Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PETUNIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Jeszcze jedno pytanie z jakiego materiału Państwo budują?

Wczoraj przeczytałam, że POROTHERM jest promieniotwórczy, czy to prawda?

Gratuluję wyboru projektu!

Co do czasu budowy - wypowie się pewnie ekipa - jeśli mają tyle osób, że są w stanie postawić dom w kilka miesięcy - to nie ma się co martwić. Umowa obliguje ich do terminu zakończenia prac.

Co do materiałow:

u nas będzie porotherm. Nikt nie straszył nas promieniotwrczoscią... Wybór materiałów jest jednak większy, więc jeśli Pani bliżej do natury - można budować konstrukcję drewnianą /Bodek pięknie już w takich drewnianych petuniach mieszka:-)/

• Odpowiedzi 621
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy w gronie fanów Petunii, gdzie pod wawą bedziesz stawiać petunie bo ja w babicach a ostry koło pruszkowa. Wynika że 3 petunie zaczną powstawać w lato pod wawą.

Trzymam kciuki!

A czy przypadkiem nie kupowałaś i adaptowałaś projektu w Akami bo zmiany jakie wprowadziliście proponowali mi tam?

Pozdro

Witam wszystkich!

Widze ze grono sie powieksza. Ja buduje na Śląsku. Właśnie zakończyłem śiany i ekipa przygotowuje sie do stropu. Korzystając z okazji (w koncu znalazlem troche czasu zeby tu wpaść) prosze wypowiedzcie się co sądzicie o cenie robocizny - 45.000 - stan surowy otwarty. Do tego nie interesuje mnie zamawianie ani odbiór materiałów, transport, maszyny i urządzenia - wszystko zapewnia wykonawca.

Może niebawem wkleje jakies fotki.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich!

Widze ze grono sie powieksza. Ja buduje na Śląsku. Właśnie zakończyłem śiany i ekipa przygotowuje sie do stropu. Korzystając z okazji (w koncu znalazlem troche czasu zeby tu wpaść) prosze wypowiedzcie się co sądzicie o cenie robocizny - 45.000 - stan surowy otwarty. Do tego nie interesuje mnie zamawianie ani odbiór materiałów, transport, maszyny i urządzenia - wszystko zapewnia wykonawca.

Pozdrawiam.

Witam, nasz dom będzie pod Piasecznem w miejscowości Lesznowola, mteriałem będzie poroterm . Mąż projekt i adaptację kupił w jakimś biurze na Bartyckiej, dokładnie nie wiem. Mamy trochę problemów z usytuowaniem domu na działce. Działka ma koło 1000 m ale z dwoch strom drogę, jedną gminną a drugą prywatną i brzegi działki są pościnane. Chcieliśmy dom umiejscowić 8 m od drogi wjazdowej i 4 od prywatnej, ale okazuje się że przez to ścięcie nie możemy, bo brama nie będzie sie otwierać, dodatkowo potrzebna zgoda własiciela drogi prywatnej. Mam pytanie, u nas nie ma jeszcze utwardzonej drogi dojazdowej, jest z gliny.

Czy w takim przypadku nie podnieść domu aby kiedyś jak ją utwardzą, dom nie stał niżej niż droga? , a jeżeli tak to o ile aby nie było problemu z zarzutami, że moja woda spływa do sąsiada? Pozdrawiam

Witam wszystkich!

Pozdrawiam.

Kris - a czy możesz zajrzeć do swojego kosztorysu i ocenić ile wyszła robocizna za stan zero? A jesli chodzi o zamawianie i odbiór materiałów, to nie masz obaw o to, że wykonawcy nie będzie się chciało negocjować cen, szukać atrakcyjnych? Po prostu kupi co trzeba i tyle... Ja własnie mam co do tego obawy, a wiem, że na materiałach można oszczędzić jeśli się samemu z hurtowaniami negocjuje... I jeszcze jedno pytanie: czy i na ile masz wycenioną robociznę za dach - cieślę i dekarza - ile wezmą za metr? I co ewentualnie wchodzi w zakres prac - czy ocieplanie i orynnowanie równiez? Może inni zwolennicy Petunii wypowiedzą się na temat cen za dach?

Pozdrawiam.

CZeśc petuńki.

A ja nie moge się wygrzebać z ogrodzenia. Ale stanęło już na tym ze 15 maja ogrodzenie będzie, a ekipa wchodzi na budowe.

Widze, że grono petuniek nam rośnie a niedługo będzie zupełnie mały forumowicz/ka/ - Marty !

Naliczyłem nas 7.

Co do kosztów robocizny stanu surowego: ja skończyłem negocjacje za stan surowy na kwocie 41 tys (ze ścianami działowymi na górze i tarasem i szambem). za wykonanie poziomu zero wykonawca policzył 17 tys.

Jeszcze jedno pytanie z jakiego materiału Państwo budują?

Wczoraj przeczytałam, że POROTHERM jest promieniotwórczy, czy to prawda?

DAJCIE SPOKÓJ Z TĄ PROMIENIOTWÓRCZOŚCIĄ :D

faktem jest że wszystkie wypalane materiały pochodzenia naturalnego odznaczają się pewnym poziomem naturalnej promienitwórczości. Im więcej żużla w materiale tym ta promietwórczośc może być wyższa, ale w przypadku takich materiałów jak porotherm można o tym zapomniec.

Dla mnie - ważniejszym parametrem była cena porothermu. znacznie taniej wychodzi jednak z pustaka maxa. Trzeba to tylko przeliczyc. Ja kupiłem 4 032 szt maxa.

Witam wszystkich!

Pozdrawiam.

Gdzie na śląsku budujesz? moze od strony krakowa? moze dałoby się obejrzec?, jaki to etap?

Cena bardzo przystępna - tak mi się wydaje. jednakże z tym ,ze nie interesuje cię zamawianie materiałów rozwiązanie moze nie byc do końca dobre, bo jeśli wykonawca wcale nie będzie zamawiał tam gdzie jest najtaniej?

"Zdolny wykonawca" może zrobic tak: - dać niską cenę na robocizne - zamawiać materiały u znajomego, od którego dostanie np 10% rabat na wszystkie zamawiane materiały, a na fakturze będzie oczywiście cena wyzsza, więc hurtownik z wykonawca podzielą rabacik między siebie.

a inwestor dostanie faktury ibędzie zadowolony bo teoretycznie wszystko będzie sie zgadzało.

Z tym, że to inwestor moze zaoszczedzićte 10 %, gdyby troche pojeździł A przy petuniach jest co oszczedzać.

Witam wszystkich!

Pozdrawiam.

Gdzie na śląsku budujesz? moze od strony krakowa? moze dałoby się obejrzec?, jaki to etap?

Cena bardzo przystępna - tak mi się wydaje. jednakże z tym ,ze nie interesuje cię zamawianie materiałów rozwiązanie moze nie byc do końca dobre, bo jeśli wykonawca wcale nie będzie zamawiał tam gdzie jest najtaniej?

"Zdolny wykonawca" może zrobic tak: - dać niską cenę na robocizne - zamawiać materiały u znajomego, od którego dostanie np 10% rabat na wszystkie zamawiane materiały, a na fakturze będzie oczywiście cena wyzsza, więc hurtownik z wykonawca podzielą rabacik między siebie.

a inwestor dostanie faktury ibędzie zadowolony bo teoretycznie wszystko będzie sie zgadzało.

Z tym, że to inwestor moze zaoszczedzićte 10 %, gdyby troche pojeździł A przy petuniach jest co oszczedzać.

Jeśli chodzi o zakup materiałów to jestem spokojny. Srawdzam na bieżąco ceny i porównuje je z innymi hurtowniami. Mój wykonawca to bardzo solidny i uczciwy gość (az dziw bieże ze w dzisiejszych czasach jeszcze tacay są). W hurtowniach ma konkretne upusty. Można powiedzieć że kupuje po maksymalnie niskich cenach.

Witam wszystkich!

Pozdrawiam.

Kris - a czy możesz zajrzeć do swojego kosztorysu i ocenić ile wyszła robocizna za stan zero? A jesli chodzi o zamawianie i odbiór materiałów, to nie masz obaw o to, że wykonawcy nie będzie się chciało negocjować cen, szukać atrakcyjnych? Po prostu kupi co trzeba i tyle... Ja własnie mam co do tego obawy, a wiem, że na materiałach można oszczędzić jeśli się samemu z hurtowaniami negocjuje... I jeszcze jedno pytanie: czy i na ile masz wycenioną robociznę za dach - cieślę i dekarza - ile wezmą za metr? I co ewentualnie wchodzi w zakres prac - czy ocieplanie i orynnowanie równiez? Może inni zwolennicy Petunii wypowiedzą się na temat cen za dach?

Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o cene dachu to niestety nie jestem w stanie odpowiedziec. Juz wyjasniam dlaczego. W-g umowy z wykonawcą całą kwotę robocizny dzielimy na cztery i płacę po 1/4 za każdy etap, tzn.:

1. stan zero

2. ściany

3. strop, ścianka kolankowa

4. dach

Co do cen materiałów to tak jak już wspomiałem wcześniej, wszystko sprawdzone, pełne zaufanie do wykonawcy.

Kris-Sk,

A czy w tej cenie jest juz ulozenie dachowki, rynny i obrobka?

Tak wszystko jest w tej cenie. Jedynie co do rynien to nie uzgadniałem tego (dzięki za przypomnienie) ale myślę że jeszcze to wynagocjuję. Jak nie to nie zapłace ostatniej raty (płaę w czterech ratach).

Jestem po rozmowie z wykonawcą - cena nie obejmuje rynien.