale może się mylę - nie widać mocowań bocznych i górnych. Co do szczelności to wszelkie taśmy i inne powinny być po całym obwodzie okna, nawalenie na dole w niektórych miejscach takiej ilości pianki to też kiepskie rozwiązanie. Widzę, że choć stal w poszerzeniach jest, nie widać jednak czy samo poszerzenie jest odpowiednio połączone z ramą - jest tam doszczelnienie ? np taśma rozprężna, i jak Panowie mają zamiar rozwiązać doszczelnienie tych dziur pod łącznikiem ? Jednak na moje największym problemem jest - brak ustaleń PRZED podpisaniem umowy - o czym mówił już Finlandia. Niestety z moich obserwacji to powód wielu problemów - niestety w przynajmniej 80% przypadków winny jest inwestor, który woli "wierzyć" tańszemu fachowcowi więc sprzedawcy wolą nie proponować kosztownych rozwiązań a potem ... nie ma za co wykonać montażu tak jak należy. Tak więc KTO jest winny ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motogun 19.12.2013 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Witam,wcale nie było taniej niz u innych okniarzy, a poza tym co mialem dopytywac sie "fachowca" czy jak polaczy poszezenie z oknem albo czy jak zamontuje okna to bede jakies dziury? bez przesady. Wszystkie odpowiedzi sugeruja ze to moja wina bo nie ustalilem PRZED, a moim zdanie to generalny problem z wykonawcami - to wy macie wyjasnic dokladnie co trzeba przygotowac, jakie sa warianty, ewentualnie zaproponowac przygotowanie do montazu(odplatnie lub nie).Zapamietajcie KLIENT NASZ PAN a nie odwrotnie!!! Jeśli powierzam robote autoryzowanemu przedstawicielowi znanego producenta to ma to zrobic z zalocenia pozadnie.ale nie Człowiek musie sie znac na wszystkim bo inaczej go zrobia w wała Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.12.2013 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Poza kiepsko wyglądającym podparciem całego wykuszu i brakiem folii na dole (konsekwencja braku podmurowania - bo wtedy dałoby się ją bez większego problemu przykleić) to więcej specjalnie nie widać na zdjęciach, także ja zakładam że jest ok. Można się spierać co więcej zrobic lepiej, ale to nie na tym polega. Ogólnie rzecz biorąc - widzę brak przygotowania otworu do tego montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motogun 19.12.2013 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Czyli dobry fachowiec nie powinien rozpocząć montażu w takim otworze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 19.12.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Cześć, mam wątpliwości co do montażu okien w wykuszu: [ATTACH=CONFIG]230794[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]230795[/ATTACH] Okna maja 230cm wyskosci. Co o tym myślicie? Odbiór mam w sobotę i jeszcze nie zapłaciłem wiec łatwiej będzie o poprawienie montażu. Pozdrawiam Kamil Mnie to tu brakuje jeszcze bandaża zakrwawionego i można kręcić film o jakimś powstaniu Dół to się trzyma na "słowo honoru" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 19.12.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Witam Czyli dobry fachowiec nie powinien rozpocząć montażu w takim otworze? dobry fachowiec omówiłby ten element z Tobą przed montażem. Co do Twoich zarzutów, że to Twoja wina to tak nie jest - pisząc o tym chciałem tylko uczulić kolejnych inwestorów, że pewne elementy naprawdę warto omawiać wcześniej, ale zgadzam się, że inicjatywa powinna wyjść od sprzedawcy a nie od Ciebie. Można to jeszcze poprawić więc bez nerwów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 20.12.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 montaż w części dolnej do porawy, nie może być tak, że masz dziury jak pięść pod balkonem i chwieje się balkon w dolnej części. Pamietaj, autoryzowany nie znaczy lepszy. Po prosty wspólpracuje z jakąś firmą i "prawdopodobnie" ma okna tylko z tej firmy. Ot tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts