Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PETUNIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Ok! Nie pozostało nic innego jak zajrzec do tego FAQ. Obiecuję, że odrobie zaległości.

P.S. Zaczynam więźbę.

Zajrzyj tutaj - ten wątek dotyczy wklejania zdjęć i na pewno będzie dla ciebie pomocny.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=30921

Dzięki na pewno skorzystam!

Szczepek napisz jeszcze prosze jak zakłada sie dziennik budowy?

Przepraszam, że tak ciągle wypytuję ale to wynika z braku czasu.

• Odpowiedzi 621
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czesc,

jestem nowy na forum. Chcialbym zasiegnac waszych opinii na temat kosztów budowy domu w Petuniach... tylko zeby naisac w jakim stanie ile kogo wyniosło :) z gory dzieki

Oj nie małe są, nie małe...

Dom nie należy do najtańszych przede wszystkim ze względu na dach. Ja jestem właśnie na etapie więżby. Po skończeniu dachu napiszę z jakimi kosztami trzeba sie liczyć.

Jak izolowaliście fundamenty?

Czy styropianem ekstrudowanym 5 cm czy może styropianem EPS 100 (dawna nazwa FS 20) 20 cm?

Styropian 5 cm.

Ok. czyli dałeś jednak ekstrudowany?

Jak wyliczyłem trzeba go kupić 1,5 kubika. i jakieś 150 kg kleju:-))

Przeliczałem na zwyłły FS20 ale - przytakiej ilości 1,5 kubika różnica jest niewielka, bo przy FS 20 dochodzi jeszcze siatka i więcej kleju, wiec suma sumarum dam całe 100 zł więcej a przynajmniej będzie ekstrudowany nienasiąkliwy.

czesc,

jestem nowy na forum. Chcialbym zasiegnac waszych opinii na temat kosztów budowy domu w Petuniach... tylko zeby naisac w jakim stanie ile kogo wyniosło :) z gory dzieki

Dom nie należy do najtańszych przede wszystkim ze względu na dach. Ja jestem właśnie na etapie więżby. Po skończeniu dachu napiszę z jakimi kosztami trzeba sie liczyć.

Planuję wydac na materiały jakieś 90 tys zł żeby doprowadzić do stanu surowego otwartego.

Ale na razie jestem na etapie fundamentów a kalkulacja - 90. tys opiera się o ceny jakie już mam, lub mam umówione, więc nie mam jeszcze 100% pewności ze tak wyjdzie.

Ale materiały największe ilościowo - pustak, dachówkę, stal, drewno, beton kupiłem naprawde w dobrych cenach (ceny zaklepałem zimą, kupując już ww. materiały za wyjątkiem betonu , a na który w zimie dałem zaliczke, zeby miec gwarancje ceny)

A ile wydam? - zobaczymy jak wydam. W październiku będe miał znacznie precyzyjniejsza odpowiedz.

Do tego trzeba doliczyć robocizne.

i gotowe.

Potwierdzam ze domek tani nie jest.

czesc,

KRIS_sk

a ty gdzie budujesz? bo w twoim profilu nie moge tegp znalezc?

Stan surowy z kompletnym dachem (dachówką ceramiczną, oknami dachowymi, rynnami) wyniósł 143 tys. zł.

Ale to tylko robocizna i materiał.

Do tego trzeba doliczyć: projekty, nadzór, energia (u mnie był agregat więc trochę więcej) i inne.

Dokładnie około 140 tys i mnie wychodzi z kalkulacji. materiał i robocizna. Przy założeniu, że staram się kupić tanio materiały.

NIe liczę agregatu (dzieki rafal. Einhell się sprawdza b.dobrze.)

, kosztów zakupu działki, pozwoleń, architekta, kierownika budowy, geodety, kosztu doprowadzenia 300 m wody oraz kosztów ogrodzenia.

rafal9 - zdjęć już nie będzie?

Stan surowy z kompletnym dachem (dachówką ceramiczną, oknami dachowymi, rynnami) wyniósł 143 tys. zł.

Ale to tylko robocizna i materiał.

Do tego trzeba doliczyć: projekty, nadzór, energia (u mnie był agregat więc trochę więcej) i inne.

Dokładnie około 140 tys i mnie wychodzi z kalkulacji. materiał i robocizna. Przy założeniu, że staram się kupić tanio materiały.

NIe liczę agregatu (dzieki rafal. Einhell się sprawdza b.dobrze.)

, kosztów zakupu działki, pozwoleń, architekta, kierownika budowy, geodety, kosztu doprowadzenia 300 m wody oraz kosztów ogrodzenia.

Będą, będą - mam archiwum i po przeprowadzce zaktualizuję dziennik.

Myślę, że na koniec przyszłego tygodnia będziemy już mieszkać w petuniach na stałe. :)

Będą, będą - mam archiwum i po przeprowadzce zaktualizuję dziennik.

Myślę, że na koniec przyszłego tygodnia będziemy już mieszkać w petuniach na stałe. :)

No cóż - GRATULACJE i tylko pozazdrościć !

A jak będą zdjęcia - to dopiero będzie pytań !

Witam Petunie,

U mnie casting na wykonawcę, musze się pochwalić rozbieżnością w cenach: od 20 do 70 TPLN,

co prawda ci za 20 nie odbierają telefonów

za 22 to ukraincy

za 25 górale (+ ramki stalowe których nie podejmują się tłumacząc żę trzeba przekazać to specjalistom spawaczom z dziwigiem)

za 33 goście z augustowa gotowi do pracy nawet dziś

za 36 miejscowi

za 40 renomowana i sprawdzona firma budowlana

to ceny za robicizne od zero do pełnego deskowanie i pokrycia papą.

Potem mam szereg ofert z "różnych" żródeł po 50 - 70, co prawda większość z położeniem dachówki a przekonali mnie inni budujący znajomi że nie warto w tym roku to inwestwać więc ich nawet nie rozpatruję.

Prawdę mówiąc to najbardziej chciałbym budować z tymi góralami tylko

tu jest ryzyko, bo oczywiście nie chcą podpisać narazie umowy.

Mówią ze na boże ciało jadą do domu i jak wrócą to sie dogadamy...

Narazie się nie poddaję i nie zamykam listy.

Witam Petunie,

U mnie casting na wykonawcę, musze się pochwalić rozbieżnością w cenach: od 20 do 70 TPLN,

za 22 to ukraincy

za 25 górale (+ ramki stalowe których nie podejmują się tłumacząc żę trzeba przekazać to specjalistom spawaczom z dziwigiem)

za 36 miejscowi

Potem mam szereg ofert z "różnych" żródeł po 50 - 70, co prawda większość z położeniem dachówki a przekonali mnie inni budujący znajomi że nie warto w tym roku to inwestwać więc ich nawet nie rozpatruję.

Ja bym wybrał chyba tą za 40. Życzę powodzenia!

Witam Petunie,

za 22 to ukraincy

za 36 miejscowi

Górale mają rację - ramki musi wykonać specjalistyczny zakład spawaczy, a nie murarze czy cieśle. U mnie ekipa od więźby weszła jak były zrobione ramki.

Zapytaj się dokładnie, jak inne ekipy chcą rozwiązać problem ramek, gdzie będą to robić, jak montować, itp.

Misha,

Z goralami to bym byl ostrozny. U mojej siostry w polowie roboty pojechali na swieta i juz nie wrocili... Nagle zlapia lepsza fuche i tyle ich zobaczysz... Ja wyszedlem z zalozenia ze lepiej wziac lokalna firme ktorej zalezy na reputacji niz ganiac pozniej gorali po Podhalu ;)

A jak przycisniesz lokalna firme to i cene dostaniesz jak od gorali...