Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PETUNIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 621
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marta - no to do boju :D

mam nadzieję że przesyłka się przyda :)

Bodek - przesyłka przydała się bardzo. Bez przerwy analizuję, porównuję, obliczam i... mam ochotę na zmiany. Dopiero odebraliśmy cieplutkie pozwolenie na budowę, a już szykuje nam się kilka nowych pomysłów. Np przeniesienie kominka na ścianę naprzeciw planowanego jego miejsca. Taras mamy w części ogrodowej, więc ściana z pierowtnym wyjściem jest bez okien i tutaj właśnie przenosimy kominek. Dzięki temu zyskujemy dłuższą ścianę na postawienie wypoczynku. Poza tym zmniejszamy przejścia z salonu do kuchni i hollu, zyskując centymetry na postawienie tam czegokolwiek... Podobno kiedy wybuduje się dom, człowiek często powtarza, "gdybym budowal raz jeszcze, zmieniłbym to, tamto..." Ja mówię tak już dzisiaj, a nawet pierwsza łopata nie została wbita:-) Zmieniłabym wiele, choć teraz staram się ograniczyć do najbardziej praktycznych pomysłów. Tutaj pytanie: BODEK - 1. czy zachowaliście garderobę na poddaszu? 2. Czy schody zostawiliście jako zabiegowe, czy może sprawiliście sobie spocznik?

Pozdrawiam wszystkich.

Czesc!

Pozdrowienia dla wszystkich budujących "petunię". Ja właśnie ruszyłem ze ścianami... Robota idzie, aż miło...

Czy ktoś może powiedzieć mi coś na temat kominów?

Gratulacje, Kris. A gdzie budujesz? Co do kominów, to np możesz niż zrezygnować, decydując się na rekuperację ;) Niech moc będzie z nami - my tez ruszamy w tym roku, choć najwcześniej pod koniec maja.

Czesc!

Pozdrowienia dla wszystkich budujących "petunię". Ja właśnie ruszyłem ze ścianami... Robota idzie, aż miło...

Czy ktoś może powiedzieć mi coś na temat kominów?

Gratulacje, Kris. A gdzie budujesz? Co do kominów, to np możesz niż zrezygnować, decydując się na rekuperację ;) Niech moc będzie z nami - my tez ruszamy w tym roku, choć najwcześniej pod koniec maja.

Wychodze na marudera, bo my dopiero w sierpniu... :(

Marta - no to do boju :D

mam nadzieję że przesyłka się przyda :)

Bodek - przesyłka przydała się bardzo. Bez przerwy analizuję, porównuję, obliczam i... mam ochotę na zmiany. Dopiero odebraliśmy cieplutkie pozwolenie na budowę, a już szykuje nam się kilka nowych pomysłów. Np przeniesienie kominka na ścianę naprzeciw planowanego jego miejsca. Taras mamy w części ogrodowej, więc ściana z pierowtnym wyjściem jest bez okien i tutaj właśnie przenosimy kominek. Dzięki temu zyskujemy dłuższą ścianę na postawienie wypoczynku. Poza tym zmniejszamy przejścia z salonu do kuchni i hollu, zyskując centymetry na postawienie tam czegokolwiek... Podobno kiedy wybuduje się dom, człowiek często powtarza, "gdybym budowal raz jeszcze, zmieniłbym to, tamto..." Ja mówię tak już dzisiaj, a nawet pierwsza łopata nie została wbita:-) Zmieniłabym wiele, choć teraz staram się ograniczyć do najbardziej praktycznych pomysłów. Tutaj pytanie: BODEK - 1. czy zachowaliście garderobę na poddaszu? 2. Czy schody zostawiliście jako zabiegowe, czy może sprawiliście sobie spocznik?

Pozdrawiam wszystkich.

odpowiadam :)

1. garderoba została a nawet ją lekko powiększyliśmy

2. schody są zabiegowe

Rafal9,

Widzialem Twoja Petunie w weekend. Super :) Zona sie troche wystraszyla, ze dom jest wiekszy niz jej sie wydawalo... :)

Mam do Ciebie pytanie. W projekcie jest taras na gruncie. A ty zrobiles wylewany. Jest jakis funkcjonalny powod Twojej decyzji?

Cieszę się, że się podoba :D

Co do tarasu to powód był prozaiczny - wylewany był w cenie stanu surowego, a na gruncie trzeba by innš ekipę wołać.

Hej Marta,

No to bedziecie mieli co robic... :)

Ile powiedziala Twoja ekipa za wybudowanie Petunii?

OJ, Martwo w petuniach, martwo... Ostry - mam na razie kosztorys za fundamenty, który jest na kwotę 34.000 /materiały załatwia wykonawca, bo ja jestem na finiszu ciąży, a tu trzeba zgrać dostawy itd..., więc zdecydowaliśmy, że do stanu zero pozwolimy sobie na full serwis;-)/ W tym jest wszystko, od ściągania humusu, a także taras, który powiększyliśmy i przerzuciliśmy na stronę ogrodową. Budynek jest powiększony o 1m, ale tylko na krótkiej ścianie kotłowni. Czy to wygórowana cena?

Marta,

Tak jak Ci napisalem na priva nie jestem w stanie ocenic. Dostalem w sumie tylo jedna oferte z materialami i to na calosc budynku. Cena astronomiczna - stan surowy otwarty ponad 190tys. :o (bez dachowki!)

Jestem pewien ze da sie duzo duzo taniej... No ale moze niech sie wypowiedza fachowcy - Ralaf9. Za ile mozna stan surowy otwarty postawic (z materialami)?

Pozdr!

Co do fundamentów:

wyszło ok. 22 tys za wszystko (z geodetą, koparką, hydrauliką, chudziakiem) ale bez tarasu (myślę, że ok 1-2 tys. za taras).

Cały stan surowy z pokryciem dachówką ceramiczną (Sirius), więźbą z ramkami stalowymi, ścianki działowe, itp.

wyszło ok. 145 - 150 tys. zł.

Wstępne szacunki mówiły o 130, ale święte prawo budowlane mówi, że zawsze min. 10% trzeba doliczyć do wstępnych danych.

Co do fundamentów:

wyszło ok. 22 tys za wszystko (z geodetą, koparką, hydrauliką, chudziakiem) ale bez tarasu (myślę, że ok 1-2 tys. za taras).

.

No i dolina... Według kosztorysu robocizna za stan zerowy to 11.000, materiały 17.600, a sprzęt i transport 5.400

RAFAŁ - czyli według Ciebie to wygórowane koszty? Jeśli tak, to chyba będę szukać innej ekipy, albo po prostu trzeba zasiąść do twardych rozmów. które kwoty są Twoim zdaniem zawyżone? Mogę rozpisać dokładnie za co ile sobie policzyli. Niestety w tym nie ma geodety:-( Oj... zaczyna się. A inni inwestorzy twierdzili, że to dobra i niedroga ekipa...

A jeśli chodzi o taras to u nas koszt 1500zł

Co do fundamentów:

.

No i dolina... Według kosztorysu robocizna za stan zerowy to 11.000, materiały 17.600, a sprzęt i transport 5.400

RAFAŁ - czyli według Ciebie to wygórowane koszty? Jeśli tak, to chyba będę szukać innej ekipy, albo po prostu trzeba zasiąść do twardych rozmów. które kwoty są Twoim zdaniem zawyżone? Mogę rozpisać dokładnie za co ile sobie policzyli. Niestety w tym nie ma geodety:-( Oj... zaczyna się. A inni inwestorzy twierdzili, że to dobra i niedroga ekipa...

A jeśli chodzi o taras to u nas koszt 1500zł

Nie łam się. :wink: Jak uda Ci się zejść do 30 tys. to cena dobra. W końcu za komfort się płaci, zawsze usługa na gotowo wyjdzie drożej.

Robocizna powinna być 5-8 tys., materiały na pewno taniej, sprzęt to tylko koparka (max 1.5 tys), a transport w każdym składzie materiałów jest w cenie.

Rozpisz dokładniej to poanalizujemy.

Nie łam się. :wink: Jak uda Ci się zejść do 30 tys. to cena dobra. W końcu za komfort się płaci, zawsze usługa na gotowo wyjdzie drożej.

Robocizna powinna być 5-8 tys., materiały na pewno taniej, sprzęt to tylko koparka (max 1.5 tys), a transport w każdym składzie materiałów jest w cenie.

Rozpisz dokładniej to poanalizujemy.

Rafał, przesłałam mail z wyceną. Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady. Z góry dziękuję za pomoc.

Witam wszystkich jestem Renata i tak jak państwo postanowiłam wybudować dom w petuniach. Wczoraj odkryłam to forum i bardzo żałuję że nie zrobiłam tego wcześniej.

Dom będzie pod Warszawą, obecnie oczekujemy na zatwierdzenie planu. Mamy zamiar rozpocząć prace budowlane w sierpniu. Bardzo chciała bym zobaczyć już istniejący taki dom (chociażby popatrzeć przez płot).

Mam kilka pytań, może ktoś z Państwa znajdzie czas na odpowiedź.

Jaka jest wysokość skosów na poddaszu, bo mój mąż zmienił plan podwyższając poddasze o 20 cm, bo po jego analizie wynikało że jest za nisko. Z garażu wydzielił kotłownię, tym sposobem powiększając gabinet i łazienkę na dole. Trudno mi opisać gdzie teraz będzie wejście do łazienki ale moim zdaniem chyba będzie niżej niż poziom salonu.

Na górze dodatkowo wydzielił pralnie z części łazienki.

Jaka jest ocena Państwa po wybudowaniu domu, jego funkcjonalności?

Ile trwa budowa domu do stanu takiego jak jest na zdjęciach P. Rafała, czy od sierpnia do listopada zdążymy?

Pozdrawiam R

RenciaF,

Witamy :D

Ja tez zaczynam w sierpniu. Moja ekipa zaklada na wykonanie stanu surowego otwartego 3 miesiace. Tak tez im wpisalem w umowie.

Piszesz ze czekacie na zatwierdzenie planu. Mowisz o planie zagospodarowania przestrzeni??

Co do radioaktywnosci POROTHERMU to zapraszam na inne watki forum poswiecone tej tematyce. Ale od siebie dodam tylko zebys sie ta kwestia wogole nie przejmowala :wink: