bodekku 05.04.2006 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Ja prawdopodobnie ruszam w lipcu... Pozwolenie na budowę jest, kierownik jest, ekipa na 90% wybrana. Ruszamy w maju:-) W maju również rodzimy:-) Oj, szykują się zmiany... Pozdrawiam wszystkich wielbicieli Petunii. Marta - no to do boju mam nadzieję że przesyłka się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta S. 05.04.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Marta - no to do boju mam nadzieję że przesyłka się przyda Bodek - przesyłka przydała się bardzo. Bez przerwy analizuję, porównuję, obliczam i... mam ochotę na zmiany. Dopiero odebraliśmy cieplutkie pozwolenie na budowę, a już szykuje nam się kilka nowych pomysłów. Np przeniesienie kominka na ścianę naprzeciw planowanego jego miejsca. Taras mamy w części ogrodowej, więc ściana z pierowtnym wyjściem jest bez okien i tutaj właśnie przenosimy kominek. Dzięki temu zyskujemy dłuższą ścianę na postawienie wypoczynku. Poza tym zmniejszamy przejścia z salonu do kuchni i hollu, zyskując centymetry na postawienie tam czegokolwiek... Podobno kiedy wybuduje się dom, człowiek często powtarza, "gdybym budowal raz jeszcze, zmieniłbym to, tamto..." Ja mówię tak już dzisiaj, a nawet pierwsza łopata nie została wbita:-) Zmieniłabym wiele, choć teraz staram się ograniczyć do najbardziej praktycznych pomysłów. Tutaj pytanie: BODEK - 1. czy zachowaliście garderobę na poddaszu? 2. Czy schody zostawiliście jako zabiegowe, czy może sprawiliście sobie spocznik? Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_Sk 06.04.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Czesc!Pozdrowienia dla wszystkich budujących "petunię". Ja właśnie ruszyłem ze ścianami... Robota idzie, aż miło... Czy ktoś może powiedzieć mi coś na temat kominów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta S. 07.04.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Czesc! Pozdrowienia dla wszystkich budujących "petunię". Ja właśnie ruszyłem ze ścianami... Robota idzie, aż miło... Czy ktoś może powiedzieć mi coś na temat kominów? Gratulacje, Kris. A gdzie budujesz? Co do kominów, to np możesz niż zrezygnować, decydując się na rekuperację Niech moc będzie z nami - my tez ruszamy w tym roku, choć najwcześniej pod koniec maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 07.04.2006 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Czesc! Pozdrowienia dla wszystkich budujących "petunię". Ja właśnie ruszyłem ze ścianami... Robota idzie, aż miło... Czy ktoś może powiedzieć mi coś na temat kominów? Gratulacje, Kris. A gdzie budujesz? Co do kominów, to np możesz niż zrezygnować, decydując się na rekuperację Niech moc będzie z nami - my tez ruszamy w tym roku, choć najwcześniej pod koniec maja. Wychodze na marudera, bo my dopiero w sierpniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta S. 07.04.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Wychodze na marudera, bo my dopiero w sierpniu... Ostry - co to za minka? Najważniejsze, że ruszacie w tym roku, a ze w sierpniu - to jaki to powód, by nazwać się maruderą? Bedziesz miał tę przewagę, że na błędach naszych będziesz się mógł uczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 07.04.2006 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 No ja Wam zycze w takim razie zebym nie mial sie na czym uczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 11.04.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Marta - no to do boju mam nadzieję że przesyłka się przyda Bodek - przesyłka przydała się bardzo. Bez przerwy analizuję, porównuję, obliczam i... mam ochotę na zmiany. Dopiero odebraliśmy cieplutkie pozwolenie na budowę, a już szykuje nam się kilka nowych pomysłów. Np przeniesienie kominka na ścianę naprzeciw planowanego jego miejsca. Taras mamy w części ogrodowej, więc ściana z pierowtnym wyjściem jest bez okien i tutaj właśnie przenosimy kominek. Dzięki temu zyskujemy dłuższą ścianę na postawienie wypoczynku. Poza tym zmniejszamy przejścia z salonu do kuchni i hollu, zyskując centymetry na postawienie tam czegokolwiek... Podobno kiedy wybuduje się dom, człowiek często powtarza, "gdybym budowal raz jeszcze, zmieniłbym to, tamto..." Ja mówię tak już dzisiaj, a nawet pierwsza łopata nie została wbita:-) Zmieniłabym wiele, choć teraz staram się ograniczyć do najbardziej praktycznych pomysłów. Tutaj pytanie: BODEK - 1. czy zachowaliście garderobę na poddaszu? 2. Czy schody zostawiliście jako zabiegowe, czy może sprawiliście sobie spocznik? Pozdrawiam wszystkich. odpowiadam 1. garderoba została a nawet ją lekko powiększyliśmy 2. schody są zabiegowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 11.04.2006 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Rafal9, Widzialem Twoja Petunie w weekend. Super Zona sie troche wystraszyla, ze dom jest wiekszy niz jej sie wydawalo... Mam do Ciebie pytanie. W projekcie jest taras na gruncie. A ty zrobiles wylewany. Jest jakis funkcjonalny powod Twojej decyzji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 11.04.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Rafal9, Widzialem Twoja Petunie w weekend. Super Zona sie troche wystraszyla, ze dom jest wiekszy niz jej sie wydawalo... Mam do Ciebie pytanie. W projekcie jest taras na gruncie. A ty zrobiles wylewany. Jest jakis funkcjonalny powod Twojej decyzji? Cieszę się, że się podoba Co do tarasu to powód był prozaiczny - wylewany był w cenie stanu surowego, a na gruncie trzeba by innš ekipę wołać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 14.04.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Zdrowych Spokojnychi Radosnych Świąt Wielkanocnych życzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta S. 21.04.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Hej Marta, No to bedziecie mieli co robic... Ile powiedziala Twoja ekipa za wybudowanie Petunii? OJ, Martwo w petuniach, martwo... Ostry - mam na razie kosztorys za fundamenty, który jest na kwotę 34.000 /materiały załatwia wykonawca, bo ja jestem na finiszu ciąży, a tu trzeba zgrać dostawy itd..., więc zdecydowaliśmy, że do stanu zero pozwolimy sobie na full serwis;-)/ W tym jest wszystko, od ściągania humusu, a także taras, który powiększyliśmy i przerzuciliśmy na stronę ogrodową. Budynek jest powiększony o 1m, ale tylko na krótkiej ścianie kotłowni. Czy to wygórowana cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 21.04.2006 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Marta, Tak jak Ci napisalem na priva nie jestem w stanie ocenic. Dostalem w sumie tylo jedna oferte z materialami i to na calosc budynku. Cena astronomiczna - stan surowy otwarty ponad 190tys. (bez dachowki!) Jestem pewien ze da sie duzo duzo taniej... No ale moze niech sie wypowiedza fachowcy - Ralaf9. Za ile mozna stan surowy otwarty postawic (z materialami)? Pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 21.04.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Co do fundamentów:wyszło ok. 22 tys za wszystko (z geodetą, koparką, hydrauliką, chudziakiem) ale bez tarasu (myślę, że ok 1-2 tys. za taras). Cały stan surowy z pokryciem dachówką ceramiczną (Sirius), więźbą z ramkami stalowymi, ścianki działowe, itp.wyszło ok. 145 - 150 tys. zł.Wstępne szacunki mówiły o 130, ale święte prawo budowlane mówi, że zawsze min. 10% trzeba doliczyć do wstępnych danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta S. 21.04.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Co do fundamentów: wyszło ok. 22 tys za wszystko (z geodetą, koparką, hydrauliką, chudziakiem) ale bez tarasu (myślę, że ok 1-2 tys. za taras). . No i dolina... Według kosztorysu robocizna za stan zerowy to 11.000, materiały 17.600, a sprzęt i transport 5.400 RAFAŁ - czyli według Ciebie to wygórowane koszty? Jeśli tak, to chyba będę szukać innej ekipy, albo po prostu trzeba zasiąść do twardych rozmów. które kwoty są Twoim zdaniem zawyżone? Mogę rozpisać dokładnie za co ile sobie policzyli. Niestety w tym nie ma geodety:-( Oj... zaczyna się. A inni inwestorzy twierdzili, że to dobra i niedroga ekipa... A jeśli chodzi o taras to u nas koszt 1500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 21.04.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Co do fundamentów: wyszło ok. 22 tys za wszystko (z geodetą, koparką, hydrauliką, chudziakiem) ale bez tarasu (myślę, że ok 1-2 tys. za taras). . No i dolina... Według kosztorysu robocizna za stan zerowy to 11.000, materiały 17.600, a sprzęt i transport 5.400 RAFAŁ - czyli według Ciebie to wygórowane koszty? Jeśli tak, to chyba będę szukać innej ekipy, albo po prostu trzeba zasiąść do twardych rozmów. które kwoty są Twoim zdaniem zawyżone? Mogę rozpisać dokładnie za co ile sobie policzyli. Niestety w tym nie ma geodety:-( Oj... zaczyna się. A inni inwestorzy twierdzili, że to dobra i niedroga ekipa... A jeśli chodzi o taras to u nas koszt 1500zł Nie łam się. Jak uda Ci się zejść do 30 tys. to cena dobra. W końcu za komfort się płaci, zawsze usługa na gotowo wyjdzie drożej. Robocizna powinna być 5-8 tys., materiały na pewno taniej, sprzęt to tylko koparka (max 1.5 tys), a transport w każdym składzie materiałów jest w cenie. Rozpisz dokładniej to poanalizujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta S. 21.04.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Nie łam się. Jak uda Ci się zejść do 30 tys. to cena dobra. W końcu za komfort się płaci, zawsze usługa na gotowo wyjdzie drożej. Robocizna powinna być 5-8 tys., materiały na pewno taniej, sprzęt to tylko koparka (max 1.5 tys), a transport w każdym składzie materiałów jest w cenie. Rozpisz dokładniej to poanalizujemy. Rafał, przesłałam mail z wyceną. Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenciaF 21.04.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Witam wszystkich jestem Renata i tak jak państwo postanowiłam wybudować dom w petuniach. Wczoraj odkryłam to forum i bardzo żałuję że nie zrobiłam tego wcześniej.Dom będzie pod Warszawą, obecnie oczekujemy na zatwierdzenie planu. Mamy zamiar rozpocząć prace budowlane w sierpniu. Bardzo chciała bym zobaczyć już istniejący taki dom (chociażby popatrzeć przez płot). Mam kilka pytań, może ktoś z Państwa znajdzie czas na odpowiedź.Jaka jest wysokość skosów na poddaszu, bo mój mąż zmienił plan podwyższając poddasze o 20 cm, bo po jego analizie wynikało że jest za nisko. Z garażu wydzielił kotłownię, tym sposobem powiększając gabinet i łazienkę na dole. Trudno mi opisać gdzie teraz będzie wejście do łazienki ale moim zdaniem chyba będzie niżej niż poziom salonu.Na górze dodatkowo wydzielił pralnie z części łazienki.Jaka jest ocena Państwa po wybudowaniu domu, jego funkcjonalności?Ile trwa budowa domu do stanu takiego jak jest na zdjęciach P. Rafała, czy od sierpnia do listopada zdążymy?Pozdrawiam R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenciaF 21.04.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Jeszcze jedno pytanie z jakiego materiału Państwo budują?Wczoraj przeczytałam, że POROTHERM jest promieniotwórczy, czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 21.04.2006 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 RenciaF, Witamy Ja tez zaczynam w sierpniu. Moja ekipa zaklada na wykonanie stanu surowego otwartego 3 miesiace. Tak tez im wpisalem w umowie. Piszesz ze czekacie na zatwierdzenie planu. Mowisz o planie zagospodarowania przestrzeni?? Co do radioaktywnosci POROTHERMU to zapraszam na inne watki forum poswiecone tej tematyce. Ale od siebie dodam tylko zebys sie ta kwestia wogole nie przejmowala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts