szczepek 26.06.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Przy okazji wszystkim co jeszcze nie kupili wrzucam namiar na naszą ramkę http://www.konsorcjumstali.com.pl/cennik.htm Policzyłem sobie i wychodzi mi ze trzeba kupić 2 Heby 160 i pół C 140. Chociaż wg projektu wychodzi że do każdej ramki powinny być 2 słupy Własnie przymierzam się do zamówienia, bo praktycznie mam skończone ściany parteru . Pozostay mi 2 ścianki działowe i goście przystąpią do szalowania. WIęc zostało ze 2-3 tygodnie i będzie potrzebna ramka. Najwyzszy zatem czas zeby ja zamówić. rozumiem, że potrzebujemy: Dwuteownik HE160B (HEB 160) dwuteowniki szerokostopowe HEB - 2x12 m co daje około 3213 zł brutto i jeszcze ceownik 140 6m za 285 zł brutto razem około 3,5 tys zł. DO tego spawanie, transport i wyjdzie z 5 tys. Gdybyś mógł misha to powyższe sprawdzić czy tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 26.06.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 RAFAL9 KRIS_sk- czy zlecaliscie sami zrobienie marek stalowych i ramy stalowej, czy tez wasz wykonawca to robił? Jeśli dobrze zrozumiałem, to najpierw MUSI byc rama stalowa, a dopiero potem konstrukcja wieźby .Czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 26.06.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Witam, w końcu wiosna. Wykończeniówka rozpoczęta, za miesiąc - dwa może przeprowadzka. Uwaga dla budujących (jako, że wyszło to na etapie mebli kuchennych): w kuchni (wg.projektu) wysokość parapetu jest na 80. A to jest trochę za mało na szafki kuchenne, zwłaszcza, że blat może być grubszy. Całe szczęście okna wmontowałem trochę wyżej, bo budowlańcy zostawili zgodnie z projektem. Rafał pisałeś o tym kiedyś. Na jakiej wysokości ostatecznie zrobiłes okna ? Rozumiem, że domurowałeś pod oknami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_Sk 27.06.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 RAFAL9 KRIS_sk - czy zlecaliscie sami zrobienie marek stalowych i ramy stalowej, czy tez wasz wykonawca to robił? Jeśli dobrze zrozumiałem, to najpierw MUSI byc rama stalowa, a dopiero potem konstrukcja wieźby . Czy tak? U mnie w koncu zrobil to sam wykonawca, ale musiałem dopłacic za robocizne. Na razie łącznie z materiałem 5000,00 ale nie widziałem jeszcze faktur. Co do następnego pytanie to rzeczywiscie najpierw rama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha11 28.06.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Co do ramki to wychodzi 24 metry heb160 po 42,6 kg za metr = 2633,7 PLN netto, do tego 6 metrow c140 po 16 kg za metr = 234,05 pln netto. Ceny traktuj orientacyjnie bo mozna znalec taniej, do tego czesto mozna sie dogadac na stal bez vatu. Z tego co sie orientuje to konstrukcja zaczyna sie w stropie, trzaba tam przegotowac i zatopic specjalne "marki stalowe" oraz blachy do zamocowania ramy. Potem na etapie scianki kolankowej podstswy ramki sie jeszcze dozbraja i zalewa betonem razem z wiencem. jednak to tylko teoria, a praktyke to dopisze za ok. 2 msc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 28.06.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Co do ramki to wychodzi 24 metry heb160 po 42,6 kg za metr = 2633,7 PLN netto, do tego 6 metrow c140 po 16 kg za metr = 234,05 pln netto. Ceny traktuj orientacyjnie bo mozna znalec taniej, do tego czesto mozna sie dogadac na stal bez vatu. Z tego co sie orientuje to konstrukcja zaczyna sie w stropie, trzaba tam przegotowac i zatopic specjalne "marki stalowe" oraz blachy do zamocowania ramy. Potem na etapie scianki kolankowej podstswy ramki sie jeszcze dozbraja i zalewa betonem razem z wiencem. jednak to tylko teoria, a praktyke to dopisze za ok. 2 msc Dzięki. Za 2 miesiące i ja będe to samo praktykował. nawet może wcześniej. od piątku beda mi robili szalowanie pod stropy, potem lanie strpów , schodów itp potem ściany kolankowe, więc gdzieś najpozniej za m-c potrzebne mi będą ramki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 28.06.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 CZY ktoś z was ma doświadczenia lub plany dot POMP CIEPŁA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_Sk 28.06.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Czy nikt nie zwrócił uwagi, że słup między salonem a przedpokojem jest betonowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 29.06.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Czy nikt nie zwrócił uwagi, że słup między salonem a przedpokojem jest betonowy? KRIS_SK -Faktycznie ! A ktoś tak zrobił? musze pogadać ze swoim kierownikiem budowy... oj... chyba bedą rozbierali kawalek sciany ! Bo na razie mam cegle , a przeciez wyżej na tym się wspiera konstrukcja 2 ramki stalowej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 29.06.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 CZY ktoś z was ma doświadczenia lub plany dot POMP CIEPŁA? Naprawdę nikt nie chce wyposażyć i ogrzewać petunii pompą ciepła? takie fajne urządzonko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 29.06.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Czy nikt nie zwrócił uwagi, że słup między salonem a przedpokojem jest betonowy? KRIS_SK -Faktycznie ! A ktoś tak zrobił? musze pogadać ze swoim kierownikiem budowy... oj... chyba bedą rozbierali kawalek sciany ! Bo na razie mam cegle , a przeciez wyżej na tym się wspiera konstrukcja 2 ramki stalowej ! U mnie zamiast wygibasów ze słupem żelbetowym połączonym z nadprożami, za akceptacją i analizą kierownika zrobiliśmy grubszy słup z cegły pełnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 29.06.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Czy nikt nie zwrócił uwagi, że słup między salonem a przedpokojem jest betonowy? KRIS_SK -Faktycznie ! A ktoś tak zrobił? musze pogadać ze swoim kierownikiem budowy... oj... chyba bedą rozbierali kawalek sciany ! Bo na razie mam cegle , a przeciez wyżej na tym się wspiera konstrukcja 2 ramki stalowej ! Ok. Jestem po rozmowie z kierownikiem budowy ten słuop żelbetowy został zaprojektowany dlatego, ze sa drzwi z przedpokoju do kuchni i wąski kawałek ściany mógły nie przenieśc obiążeń: jeśli jednak tak jak ja zrezygnowałem z drzwi do kuch z przedpokoju, sciana nie jest osłabiona i przenosi całe obiążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 29.06.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Czy nikt nie zwrócił uwagi, że słup między salonem a przedpokojem jest betonowy? KRIS_SK -Faktycznie ! A ktoś tak zrobił? musze pogadać ze swoim kierownikiem budowy... oj... chyba bedą rozbierali kawalek sciany ! Bo na razie mam cegle , a przeciez wyżej na tym się wspiera konstrukcja 2 ramki stalowej ! U mnie zamiast wygibasów ze słupem żelbetowym połączonym z nadprożami, za akceptacją i analizą kierownika zrobiliśmy grubszy słup z cegły pełnej. Rafał9 - nikt nie nalega, ale marze o paru zdęciach od ciebie. jak znajdziesz chwile - poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_Sk 29.06.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Ja również dołączam się do prośby Szczepka. A co do tego słupa to ja akurat zalałem przy zalewaniu stropu, ale najpierw też był wystawiony z porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 29.06.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Ja również dołączam się do prośby Szczepka. A co do tego słupa to ja akurat zalałem przy zalewaniu stropu, ale najpierw też był wystawiony z porothermu. I czemu zmieniłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris_Sk 29.06.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Ja również dołączam się do prośby Szczepka. A co do tego słupa to ja akurat zalałem przy zalewaniu stropu, ale najpierw też był wystawiony z porothermu. I czemu zmieniłeś? Zasugerował mi to wykonawca, stwierdzł, że niech jest zgodne z projektem. A po za tym to jest tam jednak dwoje drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 30.06.2006 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Zasugerował mi to wykonawca, stwierdzł, że niech jest zgodne z projektem. A po za tym to jest tam jednak dwoje drzwi. Jesli zostawiłeś drzwi, to faktycznie lepiej zgodnie z projektem. choć rafał i tak zrobił inaczej. Ważne żeby było mocne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha11 08.07.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Petunie na 3 stronie, nie wierze. Widać u wszystkich robota wre. U mnie dziś ogrodzenie tymczasowe czyli 50 stempli + siatka wygrodzeniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 10.07.2006 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 wre robota, wre.. u mnie dzisiaj od 8.00 betonowanie części stropów - nad garażem, i 3 biegów schodów. - właśnie w tym momencie trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 13.07.2006 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 w górę ! u mnie trwa szalowanie pozostałych stropów.w przyszłym tygodniu sprawa ma być zakończona - stropy gotowe. potem tylko (?) ścianki kolankowe i dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts