Marta S. 13.06.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Dziękuje za odpowiedzi ale zapomniałam napisać, że pozwolenie na budowę już mamy. Wyrwałam się z pracy, odebrałam projekt od pani architekt i złożyłam w wydziale architektury, bez zajrzenia co jest w środku. Zajrzeliśmy dopiero po odbiorze z pozwoleniem. Po dokładnym przejrzeniu projektu znaleźliśmy jeszcze klika rzeczy których nie uwzględniła, a o które prosiliśmy. Przez telefon pani architekt powiedziała że zmian które się nie da, to nie naniosła, a kasę wzięła i nic nie powiedziała. Szukam teraz miejsca, gdzie złożyć na nią skargę , nie podaruję je tego. Sami jesteśmy sobie winni, była miła i taka wiarygodna. Dziś mam się spotkać z kierownikiem budowy, może on coś doradzi, 3 lipca start. Początek a ja już mam dość Pozdr PS. Marta , gratuluje córeczki i życzę powodzenia. Moja 30 czerwca kończy roczek i nie przesypia nocy. Praca, dziecko, dom, duże obciążenie, my jesteśmy wykończeni. Rencia - pozwolenie na budowę nie będzie problemem, jesli zmiany, jakie chcesz wprowadzić dotyczą wyglądu wnętrz. Możesz to zmienić w trakcie budowy i własciwie nie musisz zgłaszać nikomu. Co innego bryła domu - jesli zmienisz coś radykalnie - przy odbiorze budynku możesz napotkać na problem porównania tego, co wybudowałaś z tym, co jest w projekcie. My też wprowadzamy wciąż zmiany /dotyczą wnętrz: ścian, itd./ Tak więc przeanalizuj to, co Pani Architekt uznała za niemożliwe i przekaż to kierownikowi budowy - sądzę, że dopilnuje, by na etapie budowy zmiany zostały uwzględnione. Jesli chodzi o budowanie z dzieckiem na ramieniu, to masz rację - to duże obciążenie. Na szczęście nie chodzę do pracy, chociaż czasami mam wrażenie, że to właśnie tam bym odpoczęła. Osiem godzin z Mają to znacznie większy wysiłek:-) Ale nikt nie mówił, że będzie lekko;-) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 13.06.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 no to gratulacje i powodzenia Dzięki, Bodek. Oj, wiele bym dała, żeby już mieszkać, tak jak Wy, w Petuniach... W dodatku mam na głowie podjęcie decyzji o rekuperatorze. Daliśmy do wyceny projekt i firma rekuperatory.pl zaproponowala nam założenie inastalacji /wraz z materiałami/ za 15.000zł. Jest też droższa opcja zawierająca jakieś dodatkowe rozwiązania. Nie mam zupełnie glowy do tego. Czy na etapie fundamentów chowaliście coś pod nimi? No i co sądzisz o tej cenie...? Wiem, że Ty zakładałeś sam, ale mój Mąż niestety nie ma zadnego pojęcie o takich pracach, więc musimy zdać się na "fachowców", ale Ci są niestety "kosztowni". Rekuperator przydatna rzecz - ale czy na 15.000zł? taką wycenę tez miałem to była jakaś bzdura - projekt robiłem sam w konsultacji z fachowcem . Dało się . Cała instalacja materiał + reku + praca = 5000 zł. Pod fundamentami nic nie chowałem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 13.06.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 marta - co do zamieszkania to już bliżej niż dalej najważniejsza jest decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenciaF 14.06.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Rencia - pozwolenie na budowę nie będzie problemem, jesli zmiany, jakie chcesz wprowadzić dotyczą wyglądu wnętrz. Możesz to zmienić w trakcie budowy i własciwie nie musisz zgłaszać nikomu. Co innego bryła domu - jesli zmienisz coś radykalnie - przy odbiorze budynku możesz napotkać na problem porównania tego, co wybudowałaś z tym, co jest w projekcie. My też wprowadzamy wciąż zmiany /dotyczą wnętrz: ścian, itd./ Tak więc przeanalizuj to, co Pani Architekt uznała za niemożliwe i przekaż to kierownikowi budowy - sądzę, że dopilnuje, by na etapie budowy zmiany zostały uwzględnione. Jesli chodzi o budowanie z dzieckiem na ramieniu, to masz rację - to duże obciążenie. Na szczęście nie chodzę do pracy, chociaż czasami mam wrażenie, że to właśnie tam bym odpoczęła. Osiem godzin z Mają to znacznie większy wysiłek:-) Ale nikt nie mówił, że będzie lekko;-) Pozdrawiam. Dzięki Marta, miałaś rację. Kierownik powiedział, że wszystkie zmiany da się zrobić i nie jest potrzebny do tego architekt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta S. 14.06.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 taką wycenę tez miałem to była jakaś bzdura - projekt robiłem sam w konsultacji z fachowcem . Dało się . Cała instalacja materiał + reku + praca = 5000 zł. Pod fundamentami nic nie chowałem! Pamiętam, że tyle Cię kosztował rekuperator. To rzeczywiście koszty do przyjęcia. Tyle, że sam sobie zorganizowałeś proekt, zakup materiałów i montaż, a u nas sytuacja wyglda tak, że Małżon nie ma pojecia o budowaniu i powtarza: musze zarobic na to, by inni zrobili to za mnie... I jak tu zapłacić mniej niż 15.000? help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta S. 14.06.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Dzięki Marta, miałaś rację. Kierownik powiedział, że wszystkie zmiany da się zrobić i nie jest potrzebny do tego architekt. Pozdrawiam Cieszę się. Na pewno odetchnęłaś z ulgą W dodatku nie będziesz musiała płacić archiektowi za wprowadzanie każdej najdrobniejszej zmiany do projektu. A wracając do tematu dzieci - napisałaś, że Twoja Pociecha ma rok i nie przesypia nocy - to nie brzmi optymistycznie, zwłaszcza, że na razie w ogóle nie odróżniam dnia od nocy... i liczyłam, że wkrótce się to zmieni, ale chyba muszę nastawić się na najgorsze... Od porodu wstaję co 1,5h. Tak więc przesypiam maksymalnie godzinę... Żyję jak Zombie - ciekawe, jak dlugo tak wytrwam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenciaF 14.06.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Cieszę się. Na pewno odetchnęłaś z ulgą W dodatku nie będziesz musiała płacić archiektowi za wprowadzanie każdej najdrobniejszej zmiany do projektu. Chwilowo odetchnęłam ale już mam nastawienie pesymistyczne, obydwoje z mężem nie mamy pojęcia o budowaniu, musimy zarobić aby inni to zrobili za nas, ale jak wyegzekwować czy robią to dobrze ? Obecnie w każdej wolnej chwili czytam, pytam , analizuję co usłyszałam. Co osoba to inna opinia i każdy wie najlepiej. Ja pojmuję wszystko zero-jedynkowo, a tu wszędzie gdybanie. Nie potrafię się odnaleźć w tym środowisku. Co do dziecka, to dasz radę .Jak podchodzę w nocy do łóżeczka i widzę uśmiech na twarzy mojej lali, to zapominam która godzina, a rano do pracy . Lekarz powiedział że taki jej urok, i żebym się uzbroiła w cierpliwość, będzie przesypiać noc kiedyś …,cały czas liczę że to już wkrótce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 16.06.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 taką wycenę tez miałem to była jakaś bzdura - projekt robiłem sam w konsultacji z fachowcem . Dało się . Cała instalacja materiał + reku + praca = 5000 zł. Pod fundamentami nic nie chowałem! Pamiętam, że tyle Cię kosztował rekuperator. To rzeczywiście koszty do przyjęcia. Tyle, że sam sobie zorganizowałeś proekt, zakup materiałów i montaż, a u nas sytuacja wyglda tak, że Małżon nie ma pojecia o budowaniu i powtarza: musze zarobic na to, by inni zrobili to za mnie... I jak tu zapłacić mniej niż 15.000? help marta - spokojnie montaż robił mój znajomy ala złota rączka ja nie miałbym czasu - "praca" u mnie było łatwiej bo to drewniany domek ale jak dobrze zaplanujesz przebieg to można zrobić od razu podczas budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 16.06.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Skoro mowa o ogrzewaniu mam pytanko,czy ktoś z was instalował w przewodzie kominka rurki i robił ogrzewanie wody z ciepłem kominka? chce coś zrobić z ciepłem z kominka ale na razie nie mam patentu ...opiszcie prosze jak to zrobić w naszym projekcie. jakie rurki , itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 19.06.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 szczepek - należy zakupić kominek turbo z płaszczem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 20.06.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 szczepek - należy zakupić kominek turbo z płaszczem wodnym Aha ! no dobra bedze szukał kominka z turbodoładowaniem i płaszczem wodnym. A ktoś z was taki kupił lub zamierza? Wreszcie zaczeli mi znowu murować, bo mieli 1 tygodniowy zastój.jak miło że mury pną się do góry Zona teraz ma dyzur budowlany . NIestety siedze gdzieś w środzie wielkopolskiej, to do krakowa mam troche daleko i nie moge sobie nawet popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 21.06.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 szczepek podobno najlepsze tego typu kominki robi firma Makroterm poszukaj w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha11 21.06.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Dziś odebrałem PNB (prawomocne) Dogadałem się ostatecznie z góralami i w lipcu zaczynam. Zaczeły się negocjacje z okolicznymi hurtowniami. Właściwie wszystkie ceny mi odpowiadają oprócz Porothermu, niestety ostatnio była podwyżka i jak nic nie znajdę w ciągu najbliższego tygodnia to bede budował z laiera 25pw termopor Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 22.06.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Dziś odebrałem PNB (prawomocne) Dogadałem się ostatecznie z góralami i w lipcu zaczynam. Zaczeły się negocjacje z okolicznymi hurtowniami. Właściwie wszystkie ceny mi odpowiadają oprócz Porothermu, niestety ostatnio była podwyżka i jak nic nie znajdę w ciągu najbliższego tygodnia to bede budował z laiera 25pw termopor Pozdro Kurde. Porotherm jest hmmm... lekko mówiąc drogi. Ja zmieniłem na pustaka maxa i lekko mówiąc wyszło mi na samym pustaku 40% oszczędności. ODRADZAM natomiast pustaki laiera. ! Jak źle trafisz to się w rękach rozsypują. Cena taka niska bo nie schodzi. WIdizałem je na placu ( już na paletach były pokruszone). I dwóch budujących również to mi potwierdziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha11 22.06.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 W jaki sposób udało ci się zaoszczędzić 40 % Mamy ok. 190 m2 scian. Wychodzi mi zę mam kupić 2100 sztuk poro = 35 palet 11 sztuk = 1m2 2100 x 4,09 PLN = 8589 PLN netto +7% = 9190.23 Btutto Max np. z Plecewic 22 sztuki = 1m2, więć trzeba go 2 razy więcej. 4200 x 1,98 PLN = 8316 PLN netto + 7% = 8898,12 PLN Brutto Róznica u mnie to 292,11 PLN Leiera mam po 3,62 PLN, ale w ramach promocji brutto = netto 2100 sztuk wyjdzie mi 7602 pln Róznica jest 1600 i dlatego rozważam laiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 22.06.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 W jaki sposób udało ci się zaoszczędzić 40 % Mamy ok. 190 m2 scian. Wychodzi mi zę mam kupić 2100 sztuk poro = 35 palet 11 sztuk = 1m2 2100 x 4,09 PLN = 8589 PLN netto +7% = 9190.23 Btutto Max np. z Plecewic 22 sztuki = 1m2, więć trzeba go 2 razy więcej. 4200 x 1,98 PLN = 8316 PLN netto + 7% = 8898,12 PLN Brutto Róznica u mnie to 292,11 PLN Leiera mam po 3,62 PLN, ale w ramach promocji brutto = netto 2100 sztuk wyjdzie mi 7602 pln Róznica jest 1600 i dlatego rozważam laiera. A tak: jak policzyłeś poroterm: 8589 PLN netto (licze w netto) i pustaki max- 4032 szt z biegonic (48 palet) i chyba troche zostanie po 1,18 netto za sztuke daje 4757 zł co stanowi 55% kwoty wyjściowej i co daje obniżenie o 45%. ale nawet nie trzeba tak liczyć. ty maxa liczyleś po 1,98 a ja po 1,18 netto. ot i cała kalkulacja Zabawa polega na tym, ze pustaki kupiłem w styczniu (przed wzrostem cen ) i lezały sobie na placu w hurtowni i czekały. Ale pustaki to jest minimalna cześc kosztów budowy tego domu. I jeśli chodzi o pustaki - przede wszystkim kierowałem się jakościa. A przy okazji trafiłem takie jakie szukałem po dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta S. 22.06.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Witam. Się chwalić będę wczoraj zalaliśmy fundamenty:-) Tak więc zarys domu już jest. Zdjęć wklejać niestety nie potrafię, a na naukę tej sztuki z miesięczną Córeczą na ramieniu raczej liczyć nie mogę. Ale zapewniam - fajnie wygląda choć to dopie zaledwie przekroczenie linii startu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta S. 22.06.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 A tak poza fundamentami to od kilku dni mam burzę mózgu z powodu REKU i GWC, które chciałabym mieć, chociaż to drogi interes... I jesli mam wydać pieniądze, to przynajmniej z pewnością, że to dobra inwestycja. Czy oprócz Bodka, który już użytkuje REKU ktoś z Was planuje wentylację mechaniczną oraz jej uzupełnienie o GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha11 22.06.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 W jaki sposób udało ci się zaoszczędzić 40 % Mamy ok. 190 m2 scian. Wychodzi mi zę mam kupić 2100 sztuk poro = 35 palet 11 sztuk = 1m2 2100 x 4,09 PLN = 8589 PLN netto +7% = 9190.23 Btutto Max np. z Plecewic 22 sztuki = 1m2, więć trzeba go 2 razy więcej. 4200 x 1,98 PLN = 8316 PLN netto + 7% = 8898,12 PLN Brutto Róznica u mnie to 292,11 PLN Leiera mam po 3,62 PLN, ale w ramach promocji brutto = netto 2100 sztuk wyjdzie mi 7602 pln Róznica jest 1600 i dlatego rozważam laiera. A tak: jak policzyłeś poroterm: 8589 PLN netto (licze w netto) i pustaki max- 4032 szt z biegonic (48 palet) i chyba troche zostanie po 1,18 netto za sztuke daje 4757 zł co stanowi 55% kwoty wyjściowej i co daje obniżenie o 45%. ale nawet nie trzeba tak liczyć. ty maxa liczyleś po 1,98 a ja po 1,18 netto. ot i cała kalkulacja Zabawa polega na tym, ze pustaki kupiłem w styczniu (przed wzrostem cen ) i lezały sobie na placu w hurtowni i czekały. Ale pustaki to jest minimalna cześc kosztów budowy tego domu. I jeśli chodzi o pustaki - przede wszystkim kierowałem się jakościa. A przy okazji trafiłem takie jakie szukałem po dobrej cenie Wszystko się zgadza, tylko że w zimie to poro był poniżej 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha11 22.06.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Przy okazji wszystkim co jeszcze nie kupili wrzucam namiar na naszą ramkę http://www.konsorcjumstali.com.pl/cennik.htm Policzyłem sobie i wychodzi mi ze trzeba kupić 2 Heby 160 i pół C 140. Chociaż wg projektu wychodzi że do każdej ramki powinny być 2 słupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts