Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PETUNIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Przy okazji wszystkim co jeszcze nie kupili wrzucam namiar na naszą ramkę

http://www.konsorcjumstali.com.pl/cennik.htm

Policzyłem sobie i wychodzi mi ze trzeba kupić 2 Heby 160 i pół C 140.

Chociaż wg projektu wychodzi że do każdej ramki powinny być 2 słupy :o

Własnie przymierzam się do zamówienia, bo praktycznie mam skończone ściany parteru . Pozostay mi 2 ścianki działowe i goście przystąpią do szalowania. WIęc zostało ze 2-3 tygodnie i będzie potrzebna ramka. Najwyzszy zatem czas zeby ja zamówić.

rozumiem, że potrzebujemy:

Dwuteownik HE160B (HEB 160) dwuteowniki szerokostopowe HEB - 2x12 m co daje około 3213 zł brutto i jeszcze ceownik 140 6m za 285 zł brutto

razem około 3,5 tys zł. DO tego spawanie, transport i wyjdzie z 5 tys.

Gdybyś mógł misha to powyższe sprawdzić czy tak ma być.

• Odpowiedzi 621
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

w końcu wiosna.

Wykończeniówka rozpoczęta, za miesiąc - dwa może przeprowadzka.

:D

Uwaga dla budujących (jako, że wyszło to na etapie mebli kuchennych): w kuchni (wg.projektu) wysokość parapetu jest na 80. A to jest trochę za mało na szafki kuchenne, zwłaszcza, że blat może być grubszy.

Całe szczęście okna wmontowałem trochę wyżej, bo budowlańcy zostawili zgodnie z projektem.

Rafał pisałeś o tym kiedyś.

Na jakiej wysokości ostatecznie zrobiłes okna ? Rozumiem, że domurowałeś pod oknami?

RAFAL9

KRIS_sk

- czy zlecaliscie sami zrobienie marek stalowych i ramy stalowej, czy tez wasz wykonawca to robił?

Jeśli dobrze zrozumiałem, to najpierw MUSI byc rama stalowa, a dopiero potem konstrukcja wieźby .

Czy tak?

U mnie w koncu zrobil to sam wykonawca, ale musiałem dopłacic za robocizne. Na razie łącznie z materiałem 5000,00 ale nie widziałem jeszcze faktur.

Co do następnego pytanie to rzeczywiscie najpierw rama.

Co do ramki to wychodzi 24 metry heb160 po 42,6 kg za metr = 2633,7 PLN netto, do tego 6 metrow c140 po 16 kg za metr = 234,05 pln netto.

Ceny traktuj orientacyjnie bo mozna znalec taniej, do tego czesto mozna sie dogadac na stal bez vatu.

Z tego co sie orientuje to konstrukcja zaczyna sie w stropie, trzaba tam przegotowac i zatopic specjalne "marki stalowe" oraz blachy do zamocowania ramy. Potem na etapie scianki kolankowej podstswy ramki sie jeszcze dozbraja i zalewa betonem razem z wiencem.

jednak to tylko teoria, a praktyke to dopisze za ok. 2 msc :D

Co do ramki to wychodzi 24 metry heb160 po 42,6 kg za metr = 2633,7 PLN netto, do tego 6 metrow c140 po 16 kg za metr = 234,05 pln netto.

Ceny traktuj orientacyjnie bo mozna znalec taniej, do tego czesto mozna sie dogadac na stal bez vatu.

Z tego co sie orientuje to konstrukcja zaczyna sie w stropie, trzaba tam przegotowac i zatopic specjalne "marki stalowe" oraz blachy do zamocowania ramy. Potem na etapie scianki kolankowej podstswy ramki sie jeszcze dozbraja i zalewa betonem razem z wiencem.

jednak to tylko teoria, a praktyke to dopisze za ok. 2 msc :D

Dzięki.

Za 2 miesiące i ja będe to samo praktykował. nawet może wcześniej.

od piątku beda mi robili szalowanie pod stropy, potem lanie strpów , schodów itp potem ściany kolankowe, więc gdzieś najpozniej za m-c potrzebne mi będą ramki.

Czy nikt nie zwrócił uwagi, że słup między salonem a przedpokojem jest betonowy?

KRIS_SK -Faktycznie !

A ktoś tak zrobił?

musze pogadać ze swoim kierownikiem budowy...

oj... chyba bedą rozbierali kawalek sciany !

Bo na razie mam cegle , a przeciez wyżej na tym się wspiera konstrukcja 2 ramki stalowej !

Czy nikt nie zwrócił uwagi, że słup między salonem a przedpokojem jest betonowy?

KRIS_SK -Faktycznie !

A ktoś tak zrobił?

Bo na razie mam cegle , a przeciez wyżej na tym się wspiera konstrukcja 2 ramki stalowej !

U mnie zamiast wygibasów ze słupem żelbetowym połączonym z nadprożami, za akceptacją i analizą kierownika zrobiliśmy grubszy słup z cegły pełnej.

KRIS_SK -Faktycznie !

A ktoś tak zrobił?

Ok. Jestem po rozmowie z kierownikiem budowy

ten słuop żelbetowy został zaprojektowany dlatego, ze sa drzwi z przedpokoju do kuchni i wąski kawałek ściany mógły nie przenieśc obiążeń:

jeśli jednak tak jak ja zrezygnowałem z drzwi do kuch z przedpokoju, sciana nie jest osłabiona i przenosi całe obiążenie.

KRIS_SK -Faktycznie !

A ktoś tak zrobił?

U mnie zamiast wygibasów ze słupem żelbetowym połączonym z nadprożami, za akceptacją i analizą kierownika zrobiliśmy grubszy słup z cegły pełnej.

Rafał9 - nikt nie nalega, ale marze o paru zdęciach od ciebie. jak znajdziesz chwile - poproszę

Ja również dołączam się do prośby Szczepka.

A co do tego słupa to ja akurat zalałem przy zalewaniu stropu, ale najpierw też był wystawiony z porothermu.

I czemu zmieniłeś?

Zasugerował mi to wykonawca, stwierdzł, że niech jest zgodne z projektem. A po za tym to jest tam jednak dwoje drzwi.

• 2 weeks później...