Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PETUNIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 621
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie do wszystkich: W jaki sposób budujecie taras?

Ja zmieniłem nieco wygląd tarasu (półokrągły) mur tarasu będzie wymurowany. nie robie fundamentu pod całym tarasem, a jedynie pod 5 słupkami. Reszta to będzie tzw,. mur pływający.

Jeśli chodzi o płyte, to zdecydowałem się jej nie robic a zrobie kostkę czyli: folia podsypka, żwir, kostka brukowa, lub kamień wapień. - bez płyty.

Szczepek - masz wspaniałą działkę. Widoku można pozazdrościć.

i tylko widoku :-)

JAk na razie to mam z ta działką same problemy:

1. nie chciano mi dac pozwolenia - dostałem dopiero po prawie roku.

2. musiałem ciągnąć 300 m wody. Ostsatni Odcinek 20 m kopali 1 dzień

3. nie mam jeszcze prądu. na budowie będe jechał na agregacie

4. facet od ogrodzenia mowi ze zrobiłem go w konia, bo on w skale nie wykopie pod słupki.

5. Ogrodzenie musi isc prze różnicę poziomów rzedu 12 m (na długości 5 m w najgorszym miejscu)

6. wykonawca już kręcił noskiem jak pomyslał o fudamentach

moze jak się z tym uporam to będe myslał inaczej. JAk widać aparat widzi zupełnie coś innego niż ja )

u mnie taras powędrował za dom, narazie planuję go wylać :D

niestety pojawił mi się problem z wykonawcą :( , prawdę mówiąc to sam jestem winien bo opóżniają mi się dokumenty.

Pogadziłem się ze 1 czerwca nie rozpocznę, nowy termin to lipiec, ew. sierpień :-?

Niestety w większości przypadków - tak właśnie jest z papierami, więc ja od razu dałem sobie rok na ich załatwianie i zeszłym roku nic innego nie robiłem i nie marzyłem nawet o rozpoczynaniu budowy a jedynie o tym żeby zamknąć papierologię. !

A teraz przyszedł czas na buidowanie.

Właśnie się robi ogrodzenie.

Witam,

Czy kwota 37 tyś zł za wykonanie fundamentów, ścian i więźby dachowej to dobra cena?

Położenie dachówki przez dekarza 9 tyś.

Pozdrawima Wszystkich

Myślę, że to dobra cena. W zasadzie taka sama jak moja. Oby tylko twoja ekipa była tak solidna jak moja. Szczerze Ci tego zyczę.

Tak na marginesie właśnie dzisiaj zalaliśmy wieniec. Od poniedziałku ruszamy z więźbą.

Co do ekipy to jest polecona, ale nigdy nic nie wiadomo.

Twój domek jest już zaawansowany, ile czasu zajęło ekipie wybudowanie do tego stanu?

Mam jeszcze jedno pytanie, co bedziesz kład pod dachówkę?

folie, membranę czy deski i papę. Nam dekarz poleca deski i papę,

mnie się wydaje że to stara technilogia i teraz układa się na membranie.

Ale nie wiem które rozwiązanie jest lepsze. Pozdrawiam

Co do ekipy to jest polecona, ale nigdy nic nie wiadomo.

Twój domek jest już zaawansowany, ile czasu zajęło ekipie wybudowanie do tego stanu?

Mam jeszcze jedno pytanie, co bedziesz kład pod dachówkę?

folie, membranę czy deski i papę. Nam dekarz poleca deski i papę,

mnie się wydaje że to stara technilogia i teraz układa się na membranie.

Ale nie wiem które rozwiązanie jest lepsze. Pozdrawiam

W zeszłym roku 15.12 gotowt był stan zero. W tym roku zacząłem 05.04. Myślę, że tempo dosyć dobre.

Jak się ciesze ze jednak nie sam musze w tym roku budowac petunie.

Ostatnio uzupełniłem dziennik budowy. Jak ktoś chce zobaczyć szalowanie fundamentów - zapraszam. U mnie ławy zostały zrobione i teraz leję fundamenty (nie będe ich murował.)

Reńcia . Cena wydaje się przyzwoita. Ja w 40 zmieściłem stan surowy z dachem i dachówką oraz jeszcze tarasy i szambo.

Kris_Sk - musisz koniecznie nauczyć się wklejać zdjęcia - naprawde chciałbym zobaczyć jak ci to idzie.

Przejrzyj FAQ jak założyć dziennik i jak wklejać zdjęcia, bo za dużo by tu pisać.