szczepek 29.01.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Jeżeli będziesz robił ramki stalowe do więźby to ustal w negocjacjach, czy cena stanu surowego zawiera wykonanie takich ramek. Chyba mam wykonawcę. Stanęło na 41 kpln . łącznie ze ścianami poddasza (murowanymi) , oraz oczywiście te ramki stalowe. Ustaliłem, ze cały dach - ze wszystkimi ramkami itp. Jeszcze do tego szambo. myślę, ze to nie jest zła cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 29.01.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 No a teraz mam dogadywanie się z hurtowniami. Zacząłem od dachu, bo jak się okazuje firmy produkujące dachówki chcą w zimie zwiększyć sprzedaż i idą promocje, przez co mozna kupić dachówke w przyzwoitej cenie.A ze mnie interesuje jedynie ceramiczna angobowana, to jest o co walczyć. sama dachówka + gąsiory + zakończenia, trójniki - czyli pokrycie - to wyszło 13 kpln - sam material. rafal, ile cie wyszlo pokrycie? czy ktoś ma zdanie o dachówce czerwona miedź angoba sirius f-y rupp ceramika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 29.01.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 a tak wogóle to ile mamy metrów dachu? w projekcie jest 255m2 a w hurtowniach jak liczą z rzutu wychodzi im okrągłe 300 m2 - skąd się to wzięlo?policzył to ktoś dokładnie? ile m2 dachówki wziąć na "zapas" - tzw. straty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 02.02.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Już sam sobie odpowiem.Już policzyłem.Tym razem wydaje mi się że dokładnie.Hurtowni pomylił się kąt nachylenia dachu.Policzyli prawie jak dla chaty góralskiej.A ma być 40 stopni Może się komuś przydaWyszło 255 m2 dachu co oznacza, ze trzeba te 260 m2 kupićplus oczywiście dodatkiboczna lewa (ilośc zależy od dachówki)boczna prawa (ilośc zależy od dachówki)gąsiory(ilośc zależy od dachówki)1 gąsior z mufą (na kalenicę)9 gąsiorów początkowych3 trójniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta S. 02.02.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Już sam sobie odpowiem. Już policzyłem.Tym razem wydaje mi się że dokładnie. Brawo Sczepek Co za dokładność. I nie zakupisz niepotrzebnychilości dachówki. Jednak trzeba bez przerwy trzymać rękę na pulsie i z olówkiem w dłoni sprawdzać każdego "fachowca"... Pozdawiam i życzę kolejnych dobrych obliczeń. Już niedugo, kiedy nadejdzie wiosna, pewnie i my zaczniemy odświeżać sobie matematykę Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 14.02.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 podnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 15.02.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 no własnie. Zima - to aktywnośc zmalała. Wszystcy już zaprojektowali co zaprojektować mieli i czekają na wiosnę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 16.02.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Raport z ostatniej chwili: Stal - 3 tony -kupionapustaki - ponad 4 tys. - kupionedachówka - kupionadrewno - około 20m3 - w trakcie kupowania cholera. czemu ta zima tyle trwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 16.02.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Rafal. chcialbym ponowić swoją prośbe. Jeśli prowadziłeś zestawienia ile czego kupiłes do stanu surowego (beton, cement, drewno dodatki)bez dachówki, stali i pustaków, bylbym naprawę wdzięczny, gdybyś dal mi takie zestawienie. Nawet bez cen - wystarczą ilości ile czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 21.02.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 podnoszę! i melduję że mieszka się bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 21.02.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Rafal. chcialbym ponowić swoją prośbe. Jeśli prowadziłeś zestawienia ile czego kupiłes do stanu surowego (beton, cement, drewno dodatki) bez dachówki, stali i pustaków, bylbym naprawę wdzięczny, gdybyś dal mi takie zestawienie. Nawet bez cen - wystarczą ilości ile czego. Cement - 5 palet (5 x 1,4 tony) Beton: ławy - 19,25 m3, bo ściany były murowane chudziak - 12 m3 strop - 28 m3 deski - 1 m3 przy fundamentach, potem 6,5 m3 na strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 23.02.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Cement - 5 palet (5 x 1,4 tony) Beton: ławy - 19,25 m3, bo ściany były murowane chudziak - 12 m3 strop - 28 m3 deski - 1 m3 przy fundamentach, potem 6,5 m3 na strop No to ślicznie dziekuję ! Tego właśnie w projekcie mi brakowało. Będę przynajmiej wiedział czy wykonawca nie przesadza. szczepek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 23.02.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 podnoszę! i melduję że mieszka się bardzo dobrze Bodekku - naprawdę pozazdrościć ! juz naprawdę cholera mnie bierze z tą zimą. gdybym przynajmniej własne fundamenty zobaczył, to by mi to znacznie nastrój poprawiło. A tu nic. śnieg, śnieg śnieg. Dobrze przynajmniej ze sobie drewno w dobrej cenie znalazłem. Czy ktoś z was robiąc ogrodzenie korzystał z gotowych betonowych podmurówek tzw pływających. Musze od razu zacząć od ogrodzenia. Zrobię normalne z siatki na razie, słupi wmuruję w fundamenty, natomiast pod siatką chciałem kupic gotowe murki betonowe ale nie wiem po pierwsze jak to sie sprawuje i jak wychodzi cenowo w stosunku do fundamentu kopanego i wylewanego z betonu. Ktoś z was coś wie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 24.02.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 podnoszę! i melduję że mieszka się bardzo dobrze Bodekku - naprawdę pozazdrościć ! juz naprawdę cholera mnie bierze z tą zimą. gdybym przynajmniej własne fundamenty zobaczył, to by mi to znacznie nastrój poprawiło. A tu nic. śnieg, śnieg śnieg. Dobrze przynajmniej ze sobie drewno w dobrej cenie znalazłem. Czy ktoś z was robiąc ogrodzenie korzystał z gotowych betonowych podmurówek tzw pływających. Musze od razu zacząć od ogrodzenia. Zrobię normalne z siatki na razie, słupi wmuruję w fundamenty, natomiast pod siatką chciałem kupic gotowe murki betonowe ale nie wiem po pierwsze jak to sie sprawuje i jak wychodzi cenowo w stosunku do fundamentu kopanego i wylewanego z betonu. Ktoś z was coś wie na ten temat? szczepek - ja też się wk........ ale już po wszystkim 3mam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 06.03.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 pozdrawiam i podnoszę , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 07.03.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Kierownika budowy też już mam. Chciałem zacząć od 3 kwietnia, ale nadal nie wiem, czy to wypali, bo pogoda jaka jest każdy widzi - a teren mam trudny - bo trochę górek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 08.03.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Uruchomiłem dziennik budowy - na razie w nim mało informacji - ale za to ile miejsca do wpisywania ! Na poczatek skupiłem się na działaniach już historycznych i działce, z którą miałem nielada kłopotów : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 22.03.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 no to hoop do góry wiosna idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 22.03.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Niestety minął pierwszy dzień wiosny a nastał kolejny dzień zimy i jak tu cieszyć sie z postępów budowy? nie macie dość zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 27.03.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 mamy ale dzisiaj się ociepliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts